Vienišiems senoliams gresia badas

Namuose įkalinta vieniša senolė pagalbos tikėtis gali tik tuomet, kai numirs kuris nors kitas garbaus amžiaus klaipėdietis.

71 metų Danutė Akopian ir dar 17 senolių jau beveik mėnuo namuose rizikuoja mirti iš bado – nuo šių metų pradžios šiems žmonėms nebepadeda socialiniai darbuotojai, kurie atnešdavo maisto ir suteikdavo kitą pagalbą.

Darbuotojų stinga, o pinigų papildomiems etatams nenumatyta ir šiųmečio biudžeto projekte.

Maisto dar turi

D.Akopian sunki liga diagnozuota prieš 38 metus. Nuo tada jai suteikta I invalidumo grupė.

Močiutė, pasiremdama ramentais, vos pereina iš vieno kambario kampo į kitą. Pasivaikščiojimas lauke jai seniai tapo tik svajone.

Todėl ji negali apsirūpinti maistu, vaistais, susimokėti už butą, išsimaudyti ir susitvarkyti kambarių.

Senolė neturi žmonių, galinčių ja rūpintis. 81 ir 86 metų seserims pačioms reikia pagalbos.

Kretingoje gyvenantis sūnus dirba po 12-16 valandų per parą ir turi tik vieną poilsio dieną, tad padėti mamai taip pat gali labai retai.

„Jau mėnuo esu palikta likimo valiai. Gerai, kad turiu šiokių tokių maisto ir vaistų atsargų. Be pagalbos man labai sunku”, – guodėsi D.Akopian.

Pas senolę iki gruodžio vidurio ateidavo moteris, kuri nupirkdavo maisto ir vaistų, močiutę išmaudydavo, sutvarkydavo kambarius.

Ši moteris pagal Darbo biržos viešųjų darbų programą atliko Socialinės paramos centro lankomosios priežiūros darbuotojos funkcijas.

Pagalba – po mirties

Tačiau nuo šių metų pradžios įsigaliojo socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės įsakymas, kuriuo remiantis draudžiama Darbo biržoje registruotiems žmonėms suteikti darbą socialinėse įstaigose.

„Dėl tokio draudimo Socialinės paramos centras neteko penkių moterų, kurios lankė senolius. Atsisakius šių darbuotojų, priežiūros savo namuose neteko septyniolika senolių. Sulaukti pagalbos jie gali tik tuomet, kai numirs kuris nors kitas senolis, kurį prižiūri centro lankomosios priežiūros darbuotojos”, – sakė Socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė.

Šiuo metu tokį darbą dirba 20 moterų, tačiau ne visos iš jų turi visą darbo krūvį.

Moterys rūpinasi 135 senoliais.

Daugiau nei 70 garbaus amžiaus žmonių laukia eilės, kad jiems būtų suteiktos tokios paslaugos. Nustatyta, kad jiems priežiūra namuose yra reikalinga, tačiau kol kas nepakanka darbuotojų.

Eilė ypač pailgėjo prieš pusmetį, kai buvo patvirtinta, kad tokios paslaugos nemokamai priklauso žmonėms, kurių pajamos yra mažesnės nei 615 litų.

Tokių paslaugų gali tikėtis tik nuo 75 metų senoliai arba turintys negalią.

Prognozuojama, kad priežiūros namuose laukiančių žmonių eilė tik ilgės, nes dėl emigracijos vienišų senolių vis daugėja.

Reikia 16 etatų

D.Stankaitienės teigimu, dar praėjusių metų vasarį savivaldybei buvo pateiktas prašymas skirti pinigų įsteigti 16 naujų lankomosios priežiūros darbuotojų etatų.

Tai per metus iš miesto biudžeto pareikalautų apie 200 tūkst. litų.

Socialinė darbuotoja vidutiniškai per mėnesį uždirba apie 800 litų „ant popieriaus”.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savivaldybei atsiuntė prašymą, kad būtų kuo greičiau išspręstas tokių naujų etatų klausimas.

Tačiau D.Stankaitienė patvirtino, jog šiųmečio biudžeto projekte pinigų tokiam tikslui nenumatyta.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Audronės Liesytės teigimu, etatų skaičius tikrai bus padidintas, tačiau tai nebus padaryta per dieną.

Anot jos, kol biudžetas nėra patvirtintas, jį galima koreguoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.