Aštrūs pojūčiai kartodrome

Pasivažinėti kartingais tapo maloni laisvalaikio praleidimo foma, skirta visai šeimai

Maždaug prieš dešimtmetį adrenalino ieškantiesiems Lietuvoje pasiūlyta kartingų pramoga šiandien išgyvena kone aukso amžių. Dėl didelio ekstremalaus sporto mėgėjų susidomėjimo savaitgaliais bei švenčių dienomis pasivažinėti kartingais gali ne visi norintieji.

Trasoje užverda aistros

Vilniuje kartingų aistruoliams skirta vienintelė profesionaliai įrengta trasa – Plytinės kartodromas. Čia savo jėgas išmėgina tiek patyrę sportininkai, tiek naujokai. Laisvalaikį kartodrome pamėgo leisti ne tik vyrai, bet ir moterys. Be to, šią pramogą savo darbuotojams vis dažniau užsako įvarios bendrovės. Į nedidukus, tačiau galingus kartingus mielai sėdasi vaikai, jaunimas ir net garbaus amžiaus adrenalino mėgėjai. Teisėjui davus startą kartodrome pasklinda ausį rėžiantis variklių gausmas. Trasoje užverda tikros aistros, o kiekvienas dalyvis stengiasi parodyti savo meistriškumą.

„Kartingo mėgėjai dar balandžio pabaigoje galėjo išmėginti savo jėgas Plytinės kartodrome. Sutvarkyta aplinka, gera infrastruktūra, kasmet gausėjanti įranga šį kartodromą pagrįstai leidžia vadinti geriausiu Lietuvoje. 620 metrų ilgio kartodromo trasą pamėgo ne tik lietuviai. Čia mielai atvyksta svečiai iš kaimyninių šalių, o kai kurios turizmo agentūros šią pramogą siūlo užsienio turistams”, – apie vienintelį profesionaliai įrengtą kartodromą sostinėje pasakojo jo vadovas Aleksejus Čerešniovas.

Maži, bet galingi

Adrenalino ir gerų emocijų mėgėjų kaskart daugėja, todėl Plytinės kartodrome jiems skirta 17 pramoginių kartingų. Juose sumontuoti nauji varikliai, pakeisti spoileriai, parūpinta papildoma apsauga. 270 kubinių centimetrų „Honda GX” kartingų varikliai pasiekia 9 arklio galių pajėgumą ir gali išvystyti iki 70 kilometrų per valandą greitį.

Naujokai, pirmą kartą užsukę į kartodromą, iš pradžių dažnai skeptiškai žiūrį į nedidukus, vaikiškus automobilius primenančius kartingus. Tačiau užtenka apsivilkti specialią aprangą, atsisėsti prie vairo ir pradėti važiuoti, kai tokios mintys akimirksniu išgaruoja. Net ir negreitai apsukus keletą ratų žmogus pradeda prakaituoti, jo viduje prabunda lenktynininko inkstinktai. Pasak Čerešniovo, visai nesvarbu, ar prie kartingo vairo sėdi vyras, ar moteris – kiekvienas stengiasi nelikti paskutinis.

Pastaraisiais metais kartingų sportas suburia vis daugiau entuziastų. Nereikia gimti lenktyninku, kad galėtum vairuoti šią transporto priemonę. Nereikia nei vairuotojo pažymėjimo, nei licencijos. Užtenka tik noro ir, žinoma, šiek tiek pinigų.

Įžymybės kartodromo neaplenkia

Nors Lietuvoje daug kas brangsta, Plytinės kartodrome pramoginių kartingų nuomos kainos nesikeičia jau ne vieną sezoną. Už 10 minučių pasivažinėjimą darbo dienomis teks mokėti 25, savaitgaliais – apie 30 litų. „Daugelis naujokų prieš startą skundžiasi, jog 10 minučių – per mažai laiko, kad pajustum tikrą adrenalino poveikį. Bet galiu užtikrinti, kad po 10 minučių kirtus finišo liniją jų nuomonė beveik visada būna pasikeitusi. Šis, iš pirmo žvilgsnio trumpas laiko tarpas iš žmogaus atima gana daug jėgų. Daugelis pavargsta tiek fiziškai, tiek emociškai”, – tikino kartodromo vadovas.

Pasivažinėti ir tarpusavyje palenktyniauti kartingais pamėgo ir garsūs visuomenės žmonės. Čerešniovo teigimu, Plytinės kartodrome savo jėgas išbandė kone visos pramogų pasaulio žvaigždės. Netrūksta čia ir politikų, tačiau jų pavardžių kartodromo vadovas neišdavė.

Čerešniovią ypač sužavėjo televizijos laidos vedėjos Nomedos Marčėnaitės gebėjimas vairuoti kartingą. Jis tikino, kad šią moterį trasoje aplenktų toli gražu ne kiekvienas vyras. „Nomeda – aistringa lenktynininkė ir stipri varžovė”, – pridūrė Čerešniovas. Beje, kartodromo vadovas už sugebėjimus vairuoti kartingą pagyrė ir padangių asą Jurgį Kairį.

Prie vairo – 80-metė

Savaitgaliais kartodrome galima sutikti įvairių žmonių. Nors šia pramoga labiau domisi jaunimas, tačiau retsykiais prie vairo sėda ir vienas kitas senyvas žmogus. Čerešniovas prisiminė, kaip neseniai trasoje važinėjosi 80 metų moteris, kurią į kartingą pasodino jos vaikai. „Žinoma, ji greitai nevažiavo, tačiau iš akių buvo galima matyti, kad buvo labai laiminga. Kiek žinau, po 10 minučių važiavimo ji norėjo apvažiuoti dar keletą ratų, tačiau artimieji neleido, nes baiminosi, kad dėl per didelių emocijų nenukentėtų močiutės sveikata”, – pasakojo Čerešniovas.

Vasaros pabaiga nereiškia, kad baigiasi ir kartingų sezonas. Kartodrome šia transporto priemone galima važinėti bet kokiu oru kiaurus metus. Beje, patyrę kartingininkai labiau mėgsta važinėti lyjant lietui arba esant šlapiai trasos dangai – tuo atveju suvaldyti kartingą reikia kur kas daugiau pastangų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Aštrūs pojūčiai kartodrome"

  1. XD

    😀 😕 😡 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.