Delfinai vadina vienas kitą vardais

Delfinai bendrauja tuo pačiu principu kaip ir žmonės, tikina mokslininkai. Jau seniai buvo žinoma, kad tarp delfinų leidžiamų garsų yra dažnai kartojama informacija, galinti reikšti vardus, tačiau naujasis tyrimas parodė, kad šie gyvūnai tuos vardus atpažįsta net tada, kai panaikinama individuali balso intonacija.

Pavyzdžiui, būtų galima tikėtis, kad delfinas atpažins motinos „ištartą” jo vardą, bet naujasis tyrimas rodo, kad dauguma delfinų savo vardus atpažįsta net ištartus be jokios intonacijos ar kitų balso požymių.

Pagal naujojo tyrimo rezultatus delfinai gali suvokti save ir savo gentainius kaip unikalius individus.

Škotijos šv. Andriejaus universiteto mokslininkai, atlikę tyrimus Floridos pakrantėje, nustatė, kad afalinos pažįsta vienos kitas ne iš garsų, o iš vardų. Lėšų trejų metų moksliniam darbui skyrė Londono karališkoji mokslo draugija.

Kaip pasakojo vienas tyrimo autorių Vincentas Janikas, laisvai gyvenantys delfinai buvo sugauti tinklais, kai priplaukė prie kranto.

„Po to seklumoje užfiksavome jų švilpesius ir sintezavome juos kompiuteryje, kad gautume kompiuterinį delfino balsą, – sakė V.Janikas. – Tada paleidome įrašą delfinams, ir paaiškėjo, kad jie atsiliepia. Tai mums parodė, kad delfinai atpažįsta kiekvieną jų identifikuojantį švilpesį”.

Devyniais iš 14 atvejų delfinai dažniau atsigręždavo į garsiakalbį, jei per jį perduodamas švilpesys primindavo artimo giminaičio balsą. Pasak mokslininko, šis atradimas labai svarbus, nes rodo, kad delfinai turi tokių pačių gebėjimų kaip ir žmonės.

„Dabar mes žinome, kad jie – kaip ir mes – duoda vienas kitam vardus”, – pažymėjo V.Janikas.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti Amerikos žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).

„Tai labai įdomus atradimas, skatinantis tyrinėti toliau, nes jie švilpesius naudoja kaip referentinius signalus, o tokie yra ir žodžiai”, – sakė Šiaurės Karolinos universitete Vilmingtone dirbanti Leila Sajig, viena iš trijų straipsnio autorių.

„Atrodo, kad delfinai šiuos sutartinius signalus naudoja kitam delfinui identifikuoti”, – sakė ji, bet neteigė, kad delfinai gali turėti kalbą, panašią į žmonių.

„Pati nevartočiau žodžio „kalba”, nes tai terminas su labai didele potekste, – sakė ji. – Delfinai turi pažinimo įgūdžių, kurių pakanka bent referentiniams signalams”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.