Biudžeto lėšos – ir stogams, ir ambicingoms statyboms

Savo eilės prie valstybės piniginės sulaukusios švietimo ir mokslo įstaigos remontuoja pastatus, plečia infrastruktūrą

Pagal valstybės investicijų programą rekonstruojami, renovuojami įvairūs švietimo objektai. Lėšų skirta Kauno aukštosioms, vidurinėms, specialiosioms mokykloms. Didžiausia suma – 7,46 milijono litų atseikėta Lietuvos žemės ūkio universitetui, kuris ketina nemažai darbų pabaigti iki pirmą kartą Lietuvoje vyksiančio pasaulio artojų čempionato. Kai kurių Kauno švietimo įstaigų investiciniai projektai sulaukė tik dalinio finansavimo, todėl jų įgyvendinimas gali ilgokai užtrukti.

Čempionatas paspartino darbus

Iš Lietuvos žemės ūkio universitetui (LŽŪU) skirtų 7 milijonų 460 tūkstančių litų beveik pusė – 3 milijonai 210 tūkstančių skirta Žemės ūkio mokslo ir technologijų parko plėtrai. Šis universiteto padalinys užsiima mokslinių inovacijų diegimu praktikoje, žinių sklaida, žemdirbių švietimu ir kt.

„Jau daug metų statome šiam padaliniui atskirą pastatą. Statybos vyko labai lėtai, vienu metu pastatas net buvo užkonservuotas, bet tikimės, kad kitais metais statybos bus baigtos”, – sakė LŽŪU studijų prorektorius docentas Jonas Čaplikas.

Paspartėjusi statyba akivaizdžiai susijusi su Žemės ūkio universiteto bazėje kitais metais pirmą kartą Lietuvoje vyksiančiu aukščiausio rango pasaulio artojų čempionatu. Šiemet lėšų skirta tiek, kad būtų baigtas statyti ir įrengti minėtas pastatas dar iki čempionato. Pastate įsikurs čempionato štabas. Dar vieno objekto finansavimas susijęs su čempionato organizavimu – tai 5-ojo studentų bendrabučio rekonstravimas. Jame žadama apgyvendinti čempionato dalyvius, o šiems išvykus bendrabutyje apsigyvens tikrieji jo šeimininkai – studentai.

„Bendrabučiai tik iš išorės gražiai atrodo: pastatai nudažyti, sudėti nauji langai, tačiau viduje yra daug problemų, kaip ir visų universitetų bendrabučiuose. 5-ojo bendrabučio rekonstrukcijai pagal investicinį projektą gavome 1 milijoną litų”, – teigė prorektorius J.Čaplikas.

Lėšų taip pat skirta maniežo statybai (2 mln. Lt), sporto salės kapitaliniam remontui ir sporto komplekso plėtros techninio projekto parengimui (250 tūkst. Lt).

„Sporto salė ir stadionas pertvarkomi ne tik mūsų studentų, bet ir Kauno miesto jaunimo reikmėms”, – tvirtino prorektorius J.Čaplikas.

Skubama rekonstruoti aktų salę

Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) aktų salės rekonstravimui pagal valstybės investicijų programą iš valstybės biudžeto teko 1 milijonas 400 tūkstančių litų.

Dalį sumos akademija gavo, kaip ir buvo numatyta, pagal planą. Likusią sumą, reikalingą įgyvendinti šį investicinį projektą, LVA vadovai paprašė Vyriausybės skirti taip pat šiemet, kad aktų salės rekonstravimas būtų baigtas iki akademijos 70 metų jubiliejaus.

„Vyriausybė buvo tolerantiška, ir tikimės iki jubiliejinių iškilmių rugsėjo 22-ąją darbus baigti, – sakė Veterinarijos akademijos rektorius profesorius Henrikas Žilinskas. – Pastatas pastatytas labai prastai, ir nors nėra labai senas, tačiau aktų salė buvo vargana, supuvusi šildymo sistema. Remontas buvo būtinas”.

Kapitalinis remontas vyksta Kauno technologijos universiteto (KTU) trečiuosiuose rūmuose. Jam skirta 1 milijonas 540 tūkstančių litų. „Tai ilgalaikis investicinis projektas, kurį tikimės baigti įgyvendinti per keletą metų, – sakė KTU studijų prorektorius profesorius Raimundas Šiaučiūnas. – Šiuose rūmuose bus kultūros ir meno centras. Juose patalpas turės ir ateitininkai, kurie iš dalies finansavo pastato statybą nepriklausomos Lietuvos metais”.

451 tūkstantis litų teko KTU Informatikos fakulteto plėtrai. „Įrengiamas pastato penktas aukštas, pertvarkomas į auditorinį korpusą, pritaikomas neįgaliesiems, – sakė prorektorius R.Šiaučiūnas. – Šiame fakultete gali sėkmingai studijuoti ir po to įgytas žinias pritaikyti dirbant turintys fizinę negalią žmonės”.

Sales už valstybės biudžeto lėšas rekonstruoja ir Lietuvos kūno kultūros akademija (LKKA).

„Aktų salę modernizavom, pritaikėm ją studijų procesui. Dabar joje galime rengti konferencijas, šventes, organizuoti studijas, vystyti švietėjišką veiklą”, – teigė LKKA rektorius profesorius Albertas Skurvydas.

LKKA aktų salės rekonstravimui buvo skirta 659 tūkstančiai, o sporto salės – 85 tūkstančiai litų.

„Didžiausia sporto salės bėda – stogas, – sakė rektorius A.Skurvydas. – Pastatas – architektūrinis paminklas, todėl stogo pakeisti nauju neleidžia. Kas keleri metai stogas remontuojamas, palopomas, tačiau per dideles liūtis vis vien vanduo pradeda varvėti. Taip vargstame jau ne vieną dešimtmetį”.

Vytauto Didžiojo universitetui šiemet iš valstybės biudžeto pagal investicijų programas atseikėta 900 tūkstančių litų: ilgalaikio turto įsigijimui ir mokslo bei studijų įstaigų renovavimo, rekonstravimo programos įgyvendinimui.

Ambicingi planai

Statybomis, pastatų rekonstrukcijomis užsiėmęs ir Kauno medicinos universitetas (KMU). Pagal valstybės investicijų programą jam skirta 6 milijonai 720 tūkstančių litų. Iš šios sumos 2 milijonai 224 tūkstančiai litų teko trečius metus statomai KMU bibliotekai ir Informacijos centrui. Šiemet tikimasi baigti šią statybą.

2 milijonai 992 tūkstančiai litų skirta Lietuvos sveikatos informacijos tinklo sukūrimui. „Pastatas yra, o šios lėšos skirtos įrangai, technologijai, „smegenims”. Čia bus informacinė duomenų bazė, ir mes tikimės, kad tai bus didžiausias šios srities centras Lietuvoje”, – dėstė ambicingus planus KMU rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas.

KMU yra parengęs Anatomijos instituto infrastruktūros atnaujinimo ir plėtros projektą, kurio sąmatinė vertė – beveik 8 milijonai litų. Šiemet šiam projektui skirta 1 milijonas litų.

„Apgailestavome, kad gavome tik 1 milijoną litų Anatomijos instituto renovacijai ir įrangos atnaujinimui, – sakė rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas. – Anatomija – bazinė medicinos disciplina. Kai buvo sukurta ši struktūra, iki šiol ten nebuvo investuota nė vieno lito. Todėl rengiamės atnaujinti šią pagrindinę medicinos studijų struktūros dalį”.

KMU rektorius tikisi, kad kitais metais Anatomijos instituto investiciniam projektui iš valstybės biudžeto bus skirta daugiau nei 1 milijonas litų, nes jei kasmet bus atseikėjama tik po 1 milijoną, projekto įgyvendinimas užsitęstų 8 metus. Per tiek laiko projektas morališkai pasentų.

Lėšų skirta būtiniausioms reikmėms

Kuklesnės sumos iš valstybės biudžeto šiemet skirtos vidurinių, pradinių mokyklų, kolegijų investiciniams projektams. Dalis šių švietimo įstaigų lėšas jau panaudojo ir darbus baigė, dalyje įstaigų – dar pats darbymetis.

Kauno 1-osios specialiosios internatinės mokyklos pastato, skirto profesiniam mokymui, rekonstravimui ir įrangos įsigijimui teko 288 tūkstančiai litų.

„Pastatas buvo avarinės būklės, net plytos byrėjo, – teigė mokyklos direktorė Salomėja Ratkevičienė. – Gavę lėšas pastatą rekonstravome, beveik visi darbai jau baigti. Šiuo metu keičiami radiatoriai”.

Pastatų kapitaliniam remontui, rekonstravimui lėšų gavo Kauno kolegija, Kauno statybininkų mokykla, „Atžalyno” vidurinė mokykla, Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų internatinė mokykla. Kauno paslaugų ir verslo darbuotojų profesiniam rengimo centrui skirta pinigų šilumos ūkiui rekonstruoti, Dainavos vidurinei mokyklai – langams pakeisti, Panemunės pradinei mokyklai – sporto bazei statyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.