Dėmės ant Kauno policijos munduro

Suėmus du Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnus, paaiškėjo ir daugiau detalių, kurios kelia abejonių miesto policijos veiklos skaidrumu

Vadinamojoje „ekonomistų byloje” daugėja nusikalstamos veiklos epizodų, tačiau Kauno miesto vyriausiasis policijos komisaras Algirdas Kaminskas ir toliau gina mėnesiui suimtus Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus vadovus. Jie įtariami piktnaudžiavimu tarnyba. Komisaras tikino, kad niekas iki šiol nesiskundė liūdnai išgarsėjusiu skyriumi, bet vieną miesto verslininką ginančiam advokatui šie A.Kaminsko teiginiai kelia šypseną.

Nežino ar nenori žinoti

Kriminalinės policijos biuro Penktosios valdybos agentai, kovojantys su korupcija policijos gretose, vasario pradžioje sulaikė Kauno VPK ekonominės policijos skyriaus viršininką 45 metų Arnoldą Blaževičių ir jo pavaduotoją 44 metų Edvardą Duobą. Jiems pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba.

„Iki šiol nė vienas verslininkas nei raštu, nei žodžiu man nesiskundė Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnų veikla”, – sakė Kauno miesto VPK vadovas A.Kaminskas. Miesto policijos šefas „Kauno dienai” tai pakartojo net tris kartus.

Tačiau vienos Kauno bendrovės advokatas Saulius Dambrauskas „Kauno dieną” tikino, kad beveik prieš metus A.Kaminskui buvo įteiktas oficialus nusiskundimas dviem jo pavaldiniais. Ką tai galėtų reikšti? Arba A.Kaminskas nežino, kas dedasi jo vadovaujamoje įstaigoje, arba dangsto įtartiną ekonominės policijos pareigūnų veiklą.

Panaudojo procesinę prievartą

Konfliktas tarp verslininko ir Ekonominės policijos pareigūnų kilo praėjusių metų kovo 7 d. „Apie 15 valandą į bendrovės patalpas atvyko S.Andriuškevičius ir G.Dzindzilevičius, – pasakojo ginamojo advokatas S.Dambrauskas. – Savo vizitą jie įvardijo „netikėtu patikrinimu”, o savo veiksmus grindė Policijos veiklos įstatymo 20 punktu („policijos pareigūnas turi teisę atlikti patikrinimus, tirdamas nusikalstamas veikas ar turėdamas duomenų, kad tokia veika yra rengiama, daroma ar buvo padaryta”).

Advokato teigimu, pradėdami patikrinimą, jokio dokumento, pateisinančio šiuos procesinius veiksmus, pareigūnai neparodė.

S.Dambrausko nuomone, pareigūnai tąkart tiesiog paralyžiavo nekilnojamuoju turtu besiverčiančios įmonės veiklą. „Jie faktiškai atliko procesinę prievartą, pažeisdami įmonės teises”, – įsitikinęs S.Dambrauskas.

Tik teisme advokatui buvo parodytas ENTS viršininko, neseniai suimto Arnoldo Blaževičiaus nurodymas patikrinti įmonę.

Iškrėtė biurą ir darbuotojus

Pasak bendrovės darbuotojų, pareigūnai iškrėtė visas įmonės patalpas. „Krata buvo atlikta visur, įskaitant ir tuo metu į Vilnių išvykusio direktoriaus kabinetą, stalčius, spintas, – pasakojo S.Dambrauskas. – Jie nuėmė net pakabinamų lubų dangtį, išnarstė direktoriaus kėdę, rausėsi šiukšlių dėžėje, šaldytuve, už radiatorių.”

Pasak S.Dambrausko, tai tik įrodo, kad galimai nusikalstamai veikai įtarti pareigūnai neturėjo konkrečių faktų.

„Tokia krata paprastai atliekama ieškant neapskaitytų lėšų”, – sakė teisininkas.

Nieko neradę, policininkai patikrino vieno darbuotojų asmeninį krepšį. O dar vėliau nusprendė paimti įmonės ir direktoriaus asmeninį kompiuterius.

Trukdė įsikišti advokatui

S.Dambrausko žodžiais, įmonės stacionariame kompiuteryje buvo sukaupta konfidenciali informacija apie klientus, sandorius, kiti duomenys. „Tokiu būdu pareigūnai sukūrė prielaidas didelei materialinei žalai atsirasti”, – neabejoja S.Dambrauskas. Policininkai neatsižvelgė į pastabą, kad nešiojamasis kompiuteris priklauso direktoriui asmeniškai. „Jame buvo vadovo ir jo šeimos narių privataus gyvenimo dokumentų laikmenos, asmeniniai susirašinėjimai, sudarantys pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių apsaugos objekto turinį, – kalbėjo S.Dambrauskas. – Tuo grubiai buvo pažeistos žmogaus teisės.”

Be kita ko, pareigūnai atsisakė oficialiai pripažinti advokato dalyvavimą kratos metu. „Jie atsisakė priimti advokato orderį, neleido man pareikšti pastabų dėl surašyto protokolo bei atliekamų veiksmų neteisėtumo”, – sakė S.Dambrauskas.

Bandymą reikšti pastabas policininkai įvardijo „tyrimo trukdymu”.

Pasižymėjo cinišku humoru

Tyrėjo G.Dzindzilevičiaus kabinete verslininko advokatą pribloškė ant seifo pakabintas plakatas. Ant jo viešai buvo pakabinta buvusio KGB ideologo Felikso Dzeržinskio citata: „Tai, kad Jūs neteistas, – ne Jūsų nuopelnas, o mūsų darbo trūkumas.”

„Ekonominės policijos patalpos yra įsikūrusios buvusiame KGB pastate, todėl bet koks ciniškas humoras šia tema užgauna nuo KGB nukentėjusį asmenį ir tiesiog diskredituoja pačią valstybės tarnybą, – sakė S.Dambrauskas. – Mano tėvas, žinomas politinis kalinys ir disidentas bei Kauno garbės pilietis būtent iš šio pastato 1945 metais išvyko į mirtininkų kamerą.”

Plakatą S.Dambrauskas nufotografavo. Tuoj po šio veiksmo G.Dzindzilevičius skandalingą plakatą nuplėšė.

Išpopuliarėję patikrinimai

Pasak S.Dambrausko, didžiausias pažeidimas, kurį užfiksavo pareigūnai, buvo tas, kad vietoje legalios „Windows XP Home Edition” versijos kompiuteryje buvo instaliuota patobulinta „Windows SP Profesional” versija bei nedidelė „Alkono” žodyno programa.

Jau liepos mėnesį skunde vidaus reikalų ministrui S.Dambrauskas nurodė: „Nelegalios programinės įrangos medžioklė tapo itin populiari Kauno pareigūnų veikos forma, o Ekonominė policija pašaipiai pradėta vadinti UAB-u, vykdančiu privačią užsakomąją veiklą. Ji gauna pajamų tiek iš „užsakovų”, tiek iš pričiuptų „įtariamųjų”, juos gelbstint ir panaikinant turimus įkalčius.” Administracinė byla dėl nelegalios įrangos naudojimo Kauno bendrovei buvo nutraukta.

Kad tokie epizodai jau yra ir Generalinės prokuratūros kontroliuojamoje „ekonomistų byloje”, patvirtina iš karto po A.Blaževičiaus bei E.Duobos suėmimų atliktos kratos kitų ENTS pareigūnų D.T. ir O.I. kabinetuose.

Kriminalinės policijos biuro agentai juos trumpam buvo sulaikę ir apklausę. Šie policininkai skyriuje buvo atsakingi už nusikaltimų intelektualinei nuosavybei tyrimus.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

Grąžinus kompiuterius bendrovei, paaiškėjo, kad vieną jų Kauno miesto VPK atstovai sulaužė. Verslininko advokatas apskundė G.Dzindzilevičiaus ir S.Andriuškevičiaus veiksmus Kauno apylinkės prokurorams, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tačiau prokurorai vilkino pradėti ikiteisminį tyrimą. Tik teisme advokatas įrodė, kad Kauno apylinkės prokuratūra nevykdo savo pareigos. Nors ir nenoromis, lapkričio mėnesį ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas.

„Ne taip svarbu, kuo jis pasibaigs, bet pats faktas, kad jį pradėti buvo nenorėta, verčia susimąstyti apie Kauno teisėsaugos institucijų objektyvumą, – sakė S.Dambrauskas. – Norisi tikėti, kad Policijos departamento ir Generalinės prokuratūros operacija buvo pradėta iš tikrųjų kovojant su korupcija, o ne todėl, kad kažkur kažkas kažko nepasidalijo.”

Pasak S.Dambrausko, nusikaltimą darantis žmogus supranta, kad elgiasi blogai ir yra atsidūręs už tam tikros moralinės ir socialinės ribos, tačiau daug baisiau, kai nusikaltimą daro asmuo, dirbantis su nusikaltėliais kovojančioje tarnyboje.

Pasak advokato, jo ginamajam būtų buvę paprasčiau iš pat pradžių duoti kyšį pareigūnams, o ne ieškoti teisingumo. Beveik vienų metų gynybai verslininkas išleido jau keletą tūkstančių litų.

Pasiūlė sujungti bylas

Papasakotą istoriją S.Dambrauskas perdavė ir Generalinei prokuratūrai. „Pasiūliau ją prijungti prie bylos, kurioje įtarimai pareikšti Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus vadovams A.Blaževičiui ir E.Duobai”, – sakė S.Dambrauskas.

Generalinė prokuratūra neteikia jokios informacijos apie tyrimą. „Tyrimas vyksta”, – tai viskas, ką „Kauno dienai” galėjo pasakyti bylą kontroliuojantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Mindaugas Dūda.

„Kauno dienos” žiniomis, šiuo metu aktyviai yra apklausiami ne tik A.Blaževičius ir E.Duoba, bet ir kiti Kauno miesto VPK pareigūnai. Į Policijos departamentą ir Generalinę prokuratūrą jau kreipėsi iki dešimties įmonių atstovai, skųsdamiesi Kauno VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriumi. Šio fakto M.Dūda taip pat nekomentavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dėmės ant Kauno policijos munduro"

  1. geta

    Na dėl plakato tai persūdė gerb.advokatas 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.