Antikvariniai baldai – senovės dvelksmas moderniuose namuose

Pasaulyje populiarus fusion stilius, kai šiuolaikinis interjeras papildomas senovinio stiliaus baldais ar elementais, mėgstamas ir Lietuvoje. Tampa madinga gyvenamąją aplinką paįvairinti neįprastais, originaliais antikvariniais baldais.

Antikvariniais vadiname 50 metų sulaukusius baldus. Kelių dešimtmečių gyvenimą primenantys daiktai tarsi byloja apie kartų kaitą, tradicijų tęstinumą. Be to, jie suteikia namams išskirtinumo, jaukumo ir šilumos.

Seni baldai populiarėja

Antikvariniais baldais prekiaujantys verslininkai juokauja, kad prekyba sendaikčiais jau perėjo iš kūdikystės į vaikystės laikotarpį,

nes pastaruoju metu didėja poreikis jų įsigyti. Vis daugiau atsiranda žmonių, norinčių sena komoda, kėde, šviestuvu ar kitu dirbiniu paįvairinti šiuolaikinį interjerą. Labiausiai perkami minkšti XIX amžiaus, puošnūs baroko ir rokoko stiliaus baldai, taip pat skirtingų istorinių laikotarpių komodos, stalai, kėdės, šviestuvai ir žvakidės.

Lietuviškame Monmartre – Užupyje – įsikūrusio senovinių baldų salono „Vintage” direktorė Karina Semakaitė teigia, jog paprastai gyventojai sendaikčius renkasi dėl kelių priežasčių. „Žmonėms jau atsibodo kampuotas skandinaviškas stilius, jie nori jaukumo ir šilumos, o juk net vienas senas krėsliukas gali pakeisti kambarį. Taip pat yra mėgėjų, kurie perka tik senovinius baldus, nes naujovių nepripažįsta. Dar viena priežastis – į madą ateina fusion stilius, kai derinamas modernus ir senesnis stilius”, – pasakoja Semakaitė.

Pasiūla didėja

Didėja vartotojų poreikis, didėja ir antikvarinių baldų prekybos bei rinkos įvairovė. Greta tradicinių prekybos būdų – senovinių baldų salonų, krautuvių ir antikvariatų – savo vietą atrado ir virtualus verslas istorinės reikšmės daiktais. Prekybos internetu antikvariato atstovė Dainė tvirtina, kad virtualiai pirkėjai gali greičiau susipažinti su produkcija, nes stalų, komodų, šviestuvų ir kitų daiktų nuotraukos publikuojamos specialioje interneto svetainėje. Susidomėję žmonės kreipiasi tiesiai į verslininkus ir susitaria iš arčiau apžiūrėti patikusius daiktus. Teikiamos ir dizainerių konsultacijos.

Antikvarinių baldų kilmė taip pat įvairi. Jų galima rasti ne tik lietuviškų, latviškų ar estiškų, bet ir atvežtų iš Prancūzijos, Italijos, Vokietijos, Monako, Olandijos bei Anglijos. Lietuviškais ir iš užsienio pargabentais baldais prekiaujančio salono „Vintage” vadovė Semakaitė sako, kad sunku apibrėžti, kokios kilmės daiktus renkasi klientai. Tai – skonio reikalas. Vieniems labiau patinka paprastesni lietuviški, kitiems – įmantresnių formų ir kitų šalių meistrų sukurti gaminiai. Visi baldai yra kokybiški, užsienyje jie superkami iš antikvariatų ar kolekcininkų, Lietuvoje restauruojami ir parduodami už vidutinę kainą. Senienų parduotuvėje jie greičiausiai kainuotų keliskart daugiau. Pavyzdžiui, už puošnų 3900 litų vertės šviestuvą antikvaras gali paprašyti 10 tūkst. litų.

Modernaus interjero detalė

Vis dėlto ne visi palankiai vertina užsienio meistrų sukurtus baldus. Vilniaus antikvariato centro darbuotojas Rolandas Pupinis tvirtina, jog daugumai, kaip ir jam, labiausiai patinka XX amžiaus lietuviški art deco ir art nouveau – anų laikų minimalistinio stiliaus – baldai. Pasak specialisto, lietuviai mieliau renkasi paprastesnius, mažiau išpuoštus daiktus, nes jiems lengviau rasti vietą tradicinio modernaus interjero kambaryje.

Daugelio klientų poreikius lemia ne vien skonis ar noras kurti išskirtinį interjerą, bet ir piniginės storis. Kalbinti prekybininkai teigė, jog senovinius baldus perka įvairaus socialinio sluoksnio žmonės. Vis dėlto dažniau į antikvariatus ar senovinių daiktų krautuves užsuka vadinamasis šalies elitas, turtingesni pirkėjai, galintys sau leisti samdyti interjero dizainerius. Paprasti gyventojai rečiau susigundo antram gyvenimui prikeltais baldais, nes mažai žino apie juos, o kai kurie nepasitiki sendaikčių kokybe.

Pupinio manymu, geriausia modernų, minimalistinį namų interjerą paįvairinti vienu vertingu senoviniu daiktu, pavyzdžiui, stalu, komoda ar krėslu. Tokie klasikinio stiliaus gaminiai visuomet skoningai atrodys šiuolaikinėje aplinkoje.

Be to, specialistai pataria neperkrauti kambario senoviniais baldais, nebent specialiai būtų kuriamas tam tikrą istorinį laikotarpį primenantis interjeras. Tada vien krėslo ar stalo, suprantama, neužtenka, reikia bent vieno antikvarinio baldų komplekto.

Semakaitė teigia, jog senovinio ir modernaus stilių derinimas priklauso nuo kliento skonio ir poreikių. Specialistė pataria į seną daiktą, tarkim, komodą, norimą pritaikyti prie minimalistinio stiliaus, žiūrėti kaip į svarbų patalpos, kurioje ketinate ją pastatyti, akcentą. „Taip pat reikėtų atsižvelgti į matmenis, spalvą, stilių. Interjero ir komodos detalės turi būti tarpusavyje susijusios, žaisti ir draugiškai sugyventi, vienos kitoms nekliudyti”, – pabrėžia verslininkė.

Senesnis ir brangesnis

Antikvariniai baldai stebina ne tik savo įvairove, bet ir didžiuliu kainų skirtumu. Senovinio stalo, komodos, žvakidės ar sofos kainos gali svyruoti nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų.

Pasak baldininkų, tai priklauso nuo daikto amžiaus, istorinės epochos, kai jis buvo pagamintas, kokybės, restauravimo išlaidų. Tačiau tuo atveju, jei pirkėjas nusprendžia savo lėšomis restauruoti įsigytą baldą, jis gali atsieiti pigiau nei perkant atnaujintą.

Pasak Pupinio, kuo gaminys senesnis, tuo istoriškai yra vertingesnis, todėl paprastai ir brangesnis. Jei sendaiktis priklausė svarbiai istorinei asmenybei, jo vertė taip pat didėja.

Lietuvių diplomatų, menininkų, politikų ar kitų visuomenės veikėjų turėti baldai ir daiktai yra labai brangūs. Antikvarinių baldų internetu Antikvariatas.visiems.lt atstovė Dainė teigia, kad žinomų žmonių baldai sulaukia didesnio susidomėjimo, juos greičiau nuperka.

Kiekvienas senovinis daiktas yra grožio, šilumos ir stiliaus išraiška, todėl visada atranda vietą šiuolaikiniame interjere, ir nesvarbu, ar kadaise jis priklausė žymiam, ar paprastam žmogui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Antikvariniai baldai – senovės dvelksmas moderniuose namuose"

  1. bernard

    Noriu parduoti savo gauruotas mamutas iltimis 138 „ilgai su 18,5” apskritimo, aš turiu
    du iš jų, vienas iš Donald svarsčių: 18900 g / 41,6 £, jei jums bus įdomu, leiskite man žinoti, kad aš galiu siųsti Jums daugiau informacijos ir savo nuotraukas.

  2. Ramunė

    Antikvariniai šviestuvai mano silpnybė, pas mus namie vien antikvariniai šviestuvai įnešantis senovės dvelksmą į mūsų namus.

  3. Joris

    Moderniuose namuose antikvariniai baldai atrodo pritrenkiančiai. Visada svajojau apie tokius baldus, tik labai sunku rasti tinkamus. Su antikvariniais baldai daug sudėtingiau, nei su įprastais baldais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.