Kova su privilegijomis išsikvepia

Dar pavasarį Seime paskelbtas mūšis prieš privilegijas vis labiau panėšėja į neįmanomą misiją. Joms pažaboti žadėta pastatyti įstatymų užkardą, tačiau dabar linkstama apsiriboti abstrakčiomis pastabomis.

Politikų užmojai išgyvendinti privilegijas valstybinėse įstaigose gali likti tik tuščiais pažadais. Prieš pusmetį Seimo kanceliariją sukrėtus piktnaudžiavimų skandalui, buvo sudaryta darbo grupė, turėjusi parengti privilegijas naikinančias teisės aktų pataisas. Tačiau jos vadovas socialdemokratas Algirdas Sysas abejoja, kad užduotis bus įvykdyta, esą geriausiu atveju Seimo vadovybė gali tikėtis pastabų ir išvadų apie esamą padėtį.

Išblėsusį kovotojų su privilegijomis entuziazmą rodo ir tai, kad itin retai rengiamuose posėdžiuose dažnai nebūna kvorumo. Darbo grupės nariai tikina, kad norą darbuotis, be kita ko, malšina jų patarimus į stalčius kišančios Seimo valdyba ir kanceliarija.

Bergždžias darbas

LŽ pamėginus pasidomėti, ką veikia balandžio pabaigoje sudaryta darbo grupė, jai priklausantys parlamentarai dažniausiai gūžčiojo pečiais. Socialliberalė Nijolė Steiblienė tikino, kad grupės vadovas nešaukia posėdžių, ir apskritai darbą vadino tuščiu.

Sysas su tokiais priekaištas nebuvo linkęs sutikti. „Tie, kurie skundžiasi, galėtų pasistengti atvykti į posėdžius. Seniai bebuvo susirinkęs kvorumas”, – teigė jis. Šią savaitę politikas vėl mėgins sukviesti kolegas ir aptarti surinktą informaciją.

Paklaustas apie darbo grupės laimėjimus, socialdemokratas giliai atsiduso. Sysas tikino, esą pildosi jo pirminė nuojauta, jog politikams patikėta beprasmė misija.

Seimo narys „arklišku” darbu vadina ilgai užtrukusį informacijos rinkimą. Darbo grupės sekretoriatas išsiuntinėjo užklausas didžiausiems asignavimų valdytojams – ministerijoms, savivaldybėms – apie jų turimą ne pirmos būtinybės turtą – poilsines, pirtis, tarnybinius butus, gaunamas paslaugas. „Išsiuntėme 260 laiškų. Kai kuriuos reikėjo raginti, kad atsakytų, bet atsakymus vis tiek gavome ne iš visų. Vėl prašinėti nesiruošiame. Ir taip atliktas arkliškas darbas”, – sakė jis.

Sysui liūdniausia, kad suformuluota užduotis yra neįvykdoma. „Liepia panaikinti teisės aktais privilegijas, nors jos nėra niekur įteisintos. Apskritai teisininkai nesutaria, ką reikia vadinti privilegija”, – pabrėžė parlamentaras.

Sudėtinga vertinti

Iš gautų duomenų pirmininkas sakė negalįs susidaryti aiškios nuomonės, kur privilegijos veši, o kur – ne. „Pavyzdžiui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informavo, kad šešiose rajonuose turi pirtis. Labai gražiai pagrindė, kad jos reikalingos pareigūnams atgauti jėgas. Tačiau kyla klausimas, jei tos pirtys tokios svarbios, kodėl jų tik šešios? Kodėl būtent tuose rajonuose, o ne kokioje nuolat degančioje Švėkšnoje”, – svarstė politikas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad įvairios institucijos neretai turi jau ne poilsines, bet mokymo centrus. „Gal ir keista, kad jie būtinai yra prie kokio nors ežero, bet kas pasakys, kad tokių centrų nereikia? Lyg ir atitinka visokius europinius kriterijus”, – kitą pavyzdį pateikė Sysas.

Tačiau jis pabrėžė, kad vargu ar grupė parlamentarų gali nuspręsti, kas reikalinga, o kas – ne. „Tai ne Seimo kompetencija. Kad būtų priimti sprendimai, turėtų būti sudaryta rimta tarpžinybinė komisija”, – politikas įsitikinęs, kad teisės aktų grupė neparengs. Geriausiu atveju bus apsiribota tam tikromis pastabomis Seimo valdybai.

Nėra politinės valios

Darbo grupei priklausantis Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius mano, kad pakaktų pateikti siūlymus, kaip išgyvendinti įstatymuose neapibrėžtą, bet įsivyravusią nederamą praktiką – paslėptus subsidijavimus ir panašiai. „Institucijoms bus suformuluotos rekomendacijos. Ar jos bus įgyvendintos, priklausys nuo politinės valios, kurios kol kas, deja, nematau”, – sakė jis.

Grupės vadovas Sysas pasigedo reakcijos į jos jau anksčiau atliktą darbą: „Ne manęs reikia klausti, kodėl nieko negirdėti apie Seimo poilsines, kurias dar liepą parlamento valdybai rekomendavome parduoti”. Seimo vadovybei priklausantis Steponavičius taip pat pabrėžė nematąs politinės valios.

Svarbiausia – skaičiai

Tik apie mėnesį Seimo kanceliarijai vadovaujantis Gintautas Vilkelis LŽ sakė, kad bent jau su poilsinių reikalais dar nėra susipažinęs. Tačiau jis leido suprasti pirmenybę teiksiantis ne politikų rekomendacijoms: „Seimo nariai dirba naudingą ir didelį darbą, bet aš visada noriu šalia siūlymų matyti ekonominius skaičiavimus”.

Kancleris priminė, kad buvo atsižvelgta į siūlymą surengti maitinimo paslaugų tiekimo Seime konkursą. Tiesa, norinčiųjų jame dalyvauti neatsirado, o ilgus metus parlamente šeimininkaujanti „Greminta” neatitiko konkurso reikalavimų – dirbo nuostolingai. Vilkelis taip pat pabrėžė, kad vis dar pluša kanceliarijos struktūros pertvarkymo grupė. Ji baigia formuluoti siūlymus, kaip spręsti Seimo autoūkio likimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.