Bus atkurta pažeista aplinka pesticidų atliekomis užterštose vietose

Vyriausybė patvirtino Pesticidų atliekų saugojimo vietų ir šiomis atliekomis užterštų teritorijų 2007-2013 m. tvarkymo programą. Jos tikslas – sutvarkyti vietas, kur buvo saugomi seni pesticidai, ir jais užterštose teritorijose atkurti pažeistą aplinką ar jos elementus arba jų pažeistas funkcijas, pašalinti neigiamo poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai pavojų.

Įgyvendinus valstybinę Pesticidų atliekų tvarkymo 2002-2005 m. programą, Lietuvoje iš esmės išspręsta iš praeities paveldėtų senų pesticidų problema. Per ketverius metus iš 40 šalies savivaldybių 117 sandėlių į Vokietiją buvo išgabenta ir ten nukenksminta 3,2 tūkst. tonų šių atliekų. Tačiau dar būtina sutvarkyti ir buvusias jų saugojimo vietas. Nustatyta, kad Lietuvoje yra apie 1100 tokių vietų. Jų aplinka – gruntas, paviršiniai ir požeminiai vandenys – kol kas ištirta tik fragmentiškai ir nepakankamai. Ji, ypač gruntas, daugeliu atvejų, kaip rodo atlikti tyrimai, yra užteršta įvairiais pesticidais.

Patvirtintoji Programa ir numato identifikuoti visas buvusias pesticidų atliekų saugojimo vietas bei tokiomis atliekomis užterštas teritorijas, įvertinti šių vietų pavojingumą aplinkai bei žmonių sveikatai ir sutvarkyti keliančias daugiausia grėsmės.

Senų pesticidų saugojimo vietas inventorizuoja Lietuvos geologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Ji nustato, kurie pesticidų atliekų sandėliai ir kurios jomis užterštos teritorijos kelia daugiausia pavojaus ir kuriuos pirmiausia reikia tvarkyti. Šių atliekų saugojimo vietų, užterštų teritorijų tvarkymą ir aplinkos atkūrimo priemonių įgyvendinimą turi organizuoti savivaldybės pagal jų parengtus planus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.