Išrovus nepažįstamą grybą – grėsmė apsinuodyti

Prasidėjus dažniems lietums, daugelis užkietėjusių grybautojų patraukė į miškus ieškoti šiųmečių grybų. Grybų derliaus esama ir miesto turgavietėse ant prekystalių. Tačiau medikai perspėja grybautojus ir pirkėjus būti labai apdairius – tiek renkant, tiek perkant grybus.
Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Viktoras Grincevičius PB teigė, kad dažniausiai žmonės apsinuodija nuodingąjį grybą supainioję su valgomuoju. „Svarbiausia rinkti tik tuos grybus, kuriuos gerai pažįstami, o nerinkti visų iš eilės. Jeigu abejojama, ar tas grybas yra tikrai valgomasis, verčiau jo visai neimti. Rinkimas nepažįstamų grybų ir yra pagrindinė apsinuodijimų priežastis”, – sakė V.Grincevičius. Antrąja priežastimi V.Grincevičius įvardijo netinkamą grybų paruošimą.

Specialistai pataria prieš kiekvieną vartojimą grybus bent kartą nuvirinti ir tik tada gaminti. Tačiau prieš tai nuo jų reikia gerai nuvalyti žemes, nulupti žievelę nuo koto ir nuo kepuraičių. „Reikia nepagailėti ir gerai apskutinėti visą grybą, nes, gerai neapdorojus, galima apsinuodyti. Prieš vartojimą grybai turi būti švarūs. Be to, reikia gerai išvirti, o nevalgyti pusžalių”, – akcentavo V.Grincevičius.

Pavojingiausia – žalsvoji musmirė

Kartais grybautojai rinkdami mažai žinomus grybus apsigauna ir prirenka labai nuodingų grybų. Dažniausiai painiojama blyškioji musmirė su pievagrybiu, o žalsvoji palaikoma ūmėde ar žaliuoke. Žalsvoji ir yra nuodingiausia.

Anot specialistų, rinkti grybus reikėtų tuos, kurie jau visiškai užaugę, o nerauti tų, kurie vos matyti iš po žemių. Taip pat perspėjama, kad šalia baravykų auga mažos musmiraitės, o ne baravykiukai, kaip daugelis grybautojų mano.

Medikai perspėja būti apdairius ne tik grybautojus, bet ir pirkėjus. Pastariesiems prieš perkant derėtų atidžiai apžiūrėti grybus ir įsitikinti, ar tikrai jie tinkami vartoti.

Būtina kreiptis į medikus

Įtarus apsinuodijimą grybais medikai pataria nebandyti patiems gydytis, o nedelsiant kreiptis pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą. Apsinuodijimo nuodingaisiais grybais simptomai dažnai būna panašūs kaip kitais apsinuodijimo atvejais. Pasak medikų, pirmiausia prasideda stiprūs raižantys pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas. Būna bendras silpnumas, mieguistumas, centrinės nervų sistemos slopinimas. Kiti požymiai: pakitęs elgesys, galimos haliucinacijos, regos sutrikimai, traukuliai, psichozė, gali sustiprėti prakaitavimas ir seilėtekis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.