Šokio scenoje – nežinomo vaisiaus ragavimas

Šiandien Kaune prasidedantis Šešioliktasis modernaus šokio festivalis pasirengęs ir žavėti, ir šokiruoti

Per penkias dienas Lietuvos publikai pasirodys šokėjai iš Izraelio, Šveicarijos, JAV, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos. Ir, žinoma, iš festivalio lopšio – Kauno, kurio šokio teatras „Aura”, festivalio rengėjas, pristatys net dvi premjeras.

Trijuose Lietuvos miestuose – Kaune, Vilniuje ir Alytuje vyksiantis festivalis žada įspūdingų susitikimų, pasaulinio garso šokio meistrų, naktinių šokio seansų su ženklu „N-14”.

„Viena, ko 16-ajame modernaus šokio festivalyje tikrai nebus, tai – banalybės”, – sako festivalio meno vadovė Birutė Letukaitė.

Galima tikėtis akibrokštų

„Spektakliai bus tokie pat įvairūs kaip ir publika: vieniems gal patiks viena trupė, kitiems – kita, kažkam galbūt tai bus pirmoji pažintis su moderniuoju šokiu”, – kalba B.Letukaitė apie šį vakarą startuojančio festivalio meniu.

Per 16 metų Tarptautinis modernaus šokio festivalis užsiaugino savo žiūrovą ir gerbėją. Tačiau kiekvienais metais kažkam susitikimas su šiuolaikiniu šokiu tampa nauja patirtimi, žadančia nebūtinai saldų romantišką pasimatymą.

Pernykštis graikų šokėjų pasirodymas parodė ne tik apnuogintus šokėjų kūnus, bet ir kai kurių žiūrovų drastišką ar nepagarbią reakciją. Ar panašių akibrokštų galima tikėtis ir šiemet?

„Tikiu, kad lašas po lašo – kaip tą akmenį – pavyks pratašyti dalies žiūrovų požiūrį, jog gražu tik tai, kas paprasta bei lengvai suvokiama, – kalba B.Letukaitė. – Mes norime žiūrovui parodyti tokius spektaklius, kokių dar nestato lietuvių choreografai”.

Festivalio meno vadovė sako nenorinti bauginti. Tik – paragauti nežinomo vaisiaus, kuris gali pasirodyti labai skanus.

„Vinių” – pilna scena

Didžiausių festivalio žvaigždžių B.Letukaitė neįvardija. Pasak meno vadovės, „vinių”, tai yra išskirtinių pasirodymų ir atlikėjų, bus pilna scena. Nepaprastų įspūdžių žada susitikimas su šiuolaikine Izraelio choreografija, su dviem visiškai skirtingos stilistikos šveicarų trupėmis. „Vokietijoje, Bielefeldo šokio festivalyje, kuriame „Auros” teatras dalyvavo birželio mėnesį, gimė idėja pakviesti šio renginio vadovą – Tchekpo Dan Agbetou – puikų šokėją ir choreografą. Tchepko šokyje labai netikėtai ir įdomiai susipina afrikietiški motyvai, baleto elementai ir modernaus šokio plastika”, – pasakoja B.Letukaitė.

Žiūrovai, kuriems patiko prieš keletą metų festivalyje pristatytas amerikiečių modernusis šokis, išvys net keturis „Levy Dance” iš San Francisko pastatymus. Tai – viena garsiausių JAV šiuolaikinio šokio trupių.

Perspėjimas bijantiesiems nuogo kūno

Paklausta, ar du naktiniai šokio spektakliai, kuriuos pamatys Kauno publika, nebus tas atvejis, kuriam reikėtų nebe ženklelio „N-14”, bet „S”, B.Letukaitė atsakė: „Į naktinį Fabienne Berger pasirodymą gali drąsiai eiti visi. Apie prancūzų trupės ETXEA pastatymą nenoriu plėstis – telieka nors dalis paslapties. Tai labai intymus ir atviras visomis prasmėmis spektaklis, skirtas rimtam, subrendusiam žiūrovui”.

„Tiems, kuriems apnuogintas kūnas atrodo neestetiškas, rekomenduočiau į šį naktinį spektaklį neiti”, – kalbėjo meno vadovė apie būsimąjį prancūzų trupės naktinį pasimatymą su Kauno publika.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.