Poeto sugrįžimas į Druskininkus

Šiemet vykusios kurorto šventės tema – „Grįžtu į Druskininkus”, todėl simboliškai į Druskininkus sugrįžo ne vienus metus kurorte gyvenęs, čia kūręs poetas Justinas Marcinkevičius

Žiūrovai, norėję susitikti su mėgstamu kūrėju, vos tilpo Miesto muziejaus erdvėje. Poeto kūrybiniame kelyje Druskininkai paliko ryškų pėdsaką, todėl jo ir klausiau, koks šį kartą jo sugrįžimas čionai.

„Kiekvienas sugrįžimas yra ir džiaugsmingas, ir liūdnokas. Liūdnas dėl to, kad sugrįžus daug ko, ką atsimeni, ką tareisi puikiai pažįstąs, nerandi. Tai kažkur dingsta, laikas pakeičia kitais. O tai, kas čia nauja, džiugina širdį, akį. Jeigu ilgiau pabūčiau, manau, laikui bėgant viskas taptų sava”, – sakė poetas, pridurdamas, kad labiausiai džiaugiasi Druskonio ežeru, bažnyčia ir svarbiausia – čia likusiais žmonėmis.

Justinas Marcinkevičius iš Druskininkų, tiesą sakant, ir nebuvo išėjęs. Atvykdavo čia nuolat, būta nemažai susitikimų su skaitytojais. „Prisimindamas savo gyvenimo kelią, suprantu, kad didelė jo dalis susijusi su Druskininkais, ir aš čia neišvengiamai esu. Kartais imu ką ir susapnuoju”, – dalijosi mintimis garbus svečias, dėkodamas už dar vieną galimybę įkelti koją į druskos miestą.

Druskininkuose Justinas Marcinkevičius nuo pirmos iki paskutinės eilutės parašė garsią dramą „Mindaugas”. Jis dėkingas Druskininkams ir už dramas „Katedra”, „Mažvydas”, „Mažąsias poemas”, kurių dauguma dalių taip pat sukurtos šiame mieste. Vakar poetas ir į renginį atėję svečiai galėjo mintimis grįžti į to meto Druskininkus. „Grįžau į Druskininkus, bet Druskininkų neradau”, – sakė poetas, stebėdamas sparčiai besikeičiantį kurortą ir pasigesdamas jame senosios medinės architektūros. „Tačiau Druskininkai, nors prarastas, bet vis tiek rojus”, – sakė Justinas Marcinkevičius, pridurdamas, kad mielai sutiktų, jei tokį rojų Aukščiausiasis jam pasiūlytų ir po mirties.

Kurorte viešėjusį poetą Miesto muziejuje šiltai sutiko druskininkiečiai. Senamiesčio vidurinės mokyklos moksleiviai, vadovaujami mokytojos Erikos Skrėliūnienės, parodė literatūrinę kompoziciją pagal poeto žodžius. Šiltas buvo ir Čiurlionio muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio muzikinis sveikinimas. Poeto Justino Marcinkevičiaus kūrybą apžvelgė mokytoja ekspertė Izabelė Ūsienė, o susitikimo pabaigoje garbų Druskininkų svečią pasveikino Druskininkų savivaldybės mero pavaduotoja Kristina Miškinienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.