Grybai vakarienei netinka

Daug maistingų medžiagų turintys, bet netinkamai paruošti grybai gali kelti pavojų sveikatai

Savaitgaliais jau pilni miškai grybautojų, kurie namo parsiveža kaupinas pintines grybų. Kiti „grybauja” turguje.

Specialistai tvirtina, kad grybai – maistingi, turi žmogaus organizmui reikalingų maisto medžiagų, baltymų, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų – fosforo, geležies, cinko, jodo, magnio. Vertingiausiu vadinamas baravykas. Jis turi daugiau baltymų nei jautiena, žuvis. Taip pat vertingi grybai – voveraitės, turinčios nemažai vitamino B.

Džiovinti grybai, ypač baravykai, šeimininkių mėgstami kaip nepakeičiami pagardai, kurie tinka ir į sriubas, ir prie mėsos patiekalų. Grybų sultiniai tinka nevalgiems vaikams, nes jie gerina apetitą, bet svarbu, kad vaikai nepersivalgytų grybienės, o ir valgytų ją kuo rečiau

Grybai labai greitai genda, todėl reikia tik grįžus iš miško juos nuvalyti ir apvirti. Nuovirą išpilti ir vėl virti.

Grybai sugeria radioaktyviąsias medžiagas. Grybų radioaktyvumas tiriamas. Nustatyta, kad Lietuvoje grybai nėra pavojingi.

Grybautojai tikisi, kad visą rudenį gamta bus dosni, ir jie galės mėgautis miško gėrybėmis, tačiau medikai perspėja apie galimą apsinuodijimo grybais pavojų.

Lietuvoje apsinuodijimas grybais ir kitais augalinės kilmės produktais – trečioje vietoje po apsinuodijimo alkoholiu bei alkoholio surogatais ir medikamentų perdozavimo. Kauno apskrities ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Ernestas Jurgevičius teigia, kad kasmet jų skyriuje gydoma po 15-20 žmonių, apsinuodijusių grybais.

„Žmonės apsinuodija dažniausiai dėl to, kad renka ir tuos grybus, kurių nepažįsta: pavyzdžiui, musmires sumaišo su ūmėdėmis. Taip pat, kai netinkamai grybus paruošia valgymui (nepakankamai laiko verda ir pan.), – teigė gydytojas Ernestas Jurgevičius. – Labai blogas derinys: grybai ir alkoholis, nes tokiu atveju išsiskyrę grybų nuodai turi didesnį poveikį. Todėl valgant grybus negalima vartoti alkoholio”.

Pajutus pirmuosius apsinuodijimo simptomus: viduriuojant, pakilus temperatūrai, vemiant, gydytojas pataria nelaukti, „kol praeis”, bet skubiai važiuoti į ligoninę.

„Dauguma apsinuodijimų baigiasi viduriavimu, tačiau būna atvejų, kai išsivysto kepenų nekrozė ir žmogus gali mirti. Lietuvoje kartkartėmis vis būna mirtinų apsinuodijimo grybais atvejų”, – sakė E.Jurgevičius.

Nors grybai – maistingas produktas, tačiau sunkiai virškinamas, todėl gydytojas pataria juos valgyti saikingai, jokiu būdu ne vakare, nes tuomet skrandis bus priverstas virškinti visą naktį, ir košmarai sapnuose beveik garantuoti.

Nepatartina grybus valgyti sergantiesiems opalige, tulžies pūslės akmenlige, kasos ligomis. „Juk grybai paprastai ruošiami su nemažu kiekiu riebalų, o toks derinys itin nesveika sirgusiems kasos uždegimu ligoniams”, – tvirtino E.Jurgevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.