Belaukiant uosto parduodami sklypai

Šentosios gyventojai laukia, kad kuo greičiau būtų pradėtas statyti uostas. Iš jo jie tikisi darbo vietų, atidėtų problemų sprendimo.

Šventojoje, turinčioje apie 1800 gyventojų, nemažai bedarbių. Be žvejų – 15 individualių žvejybos įmonių, turinčių po kelis žmones, yra dvi statybos įmonės, kuriose dirba apie 100 žmonių, dar kai kurie šventojiškiai įsidarbina poilsinėse meistrais ilgesniam laikotarpiui, ir viskas. Nemažai šventojiškių ne sezono metu tiesiog laukia vasaros, kai vėl suvažiuos poilsiautojai.

Beje, kai kurie gyventojai tiesiog šeimomis renka gintarus ir juos parduoda, taip papildomai užsidirbdami pragyvenimui. Derlingiausias paprastai būna sausis – randama kumščio dydžio gintarų. Tačiau šiemet jūra buvo šykšti.

Šventosios seniūnas Raimundas Litvinas tiki, kad atsiradęs uostas žmonėms suteiks darbo vietų. Beje, kai buvo statomas Būtingės naftos terminalas, irgi buvo žadama daug darbo vietų, tačiau ten įsidarbino tik apie dešimt šventojiškių. Mat Būtingės terminale buvo reikalingi kvalifikuoti specialistai, todėl miestelio gyventojams ir neatsirado vietų.

Ketinamame statyti Šventosios uoste, R. Litvino manymu, daug žmonių galės įsidarbinti paprastais darbininkais – čia esą nereikės tokios aukštos kvalifikacijos specialistų.

Gelbės pramogų centras

Paklaustas, ar daug Šventojoje jau yra parduotų sklypų ir kas juose ką stato, R. Litvinas atsakė: „Galiu pasakyti tik tiek, kad yra labai daug atgaunančiųjų ir parduodančiųjų sklypus. Itin populiarus šia prasme Šventojoje yra Ošupio takas visai arti jūros. Pavasarį žemės pardavimo procesas atgyja. Dar turime ką parduoti.

Šventosios pašonėje vyksta grandiozinės statybos, statomi ir mediniai, ir mūriniai namai, kasami tvenkiniai – dygsta pramogų centras. Su investuotojais man neteko bendrauti, bet manau, kad jie tikrai nevietiniai. Tarp šventojiškių yra ir patenkintų, ir nepatenkintų naujomis statybomis.”

Renkasi pagyvenę žmonės

Pasak seniūno, yra šventojiškių, norinčių, kad gyvenvietė išliktų tokia, kokia buvo – nedidelė, jauki.

„Tačiau tai neįmanoma – ateina investicijos, – sako R. Litvinas. – Šventoji pastaruoju metu sparčiai plečiasi, ją labai pamėgo žmonės, daug poilsiautojų. Jeigu vertinsime pagal tai, kiek vasarą vienam kvadratiniam metrui Šventojoje tenka žmonių, tai jų bus tankiau nei Palangoje. Kavinių pas mus, žinoma, mažiau. Anksčiau Šventoji buvo ramesnė, o dabar miestas vasarą darosi triukšmingesnis. Tačiau tokio triukšmo lygio kaip Palangoje dar nepasiekė. Čia kur kas ramiau.”

Pasak pašnekovo, kol kas dar į Šventąją ilsėtis važiuoja daugiausia vyresni žmonės. Pernai buvo nemažai ir užsieniečių, tarp jų daug rusų ir iš Kaliningrado srities, ir iš Didžiosios Rusijos, baltarusių, lenkų.

„Pameta” poilsines

Šventojoje vasarą vienu metu poilsiauja apie 50 tūkst. žmonių. Anksčiau stambesnių poilsinių čia buvo apie 150. Paskui, kai įmonės buvo privatizuotos, didžiosios poilsinės buvo padalintos į dalis, nameliai atiteko įvairiems šeimininkams.

Kiek dabar yra poilsinių, sunku net suskaičiuoti. Seniūnas mano, jog 200-250 didesnių ir mažesnių. Daugelis jų veikiančios, tik nedidelė dalis jų šeimininkų bankrutavo. R. Litvinas tikina, kad labai apleistų yra tik viena kita, bet ir jos šiuo metu jau privatizuojamos.

Pasak seniūno, didžiausia problema yra kauniečių, vilniečių ar kitų miestų verslininkų paliktos per žiemą neprižiūrimos poilsinės. Jie per vasarą pinigėlius susirenka, o paskui niekuo nebesirūpina iki kito pavasario. Tenka vargti ieškant savininkų, prašyti, kad susitvarkytų.

Seniūno teigimu, kol kas rimčiau tokių objektų savininkai baudžiami nebuvo. Tačiau jeigu jie nesitvarkys ir toliau, pasak R. Litvino, teks imtis griežtesnių priemonių. Šią vasarą ketinama reikalauti, kad jie užsiregistruotų seniūnijoje, surinkti visus duomenis apie savininkus, asmenis, atsakingus už poilsines.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Belaukiant uosto parduodami sklypai"

  1. Militilit

    Pastebėjau jau tai, kad pavasari aktyviau parduodami sklypai
    .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.