Dantų protezavimas: ką reikėtų žinoti?

Į Kauno teritorinę ligonių kasą kreipiasi nemažai gyventojų dėl dantų protezavimo paslaugų. Į gyventojų klausimus atsako Kauno teritorinės ligonių kasos informatikos ir statistikos skyriaus vedėjos pavaduotoja Rasa Valinskaitė.

– Kam yra suteikiamos nemokamos dantų protezavimo paslaugos?

– Dantų protezavimo išlaidos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų yra apmokamos asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius (moterims 60 metų), vaikams iki 18-os metų amžiaus, įstatymo tvarka pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais (taip pat I-II grupės invalidams iki invalidumo pabaigos), neturintiems dantų ir negalintiems kramtyti dėl ligos. Pastarieji gali pateikti prašymus asmens sveikatos priežiūros įstaigai, kuri teikia dantų protezavimo paslaugas. Asmens sveikatos priežiūros įstaiga (ASPĮ) patikrina, ar gyventojas tikrai yra apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, t.y. ar turi teisę nemokamai protezuoti dantis. Gydymo įstaigos registruoja gyventojų prašymus, kuriuos pateikia ligonių kasai. Prašymai įtraukiami į šių paslaugų laukiančių gyventojų sąrašą.

Dantų protezavimas apmokamas pagal paslaugų suteikimo metu galiojančias protezavimo paslaugų kainas, kurias tvirtina Sveikatos apsaugos ministerija. Paslaugos kompensuojamos nuimamiems protezams ne dažniau kaip kas 3-ji metai ir tiltiniams protezams – kas 5 metai.

– Nemažai gyventojų daro klaidą – gavę pirmąjį ar antrąjį pranešimą atvyksta į Kauno teritorinę ligonių kasą. Gal galėtumėte paaiškinti, kur reikėtų kreiptis ir ką daryti toliau?

– Kauno teritorinė ligonių kasa gyventojams, laukiantiems eilėje dantų protezavimo siunčia du pranešimus. Pirmajame pranešime informuojama, koks yra eilės numeris, o antrajame – apie galimybę gauti dantų protezavimo paslaugas. Gavus pirmąjį pranešimą, kuriame yra nurodytas tik numeris sąraše, vykti į Kauno teritorinę ligonių kasą nereikia, tačiau jūs galite registruotis medicinos įstaigoje ir pradėti protezuoti dantis už savo lėšas. Jei žadate laukti antrojo pranešimo, šį laiką išnaudokite burnos ertmei sansanuoti, t.y. atlikti burnos higieną, užplombuoti kariozinius dantis, ištraukti šaknis. Tai labai svarbu. Kartais atsitinka taip, kad atvykus pacientui į dantų protezavimo kabinetą odontologas (stomatologas) negali protezuoti dantų, nes nėra sanuota burnos ertmė.

Kai ateis jūsų eilė protezuoti dantis Kauno teritorinė ligonių kasa (Kauno TLK) išsius jums antrąjį pranešimą. Taip pat gausite gydymo įstaigų sąrašą ir patys pasirinksite gydymo įstaigą, į kurią galėsite kreiptis dėl dantų protezavimo per vieną mėnesį.

Taigi atvykti į Kauno teritorinę ligonių kasą gavus pirmąjį ar antrąjį pranešimą nereikia. Vykite tiesiai pas odontologą su savimi būtinai turėkite abu Kauno teritorinės ligonių kasos pranešimus: ir pirmąjį, ir antrąjį. Tad pirmojo pranešimo neišmeskite, jį reikia išsaugoti.

– Taigi gyventojai, gavę pirmąjį pranešimą, gali pradėti protezuoti dantis anksčiau?

– Taip. Pacientai gali nelaukti, kol bus pakviesti pagal eilę protezuoti dantis. Šias paslaugas galima apmokėti savo lėšomis ir susitvarkyti dantis anksčiau. Tereikia kreiptis į pasirinktą gydymo įstaigą dėl dantų protezavimo ir susimokėti už suteiktas paslaugas pačiam. Atkreipkite dėmesį pasirinkdami gydymo įstaigą. Būtina sąlyga – ji turi būti sudariusi sutartį dėl dantų protezavimo paslaugų teikimo su Kauno teritorine ligonių kasa. Vėliau dėl asmeninių išlaidų kompensavimo Kauno TLK (Aukštaičių g. 10, 308 kabinetas, Danguolė Petrauskaitė) pateikite prašymą. Prie jo būtina pridėti sąskaitos originalą, kuriame turi būti išskirta suma, kompensuotina iš PSDF, ir pirmojo pranešimo šaknelę (originalą). Atėjus jūsų eilei, Kauno TLK išsius jums pranešimą apie dantų protezavimo paslaugų kompensavimą. Kompensacija bus sumokėta pagal paslaugų suteikimo metu galiojančias kainas. Pinigai už suteiktas paslaugas eilės tvarka bus pervesti į jūsų nurodytą banko sąskaitą per 30 dienų nuo pranešimo išsiuntimo dienos.

– Statistiniais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra 23 proc. gyventojų, turinčių visus dantis, o 200 tūkst. žmonių yra bedančiai. Kokia situacija yra Kauno teritorinės ligonių kasos veiklos zonoje?

– Šiuo metu Kauno teritorinės ligonių kasos aptarnaujamoje zonoje dantų protezavimo paslaugų laukia 17540 gyventojų. 2006 m. iš viso Kauno teritorinės ligonių kasos aptarnaujamoje veiklos zonoje protezavimo paslaugų suteikta 2227 gyventojams, tarp jų Kauno apskrityje – 1808 gyventojams (iš jų Kauno mieste – 635 gyventojams), Marijampolės apskrityje – 419 gyventojams.

Kaune susidarė didelė eilė laukiančių dantų protezavimo, nes Kauno miesto savivaldybė dantims protezuoti lėšų skyrė tik 2004-2006 m., o ankstesniaisiais metais lėšų neskyrė. Tikimės, kad Kauno miesto savivaldybė atsižvelgs į susiklosčiusią situaciją ir 2007 m. iš miesto biudžeto gyventojų dantų protezavimo paslaugoms skirs daugiau lėšų.

– Kokių šiuo metu yra problemų dantų protezavimo srityje? Tikriausiai tai lemia ir dideles dantų protezavimo eiles ne tik Kauno mieste.

– Pacientai neretai atvyksta į dantų protezavimo kabinetą nepasirengę dantų protezavimui. Gyventojai turėtų būti atsakingesni, nes jei nėra sutvarkyti dantys ( pavyzdžiui, neišrautos šaknys, neatlikta burnos higiena, neužplombuota), odontologas negalės protezuoti dantų. Tai, aišku, didina pacientų eiles.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Dantų protezavimas: ką reikėtų žinoti?"

  1. milda

    o tai kaip suzinoti kuri gydymo istaiga sudariusi sutarti del dantu protezavimo su ligoniu kasa Aciu 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.