Egzaminų saugumas: NEC – negali, abiturientai – nebetiki

Likus vos mėnesiui iki brandos egzaminų sesijos pradžios paskubomis reabilituojamas pasitikėjimas Nacionaliniu egzaminų centru (NEC) vėl pakibo ant plauko – griežta paslaptimi turėjusi būti įskaitų medžiaga atsidūrė internete.

Po kone tradicija tampančių sesiją lydinčių skandalų uostamiesčio abiturientai neatmeta galimybės, kad juos gali ištikti pernykščių dvyliktokų dalia.

Kaip užtikrinti egzaminų saugumą ir ar iš viso ši misija įmanoma, „Vakarų ekspresas” teiravosi pirmojo pasitikėjimo egzamino neišlaikiusios atnaujintos NEC komandos vadovės Danutės Šukienės.

Pasitikėjimas žlugo

„Varpo” vidurinės ugdytiniai tvirtina dėl lietuvių kalbos įskaitos potemių nutekėjimo sau galvos nekvaršinantys.

„Iš esmės tai nieko nepakeitė. Balai nenukentėjo. Pas mus nebuvo tokių, kurie būtų puolę ruoštis pagal paviešintas potemes. Tiesiog ėjom ir kalbėjom spontaniškai”, – aiškino abiturientė Sandra.

Kita vertus, pats slaptos informacijos paviešinimo faktas abiturientus prievertė sunerimti, ar atitinkamoms institucijoms pavyks užtikrinti medžiagos saugumą brendos egzaminų sesijos metu. Anot dvyliktokės Gintarės, pasitikėjimas Švietimo ir mokslo ministerija bei NEC po pastarojo incidento žlugo galutinai.

Abiturientų nuomone, disponuojančiam egzaminų medžiaga NEC derėtų rimtai susirūpinti apsauga, o prie slaptos informacijos prieinantiems asmenims už nesąžiningumą numatyti solidžias baudas.

Tačiau patys atsiliepti į švietimo vadų raginimus pademonstruoti solidarumą ir prisidėti prie skaidrios brandos egzaminų sesijos dvyliktokai nelinkę.

„Kuo mes galime prisidėti? Egzaminų medžiaga – ne mūsų rankose. Vienintelis dalykas, ką mes galime – ignoruoti paviešintą informaciją ir ja nesinaudoti, tačiau kodėl turėtume? Jei ne mes, tai mus apgaus. Jei incidentas pasikartos per egzaminus – nusirašinėsime”, – neslėpė pokalbininkai.

Vienas – ne karys

Tuo metu NEC, nepaisant nesėkmių lavinos, pats darbų įkarštis. Daugiausiai galvos skausmo centro komandai – dėl to paties klibančio saugumo. Deja, centro vadovė D. Šukienė „Vakarų ekspresui” prisipažino, jog užtikrinti saugumą visose grandyse ir visuose lygmenyse egzaminų sesijos metu vienas NEC yra nepajėgus.

Ar aiškėja, kaip ir kas galėjo nutekinti įskaitų užduočių informaciją?

Kadangi iš savivaldybių pastabų apie galimus pakuotės ar kitus pažeidimus negavome, esame tikri, kad įskaitų medžiaga į jas pateko saugi. Be to, turime faktų, kad tai atsitiko kitoje grandyje. Nustatėme vieną jaunuolį, kuris paskelbė internete įskaitų potemes antrąją įskaitų dieną. Turimą informaciją perdavėme atitinkamoms institucijoms.

Nuolat akcentuojama, kad šiemet NEC skirs didelį dėmesį saugumui, tačiau faktai byloja ką kita. Kur yra ta spraga ir ar NEC yra garantuotas, kad ji nepakiš kojos per egzaminų sesiją?

Pripažįstu, kad įskaitų organizavimo ir vykdymo tvarka yra tobulintina, ji kitais metais bus peržiūrėta ir pakoreguota. Šis potemių paviešinimas internete paskatino mus dar kartą peržiūrėti visus procesus ir grandis, jų funkcionavimą, nes, kaip ne kartą esu pabrėžusi, egzaminų užduočių saugumą laikome prioritetu. Darome viską, kad sesija praeitų sklandžiai ir saugiai.

Ar NEC apskritai yra pajėgus garantuoti egzaminų medžiagos slaptumą ir saugumą?

Egzaminų organizavimo ir vykdymo sistemoje mūsų centras yra labai svarbi, bet ne vienintelė sėkmę ar nesėkmę lemianti grandis: organizuojant ir vykdant egzaminus dalyvauja savivaldybės bei tūkstančiai Lietuvos mokytojų, nuo kurių atsakingumo taip pat priklauso egzaminų sklandumas. Todėl užtikrinti saugumą visose grandyse ir visuose lygmenyse egzaminų sesijos metu vienas NEC negali būti pajėgus. Tą galime padaryti tik drauge su savo tiesioginiais partneriais ir mūsų visų rimtu bei atsakingu požiūriu į darbą.

Šiemet imtasi papildomų saugumo priemonių – kokių?

Sudėjome daug daugiau saugiklių, siekdami, kad brandos egzaminų užduotis saugiai pasiektų mokinį bei išliktų slapta. Rengdami užduotis laikomės griežtų darbo taisyklių, apribojome darbuotojų, tiesiogiai nedirbančių su užduotimi, priėjimą prie informacijos, patalpose įrengėme vaizdo kameras, tiksliau apibrėžėme visus procesus bei pareigybes, dėl informacijos ir kitos saugos nuolat tariamės su mus konsultuojančia saugos tarnyba. Užduotis gabenti šiemet pasitelkėme kitą kurjerinę tarnybą, kuri, dalyvaudama konkurse geriausiai atitiko mūsų keliamus reikalavimus bei įsipareigojo egzaminų užduotis savivaldybėms pristatyti saugiai ir laiku egzamino dienos rytą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.