Portugalams „Eurovizija” – tik pasenęs šou

Lietuvoje visiems tik ir tekalbant apie „Eurovizijos” dainų konkursą, kuriame vis dar neprarasdami optimizmo lietuviai svajoja užimti bent kiek aukštesnę vietą, o gal net laimėti, ypač mums pagaliau patekus į finalą, turbūt neįtikėtina sutikti tokį „neišmanėlį”, kuris nežinotų, kas atstovauja jo šalį ir kada yra transliuojamas pats konkursas.

Kitame Europos pakraštyje, labiausiai, beje, nutolusioje nuo Lietuvos valstybėje (galbūt todėl?..) Portugalijoje jau seniai beveik niekas nebesidomi „Eurovizija”. Beveik niekas apie ją nekalba, beveik niekas nieko nežino, o žurnalistams daug įdomiau kalbėti apie kitus koncertus ir šou.

Entuziastingai užklausiu grupelės portugalų, ką šie mano apie „Euroviziją”. Sužiūra į mane, o prieš atsakant nejučiomis visų veiduose pasirodo kreiva šypsena, išskyrus 43 metų Jorge’ą Santosą, kuris iš viso nežino, apie ką kalbama.

Kiti pripažįsta, kad šis šou seniai nebėra populiarus Portugalijoje. Paulas Monteiro, 34 metų inžinierius bei panašaus amžiaus sekretorė Sara Munhos pasakoja prisimenantys savo vaikystę, kuomet dar žiūrėjo „Euroviziją”, Portugalijoje vadinamą tiesiog „Dainų festivaliu” (Festival da canção).

„Eurovizijos” žiūrovų ir gerbėjų bumas, toks aktyvus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose, pamažu išblėso, nors šou vis dar transliuojama nacionalinės Portugalijos televizijos RTP1. Ypač kai galima šou buvo žiūrėti pas kaimynus per vieną iš pirmųjų spalvotų televizorių ar vieną iš… vienintelių televizorių visame kaime.

Portugalijoje labai ilgai egzistavo tik du valstybiniai kanalai, transliuojami vos keletą valandų per dieną. Tad bet kokia programa buvo godžiai žiūrima, įskaitant ir „Euroviziją”. Atsiradus kitiems kanalams ir naujoms programoms, Portugalijos žiūrovų susidomėjimas šiuo dainų konkursu ėmė blėsti. Tiesa, anų populiariųjų metų Portugalijos atstovų „Eurovizijoje” dainos iki šiol žinomos.

Paulas Monteiro manęs klausia: „O kada transliuos tą „Euroviziją” šiemet? Ir prisimena pernai iškentęs koncertą tik penkias minutes, kol perjungė kitą kanalą. Įdomesnį kanalą nei tiesioginis šou iš pačios Graikijos? Įdomu, kiek prie ekranų prisėdusių lietuvių nežiūri „Eurovizijos” ir pasirenka kitą kanalą…

Pernai šio Europos dainų konkurso finalas Portugalijoje pasiekė 3,8 proc. auditoriją, o žiūrėjo 27,3 proc. tuo metu įsijungusiųjų televizorių.

Iš visų mano kalbintų portugalų, beveik visi sutartinai tvirtina, kad šis šou Portugalijoje laikomas senamadišku ir žiūrėti, ir kalbėti apie jį. Jie net suabejoja mano tvirtinimu, kad yra šalių, kaip, pavyzdžiui, Lietuva, kurios ir entuziastingai renka šalį atstovaujančią dainą, ir noriai dalyvauja, ir žiūri šį dainų konkursą ar net perka bilietus ir skrenda į patį renginį.

Portugalų muzikinė kultūra yra turtinga. Madre Deus, „Mariza”, „Moonspel” ir kitos grupės koncertuoja kitose šalyse ir sulaukia populiarumo. Tačiau tikros portugalų žvaigždės į „Euroviziją” nesiveržia. Nors kai kuriems Europos muzikantams tai reiškia karjeros pradžią arba naujas galimybes tarptautinėje muzikos rinkoje, portugalų muzikantai atrodo taip negalvoja.

Bent jau pastaraisiais metais. Į „Euroviziją” labai stipriai neinvestuojama. Turbūt todėl, linkčioja galvomis beveik tuo tikri portugalai, kad jų šaliai niekad nesisekė laimėti. Po šitiek metų dalyvavimo ir nuolatinių nusivylimų susidomėjimas šiuo šou natūraliai išblėso.

Nors aukščiausias laimėjimas ne toks jau blogas – 1996 metais dainininkės Lucia Moniz iškovota šeštoji vieta už dainą „O meu coração não tem cor” („Mano širdis neturi spalvos”). Tačiau portugalai tvirtina, jog tai – ne laimėjimas. O dauguma net neprisimena, kada ir kas laimėjo.

Kaip ir nežino, kas jų šaliai atstovauja šiemet. Šviesiaplaukė dvidešimt trejų metų studentė Patricia Gomes yra išimtis – ji ne tik žino, kada bus ta „Eurovizija”, o šiemet Portugaliją atstovauja „Nonstop”, bet ir paaiškina šalia stovinčiam ir nieko apie šią grupę negirdėjusiam vienmečiui Luisui Mendonçai, kad tai merginų popmuzikos grupė, gyvuojanti jau keletą metų.

Tačiau Patricia irgi pritaria bendrai nuomonei, kad „Eurovizijos” populiarumo laikai jau praėję, ir žiūri ją nebent vyresnio amžiaus žiūrovai. „Tie portugalai, kurie mėgsta žiūrėti muilo operas, žiūri ir „Euroviziją”, – pareiškė P.Monteiro.

Viename tradiciniame Lisabonos restoranėlyje padavėjai pasigarsina kampe kabantį televizorių, kai pusfinalyje pasirodo Portugalijos atstovės, ir prabėgomis stebi šou. Vienas restorano savininkų ir padavėjas Luisas Fernandesas, paklaustas, ar patinka „Eurovizija”, tvirtina, kad taip, ir kad žiūri dažnai.

– Ar laimės Portugalijos atstovės?

– Nežinau, prabėgomis tik žiūrėjau, neįsiklausiau į dainą”, – tarsteli jis. 49 metų vyriškis, paklaustas nesugeba įvardyti, kas atstovauja jo šaliai.

Visi kalbinti pašnekovai, paklausti, ar šio muzikos šou populiarumas ir susidomėjimas juo galėtų vėl atsirasti, jei Portugalija kurią dieną laimėtų, gūžčioja pečiais, tuo stipriai abejodami, arba skeptiškai mano, kad Portugalija „visvien nelaimės”.

„Seniai žinoma, kad ne geriausia ir kokybiškiausia daina laimi, o kaimyninių šalių balsavimas nulemia, – aiškina jaunas informatikas Alexandras. – Juk skandinavai balsuoja už skandinavus, Portugalija balsuoja už Ispaniją, Balkanai už Balkanus, jūs lietuviai turbūt balsuojate už latvius ir estus, ar ne? Niekam iš tiesų nerūpi pati daina.”

Portugalijos sostinė po savaitės rengiasi priimti pasaulinio masto žvaigždes didžiausiame Europoje keturias dienas truksiančiame festivalyje „Rock in Rio Lisboa” ir beveik tuo pačiu metu tiek pat dienų truksiančiame kitame festivalyje „Super Bock, Super Rock”.

Muzikantų dievinama šalis dėl savo itin šiltos publikos, šiemet surengusi MTV apdovanojimus, greit klausysis tokių įžymybių, kaip Shakira, „Guns n’ Roses”, Anastasia, „Red Hot Chilli Peppers”, Jamiroquai, Carlos Santana, „Placebo”, „Deftones”, „Franz Ferdinand”, „Deus”, Keane, „50 cent” ar Stingo. Portugalų, brazilų muzikos žvaigždės irgi linksmins publiką.

Tad kam portugalams reikia „Eurovizijos”?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.