Automatų nasruose – gresiančių ligų kolekcija

Panevėžyje – vos keletas mokyklų, kuriose nėra įrengta užkandžių ir gėrimų aparatų. Daugumoje švietimo įstaigų vaikai kiek nori gali mėgautis sveikai mitybai netinkančiais produktais.

„Saulėtekio” vidurinės mokyklos, vienos iš tų, kuriose tokių aparatų nėra, direktorius Algirdas Gedeikis įsitikinęs, jog mokykloje jie ir nereikalingi. „Bet jeigu mokyklos taryba būtų nusprendusi, jog automatų reikia, jie būtų įrengti. Šis siūlymas taryboje buvo svarstytas du kartus ir jam nė karto nepritarta, – sako direktorius. – Mokykloje yra valgykla, vaikai gauna šiltą maistą, ir tai daug sveikiau negu produktai iš automato”.

Vaikų sveikata susirūpinta ir Seime. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė mano, kad užkandžių automatus švietimo įstaigose būtina uždrausti. Su šiuo pasiūlymu ji jau kreipėsi į švietimo ir sveikatos apsaugos ministrus, mokyklų bendruomenes.

Skatina įvairias ligas

Tai, kad netinkama mityba skatina širdies ir kraujagyslių ligas, kaulų retėjimą, auglių, įvairių lėtinių ligų atsiradimą, – įrodyta. Tačiau netinkamos mitybos įpročiai tarp mokyklinio amžiaus vaikų vis labiau įsigali, todėl užkandžių ir gėrimų automatams mokyklose nepritaria ir Nacionalinė sveikatos taryba. Manoma, kad greitojo maisto produkcija, kurioje gausu cheminių ir vėžį sukeliančių medžiagų, žaloja mokinių sveikatą.

J.Balčikonio gimnazijos, kurioje automatai įrengti vienoje iš pirmųjų ugdymo įstaigų, direktorius Raimondas Dambrauskas teigia, jog gimnazistai – nebe maži vaikai ir prie automatų nesiveržia. „Tai reikalinga tiems, kurie gimnazijoje užsibūna ilgai, sportuoja, dalyvauja užsiėmimuose. Kai valgykla jau nebedirba, mokiniai, pasinaudoję automatu, gali atsigerti ar ko nors užkąsti, – sako direktorius. – Tokie automatai yra daugelyje Europos mokyklų ir niekas juose pavojaus neįžvelgia. Jeigu iš automatų siūlomi produktai kenkia sveikatai, neturėjo būti išduodami leidimai jiems mokyklose įrengti. Dabar tai daryti leidžiama, o ir asortimentas su specialistais buvo suderintas”. Direktorius teigia, kad gimnazijai iš to, jog joje stovi užkandžių ir gėrimų aparatai, naudos nėra, tiesa, juos įrengusi firma kartais būna renginių rėmėja.

Derina tik su mokyklų administracija

Respublikinis mitybos centras parengė naują rekomenduojamų parduoti užkandžių aparatuose produktų sąrašą. Daugelį dabar siūlomų produktų rekomenduoja keisti vaisiais, sultimis, pienu, jogurtais, sausainiais, mineraliniu vandeniu ir kt.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Viktoras Grincevičius teigia: „Nors tuose automatuose nuodų, aišku, nėra, tačiau siūlomais produktais maitintis tikrai nėra sveika. Jų įrengti ir naudotis nerekomenduojame, mes už tai, kad visi vaikai mokyklose gautų šiltą, kokybišką maistą”. V.Grincevičius sako, kad prieš kelerius metus statant mokyklose pirmuosius aparatus visuomenėje buvo kilęs nepasitenkinimas, tačiau ši naujovė labai greitai paplito, automatai per trumpą laiką buvo įrengti beveik visose mokyklose. „Nei visuomenės sveikatos centro, nei kitų tarnybų leidimo įrengiant aparatus nereikia, firma tik sutaria su mokyklos administracija ir gali statyti užkandžių ir gėrimų aparatus”, – sako V.Grincevičius.

Aparatus įrengiančios firmos atstovai teigia, kad visi parduodami produktai turi kokybės dokumentus, siūloma ir sveikuoliško maisto. Tačiau Nacionalinės sveikatos taryba nerimauja dėl šių užkandžių aparatų. Tikinama, jog mokinių žinios apie sveiką mitybą, mitybos įgūdžiai – labai prasti, dėl netinkamo švietimo daugelis moksleivių vietoj šiltų pietų renkasi maistinės vertės neturinčius užkandžių ir gėrimų aparatuose siūlomus produktus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyriaus vedėja Violeta Krivickienė taip pat mano, kad tokie automatai mokyklose nereikalingi. „Nebent tik ten, kur nėra valgyklų. O visose Panevėžio mokyklose valgyklos yra ir mokslo metams jos pasirengusios. Visas patikrinome, leidome pradėti darbą. Mokyklų valgyklos suremontuotos, įsigijusios naujos įrangos ir pasirengusios moksleivius maitinti skaniai ir sveikai”, – sako V.Krivickienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.