Nestandartinėms moterims – nestandartiniai drabužiai!

Ką daryti, jei drabužių parduotuvėse karaliaujantys dydžiai neatitinka figūros? Jei, tarkime, esate aukštaūgė ar, priešingai, labai mažutė, jei jūsų formos pilnesnės, nei podiumu žygiuojančių manekenių? Kaip šią problemą sprendžia žinomos Lietuvos moterys?

Laima Tamulytė, Mama Rock’n’Roll:

„Kaip aš kartais mėgstu pajuokauti, dabar yra tikras S amžius. Kur tik nori, visur galima pamatyti S raidę: televizoriaus ekrane, drabužių etiketėse. Dėl šios priežasties rūbus tenka siūtis arba rinktis kitą alternatyvą – kentėti tą malonumą, važiuoti į Gariūnus ir ten ieškoti drabužių su kokiomis šešiomis XL raidėmis. Tačiau tiek Gariūnuose, tiek didelių dydžių drabužių parduotuvėse dauguma rūbų yra labai jau bobiški. Tokiu atveju geriau siūdintis. Normalių parduotuvinių drabužių, mano nuomone, galima įsigyti tik užsienyje, nes Lietuvoje situacija – labai liūdna. Maža to, kad nelabai yra iš ko rinktis, visi drabužiai, skirti pilnesniems vyrams bei moterims, kainuoja kosminius pinigus. Vadinasi, būti stambiu žmogumi neapsimoka finansiškai.

Mano sesutė yra siuvėja, todėl kai man prireikia naujų drabužių ar sceninių rūbų, ji pirmoji atskuba man į pagalbą. Nors sesuo – tarsi asmeninė mano dizainerė, didžioji modeliuotoja vis dėto esu aš pati. Dažniausiai idee fixe, kaip turi atrodyti vienas ar kitas drabužis, man šauna į galvą, kai pamatau konkretų audinį. Na, o detalių stengiuosi paieškoti žurnaluose. Sesuo tik pataria, išsako savo nuomonę, sukerpa, pasiuva.

Labiausiai patinka raudona ir mėlyna spalvos, todėl sceninių rūbų daugiausia turiu šių atspalvių. Tuo tarpu kasdienai dažniausiai renkuosi žemės – rudas, rusvas – spalvas. Labai mėgstu sportinį stilių: džinsiukus, sportinius batelius. Taip vilkėti ir paprasta, ir patogu. O štai scenoje paprastai dėviu sijonus, sukneles. Ir būtinai su raukiniais. Šį stilių apibūdinčiau „rūbai su lengvu pamišimu”. Daugiau turbūt niekas taip nesirengia kaip aš.

Garderobą atnaujinu gana dažnai. Ypač sceninį, nes esu iš tų atlikėjų, kurie scenoje persirengia daug kartų. Beveik kiekvienai dainai turiu atskirą apdarą. Patinka, kai viskas suderinta, turiu omenyje, dainos ir aprangos stilių. Kasdienis garderobas papilnėja tada, kai jau tikrai reikia arba kai kas nors šauna į galvą.

Kalbant apie avalynės paieškas, dėl batų Lietuvoje problemų neturiu. Nors nešioju 41 dydžio batus, koją turiu poplatę, pasirodo, kad ta mano koja visai normali. Kuo puikiausiai randu ir aukštakulnių, ir žemakulnių batų. Dėl avalynės, skirtingai nei dėl drabužių, turiu mažiausiai problemų”.

Dalia Mikoliūnaitė, aktorių trupės „Teatriukas” aktorė:

„Drabužių nesiuvu, savo dydžio rūbų randu parduotuvėse. Tačiau kartais tenka labai ilgai paieškoti, ypač kai norisi nusipirkti ką nors tikrai moteriška. Mano ūgis 1 metras 55 centimetrai, todėl dažniausiai savo dydžio drabužių ieškau ir randu vaikiškuose skyriuose. Galbūt dėl to mano aprangos stilius yra labiau sportiškas, jaunatviškas, nelabai moteriškas. Mėgstu ryškias spalvas.

Jei yra kokia nors proga ir reikia atitinkamo rūbo, kartais tiesiai iš parduotuvės einu pas siuvėją susiaurinti arba patrumpinti įsigyto drabužio. Specialiai siuvu tik sceninius rūbus, tačiau tai jau visai kitas reikalas. Modelius kuriame patys – aš ir mano kolegos aktoriai Žilvinas ir Artūras. Vaidiname vaikams, tai mūsų rūbai dažniausiai būna kokie nors ryškūs kombinezonai, man – trumpi pūsti sijonėliai.

Netgi paltus ir striukes, būna, kartais nešioju per ilgomis rankovėmis, nes niekaip neprisiruošiu nueiti pas siuvėją, kad ši patrumpintų. Laiko pritrūksta.

Dėl avalynės problemų neturiu. Nors mano koja labai maža, batų parduotuvėse vis dėlto randu. Dabar jau randu. Mėgstu patogią avalynę, aukštakulniai man ne prie širdies. Mieliau aviu įvairius sporbatėlius.

Kai su trupe gastroliavome Londone, pastebėjau, kad Anglijoje drabužiai – labai brangūs. Tačiau neatsispyriau pagundai ir vis tiek įsigijau labai gražų rankų darbo megztinį. Artimiausiu metu ketiname vykti gastrolių į Ameriką. Tikiuosi, kad Jungtinėse Valstijose papildysiu savo garderobą”.

Vitalija Katunskytė, dainininkė:

„Visą gyvenimą drabužius pirkau ir perku tik parduotuvėse – niekada šiuo klausimu neturėjau jokių problemų. Drabužių turiu net per daug. Keletas mano draugų užsiima drabužių prekyba, turi savo parduotuves. Jie jau daug metų tuo verčiasi, o drabužius veža iš užsienio. Praneša, kada išvažiuoja, kada grįš, drabužius man pristato tiesiai į namus. Aš tik pinigus skaičiuoju. Visi rūbai būna iš firminių parduotuvių, aukštos kokybės.

Draugai žino mano skonį (mėgstu ryškias spalvas), dydį, tad savo nuožiūra perka ir veža. Parveža dešimtis palaidinių, sijonų, kitų drabužių. Man lieka tik išsirinkti. Džiaugiuosi, kad kaip išskirtinė klientė viską pamatau pirmoji. Aišku, būna, kad parvežti rūbai ir nepatinka, ir netinka. Draugai dėl to galvos sau nesuka, drabužius parduoda parduotuvėse. Jei rūbas man patinka, kaina nesvarbu. Jis gali kainuoti ir du, ir tris, ir keturis ar daugiau šimtų litų, vis tiek pirksiu.

Tačiau jei drabužių reikėtų ieškoti Lietuvos parduotuvėse, tada būtų nekas. Sakyčiau, čia pasirinkimas išties skurdokas, viskas skirta standartinei, tų pačių matmenų moteriai.

Nesu labai įnoringa rinkdamasi drabužį. Man patinka ryškios spalvos: raudona, violetinė, žalia, mėlyna, oranžinė. Nemėgstu chaki, kitų tamsių spalvų, taip pat pilkų atspalvių. Suprantama, rinkdamasi drabužį, žiūriu, kad šis man tiktų.

Pas siuvėją lankausi tik dėl sceninių rūbų. Jų modelius kuriu pati. Turiu lakią vaizduotę, mintyse apmetu, kaip drabužis turėtų atrodyti. Ir vėl renkuosi daugiausia ryškių spalvų audinius.

Garderobą atnaujinu kasmet tiek draugų parvežtais drabužiais, tiek rūbais, skirtais scenai. Nors ir nesu iš tų dainininkų, kurie kiekvieną dainą dainuoja vis kitu kostiumu, tačiau per 1,5 valandos koncertą persirengiu 2-3 kartus. Kartais to reikalauja dainos stilius, be to, judėdamas ant scenos, žmogus, neišvengiamai suprakaituoji, drabužiai prilimpa prie kūno”.

Eglė Šulčiūtė, „Teo” komandos krepšininkė:

„Drabužių paieška man – gana sudėtingas reikalas. Parduotuvėse sunkiai sekasi įsigyti ką nors tinkama. Megztukų, palaidinių dar įmanoma rasti, tačiau jei reikia naujų kelnių ar džinsų, ilgai užtrunku, kol randu. Mano ūgis – 1 metras 90 centimetrų, tad visos kelnės būna per trumpos. Dėl striukių, paltų irgi nelengva, dažniausiai būna per trumpos rankovės.

Negaliu sakyti, kad dažnai siūdinuosi drabužius, tačiau pas siuvėją lankytis tenka. Turiu vieną tokią Marijampolėje, ta pati moteris siuva ir mano mamai. Modelių pati nekuriu, tačiau būna, kad, vartydama žurnalus, pamatau drabužį, kuris man patinka. Tą žurnalą tada nuvežu siuvėjai. Daugiausia pas ją siūdinuosi kelnes. Tiesa, kartą siūdinausi ir paltą.

Dėl avalynės irgi nelengva, nes nešioju 41-42 dydžio batus. Kartais pavyksta visai nesunkiai rasti tai, kas patiktų, tačiau kartais batų paieškos užtrunka ilgiau nei džinsų ar kelnių. Mėgstu aukšatkulnius batelius, tačiau, būdama tokio ūgio, nedažnai juos aviu, tik išskirtinėmis progomis.

Mano drabužių stilius, sakyčiau, paprastas. Kasdieniai rūbai – sportinė apranga. Paprastą dieną nėra kada puoštis, nes beveik visą laiką praleidžiu sporto salėje, per dieną būna po dvi treniruotes. Jei reikia kur išeiti, dažniausiai dėviu džinsus ir kokį nors megztinį ar palaidinę. Pasitaikius iškilmingesnei progai, pavyzdžiui, jei visa komanda turime dalyvauti vakarėlyje, stengiuosi pasipuošti. Tuomet dažniausiai renkuosi klasikinį kostiumėlį. Sijonų ir suknelių nemėgstu, jų beveik visai nenešioju. Na, nebent vasarą arba kokia nors labai jau išskirtine proga. Tiesa, neseniai buvo kolegės Irenos Baranauskaitės vestuvės. Į jas ėjau su suknele ir aukštakulniais. Pakulnė buvo gal 10 cm aukščio.

Garderobą tiek siuvėjos siūtais, tiek parduotuvėje įsigytais drabužiais atnaujinu, kai laukia vakarėlis ar šventė. Tačiau aš, kaip ir dauguma kitų moterų, labai mėgstu apsipirkti, niekada nepraleidžiu progos pasivaikščioti po parduotuves. Nevengiu ir užsienyje po drabužių parduotuves pasidairyti. Ten didesnis pasirinkimas, tačiau turiu pasakyti, kad kai kuriose šalyse rūbų dydžiai dar mažesni nei pas mus, Lietuvoje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Nestandartinėms moterims – nestandartiniai drabužiai!"

  1. Kornelija

    Manau, kad nestandartiniai drabužiai moterims dabar jau tapo labai įvairūs. Tikrai galima rasti gražių ir stilingų modelių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.