Studentai menininkai mokysis buvusioje ligoninėje

Vertingą kultūrinio paveldo pastatą nutarta perleisti Kauno dailės fakultetui

Vakar įvairių institucijų atstovai nusprendė, kad Kauno psichiatrijos ligoninės pastatas Muitinės gatvėje turėtų būti patikėtas šalia esančiam Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno dailės fakultetui (KDF).

Pastatas lieka tuščias, nes ligoninė perkeliama į suremontuotas Kauno apskrities ligoninės patalpas.

Išaugo apetitas

„Jūsų apetitas išaugo”, – pastebėjo Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Zigmantas Benjaminas Kazakevičius, kai KDF dekanas doc. Raimondas Žiupka pristatė aukštosios mokyklos planus įsikurti visame Kauno psichiatrijos ligoninės pastate.

Iki tol buvo planuota akademinei bendruomenei atiduoti dalį pastato, o likusioje jo dalyje įkurdinti Kauno miesto muziejų.

VDA atstovai yra parengę prašomų patalpų pritaikymo mokyklos reikmėms projektą. Tuo tarpu muziejaus veiklos – tik užuomazgos.

„Dabar studentai vargsta rūsiuose, atitvaruose. Grafikai įsikūrę palėpėje, keramikai gali dirbti tik laboratorijose – auditorijos skirti neišgalime. Šiuolaikinei universitetinei meno mokyklai tokios patalpos nepriimtinos”, – kalbėjo R.Žiupka, primindamas fakulteto patalpų trūkumą.

Įsirengtų galeriją

Mokyklos poreikiai būtų patenkinti tik tuomet, jei jai atitektų visas pastatas. Tuomet būtų vietos srautinei auditorijai, talpinančiai pakankamai žmonių, kitoms auditorijoms, bibliotekai, studentų kavinei, kurios šiuo metu nėra.

Be to, atsirastų galimybė įrengti galeriją, kurioje būtų eksponuojami studentų, dėstytojų darbai. Joje galėtų ištisus metus vykti visuomenei įdomūs renginiai. Didelę kultūrinę vertę turintis pastatas taptų prieinamas kauniečiams, miesto svečiams.

„Vilniuje mes baigiame įsirengti ketvirtą galeriją. Savo galeriją jau turi ir mūsų skyrius Telšiuose”, – kalbėjo VDA rektorius prof. dr. Adomas Butrimas. O kauniečiai neturėjo nė vieno kampo, tinkamo eksponuoti savo kūrybą. Pasak A.Butrimo, įrengus galeriją, suaktyvėtų Rotušės aikštės ir Senamiesčio gyvenimas.

Bijo, kad paliks griūti

Z.B.Kazakevičiui labiausiai neramu dėl to, ar perdavus pastatą aukštajai mokyklai, ši sugebės rasti pinigų jam renovuoti. Kitu atveju pastatas būtų pasmerktas toliau griūti. Jam atnaujinti ir pritaikyti mokyklos reikmėms reikėtų apie 50 milijonų litų. „Prieš trejus metus buvo dvidešimt milijonų litų”, – priminė mokyklos atstovas, skatindamas kuo greičiau apsispręsti.

A.Butrimas priminė, kad pinigų mokykla negali ieškoti, nes pastatas jai dar nepriklauso.

Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis teigė pritariąs idėjai VDA atiduoti visą pastatą. „Jeigu rinktis iš muziejaus ir galerijos, rinkčiausi galeriją. Jai ten įkurti reikėtų atlikti mažiau pakeitimų. Muziejui ten nepakaktų vietos”, – kalbėjo A.Degutis. Pasak jo, jeigu būtų du pastato šeimininkai, anksčiau ar vėliau tarp jų kiltų nesutarimų dėl teritorijos aplink pastatą pasidalijimo. Be to, rekonstruojant mažesnį kompleksą yra mažesnė galimybė gauti finansavimą.

VDA atstovai teigė, kad gaudami visą pastatą jie išspręstų jo šildymo problemą. Būtų galima sujungti šildymo sistemas ir atsisakyti atgyvenusios ir tiksiančia bomba vadinamos katilinės įrangos. „Žiemą per šalčius buvo pora avarinių situacijų, turėjome evakuoti pacientus”, – neslėpė Kauno apskrities ligoninės direktorius Stasys Gendvilis.

Turi ir kitų planų

Z.B.Kazakevičius sakė, kad apskritis turi ir kitų planų: patalpų reikia Gestų kalbos centrui, nėra kur įkurdinti žemėtvarkininkų. Tačiau A.Degutis teigė, kad reikėtų atsižvelgti į vietą, kurioje yra pastatas. Rotušės aikštės prieigos, pasak jo, labiau tinkamos visuomenės kultūriniams poreikiams tenkinti.

„Tokiu būdu nereikėtų galvoti, kokiais metodais ar šokiais Senamiestį iš griuvėsių kelti”, – kalbėjo Kauno miesto tarybos narys Stasys Žirgulis.

Kauno miesto muziejų pasiūlyta įkurdinti Ryšių istorijos muziejaus pastate, kurį ketinama perpirkti iš bendrovės „Teo Lt”.

Truko kelerius metus

Pastatui perduoti Kauno apskrities atstovai turės parengti Vyriausybės nutarimą, jį pateikti Aplinkos ministerijai, o ši jau derintų su Švietimo ir mokslo ministerija. Susirinkime dalyvavusi premjero Gedimino Kirkilo patarėja Jūratė Juozaitienė pažadėjo pasirūpinti, kad Vyriausybė nutarimui greitai pritartų ir reikalai vėl neužstrigtų.

Diskusijos, kam panaudoti Kauno psichiatrijos ligoninės pastatą, priklausantį apskričiai, truko daugelį metų. Per tą laiką ligoninę spėta prijungti prie Kauno apskrities ligoninės ir pradėti jos reorganizaciją.

Minėtos patalpos turėtų likti laisvos iki vasario mėnesio. „Garantuoti to negaliu, nes viskas priklauso nuo statybininkų”, – sakė S.Gendvilis. Išsikelti įstaiga galės tik tuomet, kai bus baigtos remontuoti patalpos, kuriose ketina įsikurti. Ligoninę iškeldinti nutarta todėl, kad patalpos jai buvo nepritaikytos ir miesto centre jai – ne vieta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.