Ginčai uoste virto ugnimi

Įtariama, kad Klaipėdos šaldytuvų terminale galėjo kilti tyčinis gaisras.

Tai gali būti šią savaitę vėl plykstelėjusio uosto bendrovių tarpusavio karo rezultatas.

Vakar anksti rytą, apie 5.30 val., pastebėta, jog degė mediniai padėklai ant Klaipėdos šaldytuvo terminalo balkono. „Klaipėdos Smeltės” teritorijoje budėję apsaugininkai matė, kad ugnis plykstelėjo staigiai – tarsi ant medinių padėklų būtų užpilta degaus skysčio.

Greitai atvykę ugniagesiai gaisrą užgesino. 70 kvadratinių metrų plote išdegė sukrauti mediniai padėklai.

Gesinant gaisrą vandeniu buvo užpiltos šaldytuvo balkone esančios elektros kolonėlės.

Taip pat buvo išjungta elektros srovė ir kolonėlėse uosto krantinėje, negalėjo dirbti kranai.

Dėl gaisro buvo sustabdyta laivo ,,Nippon Star” krova. Bendrovė „Klaipėdos Smeltė” iš šio laivo krovė iš JAV atplukdytas vištų šlauneles. Laivas buvo pradėtas krauti antradienio vakare. Iki gaisro buvo iškrauta 2680 tonų ir buvo likę krauti apie 4 tūkst. tonų. Vakar apie 11 val. krova vėl buvo atnaujinta.

Apskundė krovėjus

Laivo ,,Nippon Star” krova jau nuo pat pradžių prasidėjo su nuotykiais. Balandžio 24 dienos vakare tik pradėjus iškrauti laivą Klaipėdos policijos komisariatas iš Generalinio policijos departamento buvo gavęs pranešimą, kad laivo krovėjai yra girti, dirba be šalmų ir specialiųjų darbo rūbų. Apsilankęs Klaipėdos VPK uosto policijos viršininko pavaduotojas Remigijus Jurgilas teigė, kad pranešimas nepasitvirtino – krova vyko kaip įprasta, darbininkai dirbo su šalmais ir specialiaisiais rūbais.

„Klaipėdos Smeltės” atstovai mano, kad gaisras buvo sukeltas tyčia siekiant sustabdyti laivo ,,Nippon Star” krovą. Kas tai galėjo padaryti niekas nesiėmė įvardinti, nes vėliau tai virstų teismais.

Trukdė švartuotis

Jau kuris laikas tarp Klaipėdos šaldytuvų terminalo naudotojos bendrovės „Koralita” ir „Klaipėdos Smeltės” yra įtampa.

„Koralitai” teismo sprendimu priklauso 59 metrai 100-osios krantinės dalies. Prie tos krantinės dalies, kur ir gylis mažas, neįmanoma pastatyti didesnio laivo. Todėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija buvo nusprendusį jai leisti priimti laivus prie 101-102-osios krantinių, kurias nuomoja „Klaipėdos Smeltė”.

Kovą nuskambėjo incidentas, kai prie 101-102-osios krantinių keturias paras negalėjo švartuotis vištienos šlauneles iš JAV bendrovei „Koralita” atplukdęs laivas „Ref Star”. Tuomet Uosto direkcijos tarnybos kaltininkais nurodė „Klaipėdos Smeltės” vilkikų kapitonus, kurie trukdę pastatyti laivą su kroviniu. Jiems buvo skirtos nuobaudos, tačiau kapitonai su tuo nesutiko, nes laivus prie krantinės pastatę ne savo iniciatyva.

Vėliau prie Klaipėdos terminalo šaldytuvo jau iškraunant laivą „Ref Star” Valstybinės darbo inspekcijos Klaipėdos skyriaus pareigūnai surado daug darbo saugos taisyklių pažeidimų. Darbininkai dirbo be šalmų ir apsaugos priemonių, kranai strėlėmis mojavo virš žmonių galvų.

Po to šaldytą vištieną, kurią ekspedijuodavo „Koralita”, jau pradėjo krauti „Klaipėdos Smeltė”. Bendrovės „Koralita” atstovas Gytis Badaras teigė, kad Aukščiausiojo teismo nutartimi jiems atimta teisė krauti laivus prie 101-102-osios krantinių, nes jie negali ten švartuoti laivų. Birželį turėtų paaiškėti, kur „Koralitai” krauti laivus.

Gaisro versijos

G.Badaras iškėlė dvi galimas gaisro versijas. „Arba tai trumpasis jungimas, kas neįtikėtina, arba padegimas”, – teigė jis. Tačiau jis taip pat neįvardino galimo padegėjo.

Ar kurios nors tarpusavyje nesutariančios pusės atstovai būtų ryžęsi sukelti tyčinį gaisrą? Logiškai mąstant šioje situacijoje nukenčia tiek vienos, tiek kitos pusės interesai. Tačiau galima ir tokia prielaida, kad gaisru galėjo būti siekiama atkreipti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos dėmesį arba sukelti įspūdį, kad Klaipėdos uoste vyksta tarpusavio vaidai ir jis nėra patikimas.

Klaipėdos miesto priešgaisrinė tarnyba aiškinasi, kodėl užsidegė Klaipėdos šaldytuvų terminalo balkone sukrauti mediniai padėklai. Šios tarnybos Informacijos ir analizės poskyrio viršininkas Petras Žukauskas teigė, jog tyrimas bus baigtas tik kitą savaitę. Todėl jis negalėjo tvirtinti, kad tai būtų buvęs tyčinis padegimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.