Degančioje žolėje žuvo devyni žmonės

Šiemet per keturis mėnesius išdegė aštuonis kartus daugiau pievų nei pernai per visus metus

Jau antras mėnuo, kai Lietuvos miestų prieigas ir ištisas rajonų teritorijas gaubia dūmai. Nepaisydami primygtinų ugniagesių ir aplinkosaugininkų raginimų nedeginti pernykštės žolės, žmonės padega ištisas pievas.

Tokiuose gaisruose jau žuvo devyni žmonės, apdegė šeši asmenys. Pernai dėl šios priežasties žuvo tik vienas žmogus, vienas buvo traumuotas.

Nuo metų pradžios iki vakar gesinti gaisrų, kilusių miškuose, pievose, laukuose, ugniagesiai skubėjo 6468 kartus. Per keturis mėnesius ugnis nunioko maždaug 34 tūkst. hektarų žemės. Pernai per visus metus teišdegė 4400 hektarų.

Laukuose labai sausa

Per praėjusį mėnesį sulaikyta per 200 padegėjų, jiems teks sumokėti per 20 tūkst. litų baudų.

Gaisrams įsiplieksti ypač palankūs pastarųjų savaičių orai – beveik nelyja, pučia pakankamai stiprus vėjas. Ypač sausa Lietuvos rytiniuose ir prietrytiniuose rajonuose.

Praėjusią savaitę Zarasų rajone, Salako seniūnijoje, maždaug 100 ha pušyne, įsiplieskęs gaisras – vienas didžiausių iš šiemet kilusiųjų. Ugniagesiai taip pat tramdė 150 ha laukuose siautėjančią ugnį Trakų ir Vilniaus rajonuose. Vakar po pietų gaisras įsiplieskė Vilniuje šalia prekybos ir pramogų centro „Akropolis” esančiame miškelyje. Kelias valandas maždaug pusės hektaro plote liepsnas malšino penki ugniagesių ekipažai. Darbą itin apsunkino stiprus vėjas. Manoma, kad sausa miško žolė padegta tyčia.

Daugiausia aukų Rokiškio rajone

Nuo deginamos žolės šiemet užsiliepsnojo apie 60 gyvenamųjų ir ūkinių pastatų. Ugnis „prarijo” nemažai naminių gyvulių, pašarų, ūkio padargų. Didelė žala padaryta gamtai – sunaikinta miško paklotė, augalų sėklos, dirvos gyvūnija, vabzdžiai, gyvūnai, perintys paykščiai ir t.t.

Tačiau skaudžiausia, kai žūsta žmonės. Beveik visos aukos – brandaus amžiaus sulaukę asmenys.

Kovą ir balandį daugiausia tokių nelaimių įvyko Rokiškio rajone – du žmonės žuvo ir vienas apdegė. Balandžio 24-ąją nelaimė atsėlino į Jūžintų seniūnijos Raugų kaimo gyventojų Zulonų šeimą. Tą dieną 83 metų Stanislovas Zulonas ir 78 metų jo žmona Aldona, pamatę, kad ugnis iš šalia esančios pievos, gali persimesti į jų sodybą, puolė šluotomis malšinti liepsnas. Staiga ugnies liežuvis grybštelėjo senolio drabužius. Sunkiai vaikštanti žmona negalėjo vyrui padėti.

Gyvu fakelu virtęs žmogus ilgai šaukėsi pagalbos. Liepsnas numalšino nelaimėlio riksmą išgirdę netoliese dirbę miškininkai. Rokiškio medikai, nustatę trečiojo ir ketvirtojo laipsnio nudegimus, vilčių artimiesiems nepaliko. Tiriama, kas padegė šalia Zulonų sodybos esančią pievą.

Kauno rajone, Domeikavos seniūnijoje, laukuose rastas negyvas 94 metų Kazimieras Dagilis. Sukūręs laužą senolis degino šiukšles, o liepsna persimetė ant pernykštės žolės. Vyras mėgino gesinti gaisrą, bet nuo dūmų ir karščio prarado sąmonę, o vėliau – užduso.

Žuvo garsus treneris

Ugnis pasiglemžė ir žinomą šalies baidarių irklavimo trenerį 72 metų Mykolą Rudzinską.

Praėjusį trečiadienį savo sodyboje Ignalinos rajone Rudzinskas degino žolę. Vėjo gūsis dar labiau įpūtė liepsną, ir ji peršoko ant šalia stovėjusio trenerio drabužių. Kol atskubėjo pagalba, žmogus jau buvo apdegęs 70 proc. kūno. Iš pradžių Rudzinskas buvo nuvežtas į Ignalinos rajono ligoninę, vėliau – į Kauno klinikas, kur praėjusio šeštadienio naktį ir mirė.

Kita nelaimė praėjusį trečiadienį įvyko Biržų rajone. Ugniagesių mašinoje mirė Medeikių ugniagesių komandos vairuotojas 59 metų Jonas Žemaitis. Jam bloga pasidarė sėdint dūmų apimtoje pievoje pastatytame automobilyje. Atvykę medikai nebegalėjo padėti neseniai operaciją patyrusiam vyriškiui.

Užsiliepsnojus pernykštei žolei Alytaus rajone esančiame Lietuvos kariuomenės Birutės mokomojo pulko bataliono poligone veidą apdegė malšinti ugnį puolęs šio bataliono seržantas Artūras Opolskis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.