Kaip išsirinkti gartraukį?

Be gartraukio ir pati gražiausia virtuvė per trumpą laiką papilkės, prisigers drėgmės, tad tai būtinas šiuolaikinės virtuvės atributas, ypač jei joje ne tik verdama kava, bet ir gaminama. Sprendžiant, kokį gartraukį išsirinkti naujai virtuvei, kyla galybė klausimų: kaip jį pakabinti, ką reikėtų žinoti apie jų funkcijas, kokių apskritai tų gartraukių būna…

Prekyvietėse galima rasti dviejų tipų gartraukių: laisvai pakabinamų ir įmontuojamų į baldus. Kokį pasirinkti, lemia virtuvės baldų išdėstymas ir patalpos plotas. Norint sutaupyti virtuvėje vietos, ypač jei žemos lubos, rekomenduojami įmontuojami į baldus gartraukiai. Tokie yra pigiausi: prekyvietėse galima rasti modelių, kurių kainos svyruoja nuo 90 iki maždaug 500 litų. Laisvai pakabinami gartraukiai patogūs didesnėse virtuvėse.

Galingumas – dar ne viskas

Vienas iš pagrindinių gartraukio rodiklių – galingumas. Tačiau renkantis galingesnį gartraukį vertėtų pamąstyti, ar tikrai reikės labai galingo prietaiso, kuris sutrauks ne tik garus, bet ir nepageidaujamus kvapus. Taip pat reikėtų įvertinti šių prietaisų keliamą triukšmą – paprastai kuo galingesnis gartraukis ir kuo didesniu pajėgumu jis dirba, tuo garsas būna didesnis bei nemalonesnis žmogaus ausiai.

Išsirinkus galingesnį prietaisą triukšmą galima sumažinti jo variklį perkėlus iš virtuvės į lauką. Tačiau toks variantas dažniausiai tinka tik nuosavame name.

Kadangi gartraukio galingumas yra vienas pagrindinių rodiklių, tai ir prietaiso kaina labai daug nuo to priklauso. Galingesnis gartraukis – storesnei piniginei.

Vamzdis ar angliniai filtrai?

Dažniausiai gartraukiai montuojami kartu su specialiais gofruotais vamzdžiais, kurie įtaisomi virtuvės palubėje ir išraitomi pagal poreikį. ?????? „Eurositis” darbuotojas Vituldas pataria įvertinti ir tai, jog sulenktas 90 laipsnių kampu vamzdis sutrumpėja maždaug 1,20 m. Taigi jei vamzdį teks ne kartą lenkti, patartina jį įsigyti gerokai ilgesnį. Paprastai šiais vamzdžiais prekiaujama atskirai nuo gartraukių, jų galima įsigyti kiekviename didesniame prekybos centre, prekiaujančiame buitine technika ar jos dalimis. Kaina nedidelė, apie 18 litų už tris metrus vamzdžio.

Jei taupoma vieta arba tiesiog nesinori virtuvės palubėje matyti išlankstytų vamzdžių, galimos kelios išeitys. Viena jų – vamzdžius slėpti kabamosiose lubose ar po kitomis interjero detalėmis. Tačiau šis variantas tinka erdvesnėms ir aukštesnes lubas turinčioms virtuvėms. Pasak specialistų, yra ir kita išeitis. Tai specialūs angliniai filtrai, įtaisomi gartraukio viduje, ant variklio. Tačiau toks pranašumas dažniausiai kainuoja daugiau. Filtrus galima dėti vienkartinius (keičiami maždaug kas pusę metų ar rečiau) arba daugkartinius. Vienkartinių filtrų kaina prekyvietėse svyruoja nuo 40 litų už du vienetus, o daugkartinių – apie 100 litų ir daugiau. „Eurosityje” dirbantis Vituldas priduria, jog brangesniuose ir naujesniuose gartraukių modeliuose tokie filtrai kartais būna jau įmontuoti.

Gartraukiai, veikiantys patys

Modernesnės šeimininkės gali rinktis ir modernesnius gartraukius, pamažu atkeliaujančius į Lietuvą. Atsiranda vis daugiau gartraukių, atliekančių specialias dūmų ar netgi oro atpažinimo funkcijas. Tai padeda greičiau suktis virtuvėje, nes pačiam nereikia galvoti, kad reikia dar kažką įjungti. Tokie gartraukiai dirba patys. Be to, atsiranda vis daugiau, nors ir brangių gartraukių, turinčių nuotolinio valdymo pultelius, kuriais galima iš didesnio atstumo reguliuoti prietaiso galingumą.

Pasak pardavėjo, gartraukį priderinti prie virtuvės interjero nesunku – pasirinkimas gana didelis. Galima rinktis iš didelės spalvų įvairovės, nors dažniausiai prekyvietėse tenka pastebėti baltos ar sidabro spalvos gartraukius. Be to, galima pasirinkti norimos formos ir medžiagos prietaisą. Tradicinės cilindro ar piramidės formos gartraukiai su kaminais vis dar populiarūs, bet pamažu rinkoje pasirodo ir T raidės formos gartraukių. Šie atrodo paprasčiau, neišsiskiria. Dažnas tokios formos gartraukio modelis gaminamas iš stiklo, ant kurio nesikaupia su riebalais sumišusios dulkės.

Gartraukių esti ne tik įvairių formų, bet ir dydžių. Dažniausiai prekyvietėse randami gartraukiai būna 50, 60, 90, 120 ir netgi 200 centimetrų pločio ir standartiškai 50 centimetrų gylio. Galima rasti kampinių gartraukių, išsiskiriančių tuo, kad jų įstrižainė dažniausiai būna vieno metro. Gartraukių kaminų standartinis aukštis – taip pat vienas metras.

Ne tik garams, bet ir kvapams

Renkantis gartraukį reikėtų tiksliai apskaičiuoti ir žinoti virtuvės bei jos buitinės technikos ir baldų matmenis. Elektrinės viryklės aukštis dažniausiai būna 65 centimetrai, o dujinės – 70 centimetrų. Pasak specialistų, derėtų prisiminti, jog gartraukis turėtų būti ne žemiau kaip 80 centimetrų aukštyje, nelygu kokiame aukštyje yra darbinis plotas. Beje, rekomenduojama, kad gartraukiai būtų tokio pat pločio arba šiek tiek platesni nei viryklė. Siauresnis gartraukis neduos tiek naudos, kiek turėtų, o įsigijus platesnį jokių problemų neturėtų likti.

Gartraukį patartina įjungti 15 minučių prieš pradedant gaminti valgį ir neišjungti 15 minučių po darbo. Taip jis sutraukia ne tik gaminant valgį atsiradusius garus, bet ir kitus virtuvės kvapus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kaip išsirinkti gartraukį?"

  1. Ryklio balionas

    Aš galvojau, kad visi gartraukiai skleidžia tokį patį garsą, o pasirodo, kuo galingesnis tuo garsesnis. Reiškia pas mane labai galingas, nes kai įjungiu visu pajėgumu, tai neįmanoma apsiklausyt 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.