„Kauno fotografijos dienos 06”: slovakų fotografijos klasiko apmąstymai apie laiką

Vakar, Fujifilm fotografijos galerijoje (Rotušės a. 1) festivalis „Kauno fotografijos dienos 06” atidarė slovakų fotografijos klasiko Lubo Stacho parodą „Abipus šiandien: tarp laiko ženklų ir dvasios erdvių „. Į atidarymą iš Bratislavos atvyko ir pats autorius.

Festivalis „Kauno fotografijos dienos 06” žiūrovams pristato vieną žymiausių Slovakijos fotografų – Lubo Stacho. Tarpdisciplininiu menu garsėjantis Lubo Stacho – profesionalus fotografas, žurnalistas ir teoretikas. Savo šalyje menininkas dažnai tapdavo naujų koncepcijų generatoriumi. Kurdamas video, judesio meną ar erdvines instaliacijas Lubo Stacho savo darbais įnešė daug naujovių ne tik fotografiniame, bet ir šiuolaikinio meno pasaulyje. Tai menininkas, kuris tiksliausiai „pagriebia” ir į viešumą iškelia subtilius gyvenimiškus niuansus, juos įamžina dokumentinėje momento fotografijoje.

Kaip teigia čekų fotografas ir teoretikas Vladimķr Birgus: „Lubo Stacho pabrėžia neryškiuosius gyvenimo momentus ryškiųjų atžvilgiu”. Slovakų fotografas stoja į tvirtą opoziciją prieš Henri Cartier Bresson „lemiamą momentą”.

Lubo Stacho nuomone, kadras, kuriame vyksta kažkas neįtikėtino jau savaime traukia akį ir provokuoja. Subtilus gyvenimo stebėjimas menininko darbuose virsta būdu operuoti ontologinėmis tiesomis ir ieškoti ryšių tarp elementų. Slovakas teigia, jog fotografija kaip vienetas perteikia itin siaurą prasmę. Jungdamas ir sugretindamas du darbus autorius ne tik žaidžia jų prasmėmis, vizualiniais elementais, simbolika ir nuotaika, taip pat jis kuria trečią – naują metaforą.

Fotografijų komponavimas – tai autoriaus pasirinkimas ir požiūris, tai subtilus būdas vaizdais gretinti tai, kas matoma visiems, bet ne visad tinkamai apmąstoma ir lyginama. „Itin daug mąstantis fotografas” – taip Slovakijoje apibūdinamas Lubo Stacho, kuris pateikia mums provokaciją dar kartą apsvarstyti dvasingumo, pragmatizmo, gilaus tikėjimo ar fundamentalizmo proporcijas ir ryšius.

Lubo Stacho paroda – savo apimtimi didžiausia personalinė festivalio „Kauno fotografijos dienos 06” rodoma paroda.

Paroda veiks iki spalio 8 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.