Periodontitas – ir jaunų žmonių liga

Apie dantų ėduonį bei jo profilaktiką gana gausu informacijos, o apie periodontitą žinoma gerokai mažiau ar manoma, kad tai senesnių žmonių problema

Pasak Gražios šypsenos namų „Skraidenta” gydytojos periodontologės Deimantės Ivanauskaitės, šis dantenų ir apie dantį esančio kaulo (kraštinio periodonto) uždegimas Lietuvoje itin paplitęs, jis neaplenkia net aštuoniolikmečių, o absoliuti dauguma trisdešimtmečių, keturiasdešimtmečių jau kenčia nuo lengvesnės ar sunkesnės jo formos.

Periodonto uždegimo priežastys

Taigi jei dantenos ima kraujuoti, paburksta, pakeičia spalvą ir praranda elastingumą, pats metas skubėti pas specialistą, kad apžiūrėtų burnos ertmę, įvertintų, ar nėra periodonto pakitimų ir ar reikalingas gydymas, rekomenduotų profilaktikos priemones.

Gali paaiškėti, kad prasidėjo dantenų uždegimas – gingivitas, o negydomas jis gali peraugti į periodontitą.

Gydytoja D.Ivanauskaitė aiškina, kad gingivitą sukelia bakterijos, kurios gyvena ir veisiasi burnos apnašose, susidarančiose iš maisto likučių, dantenų epitelio ląstelių ir tų pačių bakterijų. Prasidėjus dantenų uždegimui iki tol sveikos, rausvos dantenos keičia spalvą: įgauna raudoną, violetinį, melsvą atspalvį, tampa neelastingos, paburkusios, neblizga, valantis dantis ima kraujuoti. Tačiau kilus dantenų uždegimui dar nėra periodonto, apie dantį esančio kaulo, pokyčių.

Susirgus periodontitu situacija tampa išties grėsminga – uždegimo procesas apima ne tik dantenas, bet ir apie dantį esantį kaulą – jo netenkama, nes jis rezorbuojasi. Taigi dantys jau laikosi ne taip tvirtai, jie gali pradėti klibėti ir iškristi. Kaip ir gingivito atveju, dantenos gali kraujuoti, kartais jos supūliuoja, jaučiamas nemalonus kvapas iš burnos.

Pasak D.Ivanauskaitės, periodontitu suserga ne kiekvienas – turi susidaryti visa grandinė ligai palankių sąlygų. Be paveldėjimo, itin svarbūs ir kiti faktoriai: burnos ertmėje veisiasi bakterijos, nepakankama asmeninė burnos higiena, pasikartojantys ir negydomi dantenų uždegimai.

Dantų akmenys

Dantų akmenys – dar viena prielaida susirgti dantenų ligomis. Pasak medikės, tai puiki terpė veistis įvairiems mikroorganizmams, akmenys gali trikdyti dantenų kraujotaką ir taip skatinti dantenų ar net periodonto uždegimą. Be gydytojo pagalbos žmogus negali jų nuvalyti – gali pagelbėti tik profesionali burnos higiena. „Akmenys formuojasi ant dantų apnašų iš maisto ar seilių patekus mineralams”, – aiškina gydytoja D.Ivanauskaitė.

Todėl po profesionalios burnos higienos paprastai medikai rekomenduoja periodontitui gydyti ar profilaktikai naudoti specialias pastas ir skalavimo skysčius, kuriuose yra gydomųjų žolelių ekstraktų, fermentų, sutraukiančių dantenas, neleidžiančių bakterijoms daugintis, gydančių dantenų uždegimą. Tačiau rezultatas bus pasiektas tik tada, jei žmogus ne tik naudos specialias priemones, bet ir tinkamai valys dantis.

Gydymas

Dantenų uždegimas – gingivitas, pasak medikės, išgydomas maždaug per 8 savaites: gydytojas atlieka profesionalią burnos higieną, pamoko, kaip taisyklingai valyti dantis, rekomenduoja dantų pastą bei skalavimo skystį. Kur kas sudėtingesnis gydymas laukia susirgusiųjų periodontitu.

Aktyvi šios ligos forma gydoma daug ilgesnį laiką, kartais reikalingas net chirurginis periodontito gydymas, kol periodonto būklė tampa stabili, t. y. nematyti uždegimo požymių dantenose ir periodonte. Sustabdžius uždegimo procesus periodonte, būtinas nuolatinis palaikomasis periodonto gydymas ar kontrolė. Pacientas turėtų reguliariai lankytis pas specialistą – tai gali būti po trijų ar keturių mėnesių, po pusės metų ir t. t.

Svarbiausia – profilaktika

Norint išvengti periodontito, pasak D.Ivanauskaitės, labai svarbu tinkama asmeninė burnos ertmės higiena bei profilaktinės priemonės. Taisyklingai ir nuolat jas taikant, net turintieji įgimtą polinkį į šią ligą gali jos išvengti.

Pasak medikės, svarbu ne tik išmokti valyti dantis, bet ir bent kartą per metus apsilankyti pas burnos higienistą ar bendrosios praktikos gydytoją odontologą, kad apžiūrėtų burnos ertmę, pašalintų apnašas, nuvalytų dantų akmenis, nupoliruotų dantis ir paaiškintų, kaip prižiūrėti burnos ertmę. Nors atrodo, kad dantis valytis paprasta ir viso to išmokta jau vaikystėje, gydytoja D.Ivanauskaitė pažymi, kad daugelis žmonių dar nesugeba to daryti taisyklingai. Todėl specialistas ir turėtų patarti bei pamokyti, kaip prižiūrėti dantis.

Pašnekovė rekomenduoja periodontito profilaktikai ne tik naudoti specialias dantų pastas, skalavimo priemones, bet ir išsirinkti minkštą dantų šepetėlį, o tarpdančius valyti specialiais siūlais arba individualiai parinktais tarpdančių šepetėliais. „Vertikalūs dantų valymo judesiai turėtų būti derinami su dantenų masažu, derėtų nepamiršti ir valyti apnašas nuo liežuvio”, – pataria D.Ivanauskaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Periodontitas – ir jaunų žmonių liga"

  1. Tikrai naudinga informacija 🙂

  2. Lukrecija

    Kaip supratau datų akmenų atsiradimo priežastys yra apnašos nuo maisto. Tai gal jei po kiekvieno valgio valytume dantis, tai užkirstume kelią akmenų formavimuisi? 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.