Pirmoji kosmoso turistė įgyvendino vaikystės svajonę

Vakar 8 valandą 8 minutės Maskvos laiku iš Baikonūro kosmodromo pakilo Rusijos laivas „Sojuz TMA-9”, kuriame yra du profesionalūs astronautai ir pirmoji kosmoso turistė, iraniečių kilmės amerikietė milijonierė Aniuša Ansari.

Kosmoso turistė atliks kelis mokslinius eksperimentus ir grįš į Žemę po 11 dienų kartu su Pavelu Vinogradovu ir Džefriu Viljamsu.

„Sojuz TMA-9” taip pat gabena į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) 14-osios pagrindinės ekspedicijos įgulą – rusą Michailą Tiuriną ir NASA astronautą Maiklą Lopesą Alegriją, kurie pusę metų dirbs orbitoje.

Laivas „Sojuz TMA-9” turėtų būti prijungtas prie TKS rugsėjo 20-osios rytą. Kelios valandos prieš „Sojuz” startą nuo TKS atsiskyrė JAV daugkartinis erdvėlaivis „Atlantis”, kuris trečiadienį turėtų nutūpti Kenedžio kosmoso centre Floridoje.

Per tiesioginę starto transliaciją skrydžių kontrolės centre buvo matyti, kaip raketa pakyla į giedrą ryto dangų. Netrukus kapsulė sėkmingai atsiskyrė ir pradėjo skrieti orbita. „Skrydis normalus, įgula jaučiasi gerai”, – sakė vienas skrydžių kontrolės centro kontrolierius.

„Koks džiaugsmas! Aš taip džiaugiuosi dėl jos, be žodžių”, – sakė A. Ansari sesuo Atusa.

A. Ansari motina raketos pakilimą į dangų stebėjo apstulbusi. „Sunku patikėti, kad mano duktė skrenda į kosmosą, – sakė ji. – Iš visos širdies meldžiuosi, kad ji netrukus sugrįžtų”.

„Vilties spindulys”

A. Ansari yra pirmoji moteris kosmoso turistė ir pirmoji iranietė, nuskridusi į kosmosą.

40 metų A. Ansari gimė Irane. Ji turi JAV pilietybę, gyvena Dalase, Teksaso valstijoje. Moteris seniai svajojo nuskristi į kosmosą ir sakė norinti būti pavyzdys savo tėvynainiams.

Interviu TV stočiai CNN Ansari sakė žinanti, kad žmonės ją stebės. Šį jos įsitikinimą patvirtina į Ansari „blogą” (asmeninį dienoraštį internete) siunčiami internautų laiškai.

„Tai, kad esu pirmoji moteris, o ypač iranietė, įkvėpė daugybę moterų ir merginų Irane. Aš gavau daugybę elektroninių laiškų, kuriuose sakoma, kad jos labai didžiuojasi manimi”.

„Manau, kad mano skrydis tapo tam tikru vilties spinduliu Irane gyvenantiems jauniems iraniečiams, padedančiu jiems tikėtis kažko, kas pozityvu, nes visa, ką jie girdi, taip slegia, o dar kalbos apie karą, kalbos apie kraujo liejimą”, – praėjusią savaitę sakė A. Ansari.

Tačiau jai buvo liepta nuimti nuo savo skafandro Irano vėliavą, be to, Rusijos ir JAV vyriausybės reikalavimu ji turėjo pažadėti, kad kelionės metu nebus jokių politinių pareiškimų. Per spaudos konferenciją, kuri įvyko sekmadienį Baikonūre, A. Ansari šypsojosi ir atrodė atsipalaidavusi. Ji sakė, kad vis tiek pasiims į kelionę kitą Irano vėliavą.

JAV ir Iranas oficialių diplomatinių santykių nepalaiko nuo 1979 metų, kai JAV ambasadoje Teherane studentai įkaitais paėmė 52 amerikiečius. JAV prezidentas Džordžas V. Bušas Iraną priskyrė „blogio ašiai”.

Amerikietiška svajonė

Ansari biografija – tarsi amerikietiška svajonė. Ji iš Irano kartu su tėvais į Ameriką išvyko 1984-aisiais, jau po Islamo revoliucijos. Jai buvo 16 metų. Tėvai norėjo suteikti dukrai geriausias galimybes siekti mokslų.

Atvykusi į JAV ji beveik nemokėjo angliškai, išskyrus keletą dainos „My Favorite Things” eilučių iš filmo „Muzikos garsai”.

Tačiau per keletą metų Ansari išmoko anglų kalbą, baigė universitetą ir gavo darbą telekomunikacijų bendrovėje MCI. Jos metinis atlyginimas buvo šiek tiek daugiau nei 26 tūkstančiai dolerių.

Ten ji sutiko ir savo būsimą vyrą. Netrukus ji su vyru metė darbus MCI, o iš santaupų bei kreditinių kortelių atidarė nuosavą telekomunikacijų kompaniją.

2000-aisiais metais ji su vyru pardavė savo kompaniją už daugiau nei pusę milijardų dolerių Sonus Networks Inc. kompanijai.

Po metų žurnalas „Fortune” įvertino jos asmeninį turtą maždaug 180 milijonų dolerių.

Ilgos treniruotės

Pagal kontrakto sąlygas ji negali atskleisti, kiek užmokėjo už vietą kosminiame laive, tačiau leido suprasti, kad suma yra panaši į 20 milijonų, kuriuos mokėjo prieš ją skridę trys kosmoso turistai. Manoma, kad ji galėjo sumokėti maždaug 25 mln. JAV dolerių.

Ansari turėjo ištverti ilgus šešis mėnesius treniruočių, vykusių Rusijoje. Besisukdama centrifugoje ji dainuodavo „My Favorite Things” ir mintyse spręsdavo matematikos užduotis, taip kovodama su pykinimu. Į savo rusišką skafandrą ji įsidėjo maišelį, jei kartais ją supykintų.

Ji taip pat išmoko rusų kalbą, daug sužinojo apie „Sojuz” modulį ir gyvybės palaikymo sistemas.

„Nors visko ir neišmokau, bet sužinojau apie įvairias Sojuz ir stoties sistemas, kokie jų darbo principai, kaip jos veikia. Jie taip pat mokė mane kaip jomis naudotis. Kai kurių galbūt nė nepamatysiu ir nepriliesiu, tačiau buvau treniruojama, ir tai man suteikė daug pasitenkinimo. Tuos šešis mėnesius ne tik mokiausi kalbėti rusiškai. Nebuvo taip, kad man sakytų: čia tokia sistema, ten tokia, bet nieko neliesk”.

Ilgas pasirengimas yra viena iš priežasčių, dėl kurių jai nepatinka terminas „kosmoso turistė”.

„Manau, kad turistai yra žmonės, kurie sugalvoja kur nors nuvykti, užsikabina ant kaklo fotoaparatą, nusiperka bilietus ir keliauja. Jie nesiruošia. Aš šiai kelionei ruošiausi šešis mėnesius, studijavau įvairiausias technologijas, todėl nemanau, kad čia tiktų žodis „turizmas” – teigia Ansari.

Žavisi kosmosu

Į savo susižavėjimą kosmosu Ansari nemažai investavo. Ji kartu su kitu giminaičiu reikšmingai prisidėjo prie „Ansari X” prizo – 10 milijonų dolerių, įteiktų privačiai kompanijai, pagaminusiai aparatą, su kuriuo žmogus dukart gali pakilti į kosmosą.

Ji taip pat skatina privačiai finansuojamų kosminių laivų kūrimą. Ansari tikisi, kad tai padės sumažinti kosminio turizmo kainas, kad jos būtų prieinamos kuo daugiau žmonių.

Iš pradžių buvo planuojama, kad ji skris su vėlesne „Sojuz” misija, bet paskui užėmė japonų verslininko Daisuke Enomoto vietą. Rusijos pareigūnai praėjusį mėnesį sakė, kad jis negali skristi dėl sveikatos problemų.

Dėl šio pasikeitimo rusų inžinieriai turėjo skubiai keisti daug įrengimų, modifikuoti krėslą, tualetą, aprangą – pritaikyti moteriai.

„Tikiuosi, kad nepersišaldysiu ir nebūsiu diskvalifikuota. Jaučiuosi puikiai ir nebijau”, – sakė ji Baikonūro kosmodrome prieš dvi savaites.

Skrydžio metu ji tęs savo dienoraštį internete. Tai įrankis, padėsiantis jai perduoti žinią viso pasaulio mergaitėms (ypač Irane), kad jos gali pasiekti viską, jei nebijos svajoti ir siekti įgyvendinti savo svajones.

Ansari jau įgyvendino savąją vaikystės svajonę, gimusią Teherane, kai ji buvo dar maža mergaitė, iš balkono stebinti žvaigždes – pamatyti Žemės rutulį juodame kosmoso fone.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.