Profilaktika padeda išvengti prostatos ligų

Senstant visuomenei vis daugiau vyrų serga prostatos ligomis

Siekdama paskatinti vyrus labiau rūpintis savo sveikata Europos urologų asociacija, kurios narė yra ir Lietuvos urologų draugija, 2005 metų rugsėjo 15 dieną paskelbė Tarptautine prostatos diena.

Ir šiemet šiai dienai paminėti skirti renginiai vyksta visose Europos šalyse. Taip siekiama, kad visi vyrai, ypač vyresni nei 50 metų, reguliariai lankytųsi pas urologus. Tai galėtų padėti medikams diagnozuoti ankstyvesnes prostatos ligų stadijas bei leistų pasirinkti įvairesnius gydymo metodus.

Prostatos ligos

Kas gi ta prostata? Ja vadinama kaštono dydžio ir formos liauka, esanti žemiau šlapimo pūslės, apgaubianti viršutinę šlaplės dalį. Pro šlaplę išteka šlapimas iš šlapimo pūslės ir sėkla iš sėklidžių. Prostatoje gaminamas tirštas skaidrus skystis, kuris, susimaišęs su sėkla, sudaro spermą.

Viena dažnesnių ligų yra lėtinis prostatos uždegimas. Ši liga klastinga tuo, kad jos simptomai dažnai ilgai nejuntami. Žinoma, kad maždaug 35 proc. vyresnių nei 50 metų vyrų gali sirgti šia liga. Ūminiu prostatos uždegimu dažniau serga jaunesni vyrai.

Vieni prostatos uždegimai būna bakterinės kilmės, kitų priežastys iki šiol neaiškios. Jeigu uždegimas yra bakterinės kilmės, tuomet gydoma antibiotikais. Nebakterinės kilmės uždegimų, ypač diagnozuotų vėliau, gydymas ypač sudėtingas.

Dažnai vyrai kenčia ir nuo gerybinės prostatos hiperplazijos, kuri yra progresuojanti liga. Didėjanti prostata užspaudžia šlaplę, dėl to sutrinka šlapimo nutekėjimas iš šlapimo pūslės. Kas trečias penkiasdešimtmetis vyras turi varginančių šios ligos simptomų, o su kiekvienu kitu amžiaus dešimtmečiu šios ligos dažnumas padidėja 10 procentų. Jeigu vyrai gyventų 90 metų, 9 iš 10 turėtų padidėjusią prostatą. Todėl nedera laukti, kol ši liga sukels negrįžtamus pokyčius vyro organizme, reikia pradėti ją gydyti.

Prostatos vėžys – tai priešinės liaukos piktybinis navikas. Pakitusios ląstelės praranda normalias savo savybes ir pradeda daugintis. Vėžio ląstelės ilgainiui gali išplisti. Daugeliui vyrų prostatos vėžys progresuoja iš lėto ir nesukelia jokių simptomų, kol neišplinta už prostatos ribų. Todėl labai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti šią ligą, nustatyti jos agresyvumą ir pradėti gydyti. Daugelyje Europos šalių prostatos vėžys yra pirmoje arba antroje vietoje pagal onkologinių ligų dažnumą tarp vyrų ir trečioje vietoje tarp visų (ir vyrų, ir moterų) onkologinių ligų. Pastaruosius dvejus metus prostatos vėžys yra dažniausiai nustatoma onkologinė liga Lietuvoje.

Rizikos faktoriai

Sulig amžiumi didėja rizika susirgti prostatos ligomis. Tikimybė susirgti prostatos vėžiu didesnė tiems, kurių šeimoje ar giminėje būta tokių atvejų. Tačiau netinkama mityba, kai vartojama daug gyvulinės kilmės riebalų, mažai vaisių, daržovių bei žuvų produktų, taip pat gali paskatinti šią ligą.

Todėl medikai rekomenduoja visiems vyrams, perkopusiems penkiasdešimtmetį, bent kartą per metus apsilankyti ir pasitikrinti pas urologą. Gydytojas, pasiteiravęs apie jus varginančius simptomus, gali pasiūlyti atlikti kraujo tyrimą, kuriuo bus nustatyta prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentracija. Šis antigenas išskiriamas tik prostatos ląstelių, todėl didelė jo koncentracija gali būti pirmas prostatos vėžio požymis. Tačiau dera žinoti, jog padidėjusią PSA koncentraciją kraujyje gali lemti ir kitos prostatos ligos, todėl didesnė PSA koncentracija negali būti tapatinama su prostatos vėžio diagnoze. Vizito metu gydytojas patikrins jūsų prostatos dydį ir įvertins jos konsistenciją. Jeigu jūsų PSA koncentracija kraujyje padidėjusi, ir bus čiuopiami pakitimai prostatoje, gydytojas gali pasiūlyti tolesnius būtinus tyrimus.

Prostatos ligų simptomai

Yra nemažai varginančių simptomų, kurie būdingi prostatos ligoms. Juos pastebėjus reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją arba urologą. Prostatos ligoms būdinga:

* pasunkėjęs ir skausmingas šlapinimasis;

* dažnas šlapinimasis, ypač naktimis;

* nenumaldomas noras šlapintis;

* nemalonūs jutimai dubens srityje;

* svorio kritimas;

* kraujas šlapime ar spermoje;

* potencijos sumažėjimas;

* pasikartojantis skausmas juosmens srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Profilaktika padeda išvengti prostatos ligų"

  1. Tikrai naudingas straipsnis apie profilaktika kuri padeda išvengti prostatos ligų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.