Cigaretė – užtvaras į darbo vietą

Jeigu pageidaujamos darbo vietos negavote dėl to, kad rūkote, teisybės verčiau neieškokite – Europos Komisijos (EK) atstovai patvirtino, kad darbdaviai, atsisakę priimti į darbą rūkantį žmogų, išvengtų kaltinimų diskriminacija.

Atsisakymas įdarbinti rūkantį žmogų nėra įtrauktas į Europos Sąjungos (ES) direktyvas, nukreiptas prieš diskriminaciją – išsiaiškino britų europarlamentarė Katerina Stiler.

Tokį atsakymą ji gavo iš EK darbo ir socialinių reikalų komisaro Vladimiro Spidlos po to, kai pateikė jam klausimą dėl vienos airių kompanijos, darbo pasiūlymo skelbime perspėjusios, kad rūkantieji gali nesikreipti.

K. Stiler į komisarą kreipėsi Airijos Vyriausybei nusprendus, kad skelbimas jokių įstatymų nepažeidė.

Ne tik Briuselyje, bet ir Lietuvoje europarlamentarė sulauktų tokio pat atsakymo.

Vietoje lygių galimybių – elgesio taisyklės

Lietuvoje rūkalius, manantis, kad darbo negavo dėl savo įpročio, net ir pasiskundęs liktų it musę kandęs – darbdavys, atsisakęs įdarbinti rūkantį asmenį, nebūtų apkaltintas diskriminacija.

„Tokio sprendimas, bent jau remiantis ir Lietuvos ir tarptautiniais teisės aktais, neįmanomas”, – „Vakarų ekspresui” sakė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) kontrolierė Aušrinė Burneikienė.

Lygių galimybių įstatymas įdarbinimo sferoje draudžia bet kokią tiesioginę ir netiesioginę diskriminaciją dėl amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, rasės ar etninės priklausomybės, religijos ar įsitikinimų. Apie įpročius ar pomėgius neužsimenama.

„Rūkantieji vadovautis lygių galimybių įstatymu neturėtų. Svarbiausia – laikytis elementaraus elgesio ir saugaus darbo taisyklių”, – aiškino A. Burneikienė.

Anot jos, nuo LGKT veiklos pradžios tarnyba rūkančių asmenų skundų dėl diskriminacijos nesulaukė.

Tiesa, vakar išplatintame EK pareiškime teigiama, kad ES kovos su diskriminacija įstatymas galėtų ginti rūkančiųjų teises, mat jame, tarp draudžiamų diskriminacijos galimybių numatytas ir darbo vietoje demonstruojamų įsitikinimų neliečiamumas. Taigi, jeigu rūkymas šiuo atveju yra įsitikinimas, darbo negavęs rūkalius gali bandyti skųstis, kad buvo diskriminuojamas.

Nereikalauja

Personalo atrankos specialistų teigimu, darbdaviai retai reikalauja, kad būsimasis darbuotojas būtų nerūkantis.

„Aišku, tai priklauso nuo darbo vietos, į kurią pretenduoja kandidatas bei būsimosios jo pareigybės. Pavyzdžiui, popieriaus sandėlyje darbą greičiau gaus nerūkantis žmogus”, – pasakojo personalo atrankos įmonės „CVO Group” personalo atrankų padalinio vadovė Daiva Siniuvienė.

Tačiau, anot jos, kartais pasitaiko tokių atvejų, kai darbdavys dūmą patraukti mėgstančio žmogaus nepageidauja, nors cigaretė darbo vietai pavojaus ir nekelia.

„Buvo atvejų, kai nerūkantis firmos vadovas pageidavo nerūkančių administracijos darbuotojų, su kuriais nuolat bendrauja – sekretorės ar administratoriaus”, – pasakojo specialistė.

Klaipėdos (miesto, rajono) darbo biržos vadovo pavaduotojo Virginijaus Andriušio teigimu, darbdaviai nėra išrankūs – juos labiau domina žmogaus kvalifikacija bei pageidaujamas atlygis, o ne įpročiai.

Nerūkantiems – premijos

Kai kuriose įmonėse priimant žmogų į darbą nesiteiraujama, rūko jis ar ne, tačiau taikomos įvairios priemonės, kad šis žalingas įprotis nebūtų toleruojamas.

Pavyzdžiui, kiekvienas nerūkantis Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega” darbuotojas skatinamas materialiai. „Nerūkantysis kiekvieną mėnesį gauna 100 litų priedą”, – sakė kompanijos komercijos direktorius Egidijus Petrauskas.

Anot jo, šiuo metu nerūko apie 60 proc. įmonės darbuotojų, kuriems galioja ši skatinimo sistema.

„Žmogus gali pats pasverti – rūkyti jam ar ne. Tačiau nauda – dviguba, mat rūkaliai kiekvieną mėnesį apie 100 litų išleidžia cigaretėms, taigi, atsisakęs šio įpročio sutaupys šią sumą ir dar gaus antra tiek. O ką jau kalbėti apie žalą sveikatai”, – teigė E. Petrauskas.

UAB „Philip Morris Baltic”, kuriai priklauso ir Klaipėdoje esanti tabako gaminių gamykla, atstovai tvirtina, kad renkantis darbuotojus nepaisoma, rūko jis ar ne.

„Aišku, svarbiausia jo profesionalumas, kitos asmeninės savybės. Atvirai kalbame apie rūkymo žalą, tačiau teisę rinktis paliekame pačiam darbuotojui” – sakė korporacijos reikalų koordinatorė Reda Ketleriūtė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Cigaretė – užtvaras į darbo vietą"

  1. nesuprantu

    daznai rukantys asmenys tai daro tik namuose, ar ir uz tai bus diskriminuojami?? yra daugybe kitu problemu, i kurias nekreipia darbdaviai demesio

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.