Policijos akiratyje – įrašų prekeiviai

Policija kol kas baudžia tik iš piratavimo internetu bandančius uždirbti asmenis.

Klaipėdos miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus vyresnysis tyrėjas Arūnas Užkuras aiškino, kad nelegalių muzikos ir filmų įrašų kopijų gamyba ir jų prekyba yra pagrindinė policijos tiriama piratavimo veikla.

Pasak tyrėjo, tie, kas internetu parsisiunčia muzikinius ar vaizdo įrašus bei programinę įrangą ir naudoja ją tik asmeniniais tikslais, nėra baudžiami.

A.Užkuras teigė, kad platinami įrašai ne tik parsisiųsti internetu. Į parduodamas kompaktines plokšteles perrašomi originalūs kūriniai. Dažnai daromos ir tikslios pakuotės kopijos.

„Neretai tokių įrašų prekiautojai turi verslo liudijimus, licencijas, suteikiančias teisę pardavinėti legalią muzikos ar vaizdo produkciją. Tačiau tarp legalių gaminių pasitaiko ir piratinių. Prekeiviai turi ir katalogus, iš kurių pirkėjas pasirenka norimą nelegalų įrašą”, – pasakojo A.Užkuras.

Lietuvos muzikos industrijos asociacija pateikė duomenis, kad rugsėjį Klaipėdoje, „Tilžės” turgavietėje, patikrintos dvi prekyvietės. Ten paimta 423 garso ir vaizdo kompaktinės plokštelės.

Ekonominių nusikaltimų tyrėjas teigė, kad Klaipėdoje dar nebuvo rasta nelegalių įrašų „gamyklėlių”. Daugiausiai į Lietuvą jų atvežama iš Rusijos.

Tirti, ar legaliai naudojama programinė įranga, policija pasitelkia Verslo programinės įrangos aljanso specialistus.

Aljanso koordinatorius Ramūnas Čižas sakė, kad teismą pasiekė tik kelios bylos, kai intelektinės nuosavybės teisės buvo pažeistos platinant programinę įrangą serveriuose, iš kurių leidžiama ją parsisiųsti.

A.Užkuras aiškino, kad asmenys, kurie naudoja nelegalią programinę įrangą namie, nebaudžiami. Stebima, ar ja naudojantis nevykdoma komercinė veikla.

Anot tyrėjo, šiemet pradėti du ikiteisminiai tyrimai įmonėms, kuriose nelegaliai naudota programinė įranga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.