Kai langai kiauri, šilumos nesulaikysi

Ruduo. Nejauku sugrįžti į namus, jei gyveni blokiniame ar monolitiniame daugiabutyje, kur šildymas dar neįjungtas. O jei dar pro nesandarius langus į būstą skverbiasi rudens drėgmė ir šaltas vėjas?

Jei per langus košia vėjai, kol orai visai neatvėso, reikia kuo skubiau sutvarkyti langų ir durų rėmus taip, kad tarpai tarp varčios ir staktos būtų kuo mažesni. Geriausia langų tarpus užklijuoti izoliacinės medžiagos juostomis, o tuščią balkonų durų ertmę – specialia šilumos nepraleidžiančia medžiaga.

Sandarinimas – labai paprastas ir pigus būdas sumažinti šilumos nuostolius, kurie dėl infiltracijos per nesandarių langų plyšius dažniausiai yra gana dideli.

Išlaidos mažos, o efektas didelis

Per langų staktas ir rėmus prarandama apie 30-35 proc. šilumos, neskaitant infiltracijos. Daugelis gyvenamųjų daugiabučių, ypač senesnės statybos, turi prastos kokybės langus ir balkonų duris, todėl pro juos patenka nemažai šalto oro. Per langų plyšius prarandama keliskart daugiau šilumos nei per kvadratinį metrą buto sienos paviršiaus.

Langų sandarinimas kainuoja tik 10-20 proc. naujų langų kainos, o efektas būna 80 proc. naujo lango šilumos efekto. Sandarinant langus ir duris galima sutaupyti šilumos nuo 9 proc. vienaaukščiuose iki 17 proc. daugiaaukščiuose namuose, o tam išleistos lėšos atsiperka per 1,5-3 metus. Be to, išlaidos yra nedidelės. Taigi remontuojant būstą senus medinius langus keisti būtina tik tuomet, jei jų rėmai yra supuvę ir neįmanoma nei jų atnaujinti, nei gerai sandarinti.

Šiuo metu medžiagų ir gamybos priemonių asortimentas toks didelis, kad galima pagaminti ir įrengti sandarius langus, tačiau faktiškasis langų šilumos perdavimo koeficientas pučiant vėjui ar jų pralaidumas smarkiai lyjant yra ketvirčiu ar net trečdaliu didesnis už gamintojų deklaruojamą.

Pagal Lietuvoje galiojančius normatyvus langų laidumas orui turi būti ne didesnis kaip 5 kubiniai oro per valandą per 1 kvadratinį metrą lango. Dauguma šiuo metu Lietuvoje gaminamų langų tokius reikalavimus atitinka. Tačiau 20 metrų aukštyje (7-8 aukštai) vėjo greitis padidėja iki 15 m/s, todėl vėjuotose vietovėse reikia sandaresnių langų. Čia net sertifikuoti langai nebus visiškai sandarūs ir nepralaidūs lietui, taigi sandarinti kartais tenka net įstatytus naujus langus.

Kaip sandarinti langus

Paprasčiausias langų sandarinimas – tai užklijuoti plyšius tarp langų gumine ar porolono juostele. Deja, tokie tarpikliai neilgalaikiai. Po kurio laiko juostelės (ypač poroloninės) pasidengia dulkėmis ir atsiklijuoja. Senas susidėvėjusias porolonines juosteles labai sunku ir nugramdyti nuo lango rėmo, o nugramdžius gali tekti net perdažyti langus.

Sandarinant gumine juostele, galima ją prikalti vinutėmis, tuomet ji ilgiau laikys. Guminių sandarinimo juostelių būna įvairios formos ir dydžio. Pigiausiai ir greičiausiai sandarinama klijuojamomis juostelėmis. Tinkamai užklijuotos ir prižiūrimos jos gali laikyti 2-3 metus, paskui reikia keisti naujomis. Jei norite sandarinti pritvirtinamomis juostelėms, teks įsigyti skabių ir specialų pistoletą. Tokie tarpikliai laikys 3-5 metus.

Naudingiausia sandarinti frezuojamais tarpikliais, bet tokį darbą geriau iškart patikėti profesionaliam meistrui. Tokie tarpikliai gali laikyti apie 10 metų.

Dažniausiai frezuojama lango varčia arba stakta. Daugiabučiuose namuose tenka frezuoti abejas. Į frezuotą griovelį įspaudžiama tarpinė juostelė. Jos yra dviejų rūšių: silikoninės ir guminės. Pigesnės yra guminės, be to, geriau pirkti pagamintas Šiaurės šalyse, nes šios labiau pritaikytos mūsų klimatui. Jos būna įvairaus pločio, o ploniausiomis galima sandarinti net 1 centimetro pločio tarpą. Silikoniniais tarpikliai yra šviesesni, ilgiau laikantys ir brangesni.

Jei tinkamai sandarinti langai, būstas bus apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o kambaryje temperatūra pakils 6-8 laipsniais.

Sandarinti būtina ir stiklą

Sandarinti reikia ne tik lango rėmus, bet ir stiklą. Lango stiklo sandarinti reikalingi specialūs hermetikai. Medinės stiklo juostos nesulaiko nei drėgmės, nei vėjo, tik pūdo lango rėmą ir sukelia nemalonią vibraciją. Todėl išorės stiklo juostas reikia pakeisti tam skirtu hermetiku.

Jei sandarinsite patys, o stiklą išimti jums sunku, galima sandarinti ir paprasčiau. Specialiu sandarinimo pistoletu užpurkškite silikono tarp stiklo ir rėmo taip, kad stiklas priliptų ir pabarškinus pirštu nevirpėtų.

Daugumos langų varčios yra dvigubo stiklo, tai į vidų dar reikia įdėti tarpinę juostelę. Prieš klijuojant juostelę būtina nuvalyti langą.

Papildomas sandarinimas stiklo plėvele

Vietoj stiklų taupant šilumą galima į langą įdėti stiklo paketą. Jei lango rėmai ir stiklas yra sandarūs, šilumą sutaupyti galima ir pigiau – stiklą sutvirtinus specialia šilumą sulaikančia plėvele, prilygstančia stiklo paketui.

Užklijavus plėvelę, patalpos temperatūra žiemą gali pakilti 2-4 laipsniais, o vasarą tiek pat sumažėti. Ši plėvelė atspindi iki 65 proc. infraraudonųjų spindulių atgal į patalpą ir nepraleidžia ultravioletinių spindulių (į kambarį patenka mažiau šviesos, tad jei kambariai tamsūs – nelabai tinka). Šia plėvele sandarinant, užklijuotą paviršių plauti ir valyti galima po savaitės.

Tarpas tarp sienos ir lango rėmo

Tyrimais nustatyta, kad daugiabučiuose tarpas tarp langų staktos ir sienų yra itin laidus šilumai, tik apie 10 proc. atvejų lango stakta statybininkų buvo tinkamai įstatyta. Taigi tenka papildomai užtaisyti staktas šilumai ir orui nelaidžiomis medžiagomis. Keičiant langus naujais geriau rinktis tuos, kurie turi kamerinius langų rėmus. Senų langų tarpą tarp stiklo ir medinės lango dalies galima papildomai užpildyti specialia medžiaga – silikonu.

Kad langai, ypač nauji, būtų sandarūs, tarp lango rėmo ir namo sienos turėtų būti trigubas sandarinimas. Dažniausiai seni ar nauji langai sandarinami tik užpurškiant šiuos tarpus sandarinimo putomis. Tačiau toks sandarinimas nėra patikimas ir ilgalaikis.

Langą ir balkono duris galite sandarinti iš lauko pusės, tarp sienos ir rėmo pritvirtindami sandarinimo juostą. Kiti sandarinimo būdai – vidurinis ir vidinis sandarinimai. Vidurinis sandarinimas yra toks, kai naudojamos geros kokybės putos, kurios sulaiko šilumą ir nepraleidžia triukšmo, o vidinis, kai naudojamos lipnios butilino ar aliuminio juostas. Pastarosios pritvirtinamos prie sienos ir rėmo iš vidinės būsto pusės.

Neuždenkite radiatorių

Rudenį dar galima išnaudoti saulės šilumos energiją, kad spinduliai papildomai šildytų namų pietinės pusės patalpas. Vėliau šilumos nuostolius galima mažinti ir paprastesnėmis priemonėmis, pavyzdžiui, nakčiai individualiuose namuose uždarant langines, nuleidžiant paprastas ar šiltintas žaliuzes, naktines užuolaidas.

Paprastosios žaliuzės efektyviausios, kai būna įstatytos tarp stiklų. Storos naktinės užuolaidos irgi apsaugos nuo šalčio, bet jos dažniausiai būna ilgos ir uždengia radiatorius. Taip susidaro vietinė kylančio šilto oro erdvė prie pat langų ir padidėja šilumos nuostoliai, todėl žiemą geriau kabinti trumpas, tik palanges siekiančias naktines užuolaidas.

Nepamirškite vėdinti

Kai langai baigti sandarinti, tenka labiau rūpintis būsto ventiliacija, vėdinti gyvenamąsias patalpas.

Dauguma gyvenamųjų namų vėdinami per orlangius. Pasaulinėje praktikoje plačiau naudojama mechaninė ventiliacija. Mūsų daugiabučiuose įrengti mechaninę ventiliaciją sudėtinga ir brangu, todėl patalpas teks vėdinti kiek pradarant langą arba per įrengtas įvairių tipų orlaides. Geriausia pasirinkti automatiškai veikiančias orlaides, kurios atsiveria susikaupus viduje drėgmei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.