Braškančiai koalicijai galvos skausmų daugėja

Po praūžusių neteisėtų privilegijų skandalų pertvarka Seimo kanceliarijoje dėl naujų rūpesčių valdančiojoje daugumoje įklimpo iki rudens

Reformos galimų neteisėtų privilegijų skandalo sukrėstoje Seimo kanceliarijoje stringa. Nors teigiama, kad tam tikrų pokyčių yra, iš tiesų jų beveik nematyti. Seimo pareigūnai tikina, kad reformos turi būti ne revoliucinės, bet evoliucinės, o didesnių pokyčių galima tikėtis, kai patikrinimą kanceliarijoje baigs Valstybės kontrolė ir bus paskirtas nuolatinis Seimo kancleris.

Neužtenka laiko tiesioginėms pareigoms

Kol kas parlamento kanceliarijai laikinai vadovauja Seimo Informacinių technologijų departamento direktorius Jonas Milerius. Buvęs kancleris Arvydas Kregždė prieš mėnesį atsistatydino iš pareigų dėl kanceliarijoje kilusio galimai neteisėtų privilegijų skandalo, kai paaiškėjo faktai apie piktnaudžiavimą naudojant tarnybinius automobilius ir įtarimų keliančią įvairių „dukterinių” kanceliarijos įstaigų veiklą.

J.Milerius kol kas nežino, kada gali būti paskirtas naujas nuolatinis Seimo kancleris. „Jeigu jūs man dabar pasakytumėte, kada tai įvyks, būčiau labai laimingas”, – „Kauno dienai” sakė jis ir pridūrė, kad jau neužtenka laiko savo tiesioginėms pareigoms – prižiūrėti labai sudėtingą Seimo informacinių technologijų mechanizmą.

J.Milerius teigė, kad Seimo kanclerio paskyrimas priklauso nuo politikų: „Bet dabar, kai tokios sudėtingos politinės perturbacijos Seime, sunku tikėtis, kad būtų imtasi kanclerio paskyrimo klausimo”.

Seimo kanclerio kandidatūrą turi parinkti ir parlamentarų balsavimui teikti Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas. Jis „Kauno dienai” sakė vis dar ieškąs tinkamos kandidatūros, vėliau derins ją su parlamento frakcijomis.

Naujo direktoriaus tikisi rudeniop

Iki šiol nepaskirtas ir nuolatinis Seimo Teisės departamento vadovas. Laikinai šiam departamentui vadovauja parlamento teisininkė Ona Buišienė, kadaise buvusi Prezidento Rolando Pakso patarėja teisės klausimais.

Pasak J.Mileriaus, kandidatui į šias pareigas turi būti paskelbtas konkursas. „Jis bus paskelbtas kiek vėliau, juo labiau kad buvęs departamento vadovas formaliai tebėra atostogose, po kurių praras savo pareigas”, – teigė jis.

Buvęs Teisės departamento vadovas Kęstutis Virketis iš pareigų atsistatydino irgi dėl kanceliarijoje kilusio ne pagal paskirtį naudojamų tarnybinių automobilių skandalo. Įtariama, kad K.Virketis tarnybiniu automobiliu vežiojo savo šunį pavedžioti už miesto.

„Tikiuosi, naujasis Teisės departamento direktorius bus paskirtas iki rudens sesijos”, – sakė J.Milerius.

Seimo rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną. Dabar vykstanti pavasario sesija baigsis birželio 30-ąją.

Ieškos neteisėtų privilegijų

Po praūžusių skandalų pertvarka kanceliarijoje vyksta labai lėtai. Praėjusią savaitę Seimo valdyba iš parlamentarų sudarė darbo grupę, vadovaujamą socialdemokrato Algirdo Syso, kuri turi išnagrinėti, kokios valstybinėse ir savivaldos įstaigose yra neteisėtos tarnybinės privilegijos, ir pateikti siūlymus, kaip jas naikinti. Tai turi būti padaryta iki liepos 1 dienos.

„Darbo grupės sudėtis yra pakankamai progresyvi, todėl galima tikėtis, kad bus kruopščiai išnagrinėtos galimai neteisėtos privilegijos ir pateikti protingi siūlymai, kaip jų atsikratyti”, – „Kauno dienai” sakė Seimo Pirmininko pavaduotojas, liberalas Gintaras Steponavičius, kuris yra vienas didžiausių kovotojų su netvarka Seimo kanceliarijoje. Jis yra ir minėtosios darbo grupės narys.

J.Milerius teigia, kad šios darbo grupės veikla tiesiogiai nėra susijusi su pokyčiais Seimo kanceliarijoje. „Jie ir taip po truputį vyksta. Be to, Seimo valdyba netrukus turėtų sudaryti dar vieną darbo grupę, kuri užsiimtų konkrečiais projektais. Esu už tai, kad nebūtų revoliucijų. Turi būti evoliucija”, – sakė laikinasis Seimo kancleris.

Sudaryta Darbo ginčų komisija

Kol kas viskas iš esmės stovi vietoje, o imtasi tik nedidelės pertvarkos. Seimo kanceliarijoje sudaryta Darbo ginčų komisija, kuri iškart ėmėsi nagrinėti parlamento autoūkio vairuotojų skundus dėl prastų darbo sąlygų.

„Jau panaikinti vadinamieji naktinukai, kurie turėjo dirbti tik naktimis. Dabar pagal tam tikrą grafiką naktimis turės dirbti visi garažo vairuotojai”, – teigė J.Milerius, atsakydamas į klausimą, kokių reformų imtasi dėl tarnybinių automobilių galimai neteisėto panaudojimo nukentėjusiame Seimo autoūkyje.

Darbo ginčų komisija sudaryta iš 10 narių, kurių pusę išsirinko patys kanceliarijos darbuotojai, kitą pusę paskyrė laikinasis kancleris. Tokia komisija Seimo kanceliarijoje, kur dirba apie 800 žmonių, sudaryta pirmą kartą per visą parlamentų gyvavimo istoriją.

Įvyko tik pirmieji komisijos posėdžiai. Bet, kaip tikisi J.Milerius, yra vilties, kad ši institucija padės išspręsti dalį tų problemų, dėl kurių skandalai iš Seimo kanceliarijos pateko į viešumą.

Tikrina kontrolieriai

Paklaustas, ar, kaip žadėta, jau paskelbtas konkursas Seimo narius ir kanceliariją aptarnaujančiai maitinimo įstaigai, J.Milerius atsakė neigiamai. Pasak jo, dabar tiek visą kanceliariją, tiek ir jos maitinimo paslaugų padalinį „Greminta” tikrina Valstybės kontrolė. Todėl pirmiausia tikimasi sulaukti kontrolierių išvadų, ar tikrai šioje Seimo ūkio srityje tvarkytasi neūkiškai.

„Konkurso sąlygos buvo parengtos, tačiau jis sustabdytas – ir dėl kontrolierių patikrinimo, ir dėl netinkamų sąlygų, kurios neleistų garantuoti tokio konkurso efektyvumo”, – „Kauno dienai” sakė laikinasis Seimo kancleris.

Valstybės kontrolė tikrina ir prie Seimo kanceliarijos veikiančią viešąją įmonę „Valstybės žinios”. Įtariama, kad šioje valstybės dokumentų platinimo monopolį turinčioje įmonėje gali būti aptikta nemažai pažeidimų.

Kontrolieriai patikrinimus žada baigti vasarą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.