Akcijų rinkoms būdingas „šaltas dušas“

Investuotojų apetitas rizikingiems fondams šiuo metu yra pernelyg didelis.

Tačiau pasaulio akcijų rinkų vandenis sudrumstęs Kinijos akcijų kainų kritimas, bendrovės „Parex investicijų valdymas” specialistų manymu, yra tik laikinas nuokrytis.

Jo buvo tikėtasi ir jis turėtų stabilizuotis.

Tačiau pasaulio istorija rodo, kad po tokių laikotarpių, kai investuotojų apetitas rizikingiems fondams yra pernelyg didelis ir investuotojai pamiršta apie rizikos egzistavimą, rinkos staiga krenta ir pasireiškia „šalto dušo” efektas.

Bendrovės „Parex investicijų valdymas” fondų valdytojas Vitalijus Šostakas teigė, kad per 2006-uosius metus finansų rinkose didžiausią pelningumą uždirbo rizikingi segmentai.

„Tai rodo, kad šiuo metu investuotojų apetitas rizikai yra pakankamai didelis. Kartais noras investuoti į rizikingus fondus būna net ne visai racionalus. Kinijos akcijų rinkose buvo galima įžvelgti burbulą. Sunku įsivaizduoti, kad po tokios dinamikos, kokia buvo pastaruoju laikotarpiu, ji dar galėjo kilti”, – teigė jis.

Investuotojų apetitą rizikingiems fondams skatino pakankamai palanki ekonominė aplinka.

V.Šostakas pažymėjo, kad šiuo metu, kai yra būdingas ekonominis sulėtėjimas, reikėtų atkreipti dėmesį į dideles kapitalizacijos bendroves. Jų akcijos rinkose yra pigiausios. Pelną galima gauti investuojant į farmacinį, finansinį, bankinį, mažmeninės prekybos sektorius.

Investavimo specialistai siūlo atkreipti dėmesį į Rytų ir Centrinės Europos obligacijų rinką – tai vienas iš palankiausių segmentų obligacijų rinkoje.

Fondų valdytojai vis dėlto siūlo investuoti ir į Azijos regiono akcijų rinkas.

„Šios valstybės turi pakankamai didelį augimo potencialą dėl savo ekonominės plėtros, dėl užsienio ir vidaus politikos, dėl vidaus vartojimo augimo”, – teigė V.Šostakas.

Palankūs investavimui yra ir Vakarų Europos bei Rytų ir Centrinės Europos regionai. Ypač įspūdingas akcijų kainų augimas buvo Baltijos šalių regionuose.

Fondų valdytojai siūlė vengti Rusijos, Lotynų Amerikos ir Turkijos rinkų, taip pat ir JAV bei Japonijos.

Nors Rusijos, Lotynų Amerikos ir Turkijos rinkos per pastaruosius keturis mėnesių sugebėjo kilstelti, palyginti su Vokietijos akcijų rinkomis, šių rinkų rizika yra daug didesnė.

„Tai ar verta mums mokėti už Rusijos riziką, o gauti pelningumą, panašų kaip Vokietijoje?” – svarstė V.Šostakas.

Amerikoje ekonomikos augimas lėtės ir turės neigiamos įtakos akcijų rinkoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.