Prasti bendrabučiai – ne vienintelė bėda

Kartu su Lietuvos nepriklausomybe savo gyvenimą skaičiuojantis Klaipėdos universitetas išlieka tarp populiariausių aukštųjų mokyklų šalyje.

Mokymo bazei gerinti ketinama skirti dar ne vieną milijoną. Tačiau gyvenimo sąlygomis studentams tenka rūpintis patiems.

Norinčiųjų netrūksta

„Universiteto absolventas yra tikrasis visuomenės lyderis”, – būsimiesiems studentams šeštadienį kalbėjo KU studijų prorektorius Vaidutis Laurėnas.

Į pirmą kartą naujajame auditorijų komplekse surengtą Atvirųjų durų dieną moksleiviai važiavo ne tik iš Klaipėdos. Pasidairyti po vos prieš kelis mėnesius įrengtas auditorijas panoro ir dešimtokai. Pasak moksleivius konsultavusių fakultetų studentų, moksleiviams rūpėjo, ar su savo turimais balais jie gali tikėtis įstoti į norimą specialybę.

Daugiausiai jaunuolių būriavosi prie Socialinių mokslų ir Jūrų technikos fakultetų stendų. Dėl galimybės studijuoti jūrinę specialybę Klaipėdos universitetą renkasi jaunuoliai iš visos Lietuvos.

„Kodėl pas mus važiuoja studentai iš Vilniaus Gedimino technikos, Pedagoginio, Kauno technologijos universitetų? Todėl, kad čia geriau”, – neabejojo KU Studentų sąjungos prezidentas Vitalijus Kondratas. Jis neslėpė, kad pačių studentų pastangomis ši aukštoji mokykla tapo patraukli, pagerėjo santykiai su dėstytojais.

Tačiau, nepaisant vis augančio universiteto autoriteto, ramybės studentams neduoda įsisenėjusios problemos.

Skriaudžia valdžia?

Į universitetą įžengusius jaunuolius vis dar kamuoja iš mokyklos atsineštos baimės ir prietarai.

„Daugelis studentų vis dar bijo paprašyti dėstytojo pateikti viso kurso programos medžiagą, kad nereikėtų konspektuoti paskaitų. Kodėl šiandien beveik nepateikiama apeliacijų? Todėl, kad bijoma susidorojimo. Juk galima tiesiog susėsti ir išsiaiškinti, kas ne taip”, – įsitikinęs V.Kondratas.

Anot jo, studentai dar nepajuto, kokie jie galingi.

Studentų sąjungos prezidentas prasitarė, kad ši Atvirų durų diena naujajame auditorijų korpuse gali būti ir paskutinė. Klaipėdos apygardos teismas vasario 27 dieną pradės nagrinėti generalinio prokuroro iškeltą ieškinį, kuriuo reikalaujama nugriauti komercinę pastato dalį. Bandoma įrodyti, kad auditorijų ir paslaugų kompleksas pastatytas neteisėtai.

Universiteto studentai kitą savaitę rengiasi protesto akcijai, kuria sieks išsaugoti pastatą.

V.Kondratas apgailestavo, kad Švietimo ir mokslo ministerija atsainiai žiūri į universiteto problemas.

„Prašėme ministerijos skirti du milijonus litų bendrabučiams sutvarkyti. Deja, mūsų prašymo neišgirdo. Kritikos sulaukėme ir dėl įsigyto burlaivio, kuris kainavo daugiau nei du milijonus. Tačiau tai Vyriausybės sprendimas ir jos skirtos lėšos, universitetas burlaiviu tik naudojasi mokslo reikmėms”, – sakė V.Kondratas.

Žinios – svarbiau

Kritiką dėl įsigyto burlaivio KU studijų prorektorius V.Laurėnas pavadino pavydu.

„Šis laivas – nacionalinė vertybė. Jis bus panaudotas moksliniams tyrimams vykdyti. Svarbiausia investuoti į žinias. Jeigu man duotų šimtą litų, 90 skirčiau mokymo priemonėms, knygoms pirkti, likusius – bendrabučiams tvarkyti. Juk universitetas – ne sanatorija. Kas iš to, jei įrengsime studentams viešbutį, o auditorijos bus tuščios?” – klausė prorektorius.

Jo nuomone, bendrabučių tvarkymu turėtų rūpintis valstybė.

Šiuo metu jau rengiamas naujojo laboratorinio korpuso projektas. Jis kainuos apie 700 tūkst. litų. Pastato, kuris prilygs „Studlendui”, statyba atsieis apie 15 mln. litų. Dar tiek pat turėtų kainuoti laboratorijas šiuolaikiškai įrengti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.