Riebalų nusiurbimas – ne svoriui mažinti

Daugiau nei 30 metų pasaulyje atliekamos riebalų nusiurbimo operacijos populiarėja ir Lietuvoje. Ar tai panacėja, padedanti atgauti dailų kūną ir žavesį? To paklausiau Klaipėdos apskrities ligoninės Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus vedėjo medicinos mokslų daktaro Roko Bagdono.

Riebalų nusiurbimas, sako jis, viena populiariausių estetinių operacijų. „Tai kūno skulptūros metodas, padedąs suformuoti patrauklų kūno formų kontūrą, pagražinti linijas. Tačiau tai nėra svorio mažinimo procedūra, netaikoma norint atsikratyti antsvorio”, – paaiškina daktaras.

Riebalai nusiurbiami tik tose vietose, kuriose jų sankaupos darko išvaizdą ar sudaro nepatogumų: būna, jog riebalų sankaupos ant žasto trukdo pamatuoti kraujospūdį ar panašiai.

Dažniausiai pacientės prašo šia operacija sumažinti dvigubą smakrą, per storas rankas, atsikišusį pilvą, neproporcingai didelius sėdmenis, šlaunis, klubus. Vyrų kreipiasi kur kas mažiau – dažniausiai dėl apvalaus pilvuko.

Kaip vyksta operacija? „Mažiau matomose vietose, dažniausiai raukšlėse, padaromi nedideli pjūviai. Per juos įkišamas vamzdukas, suleidžiamas tam tikras skystis, ir riebalai mechaniškai atsluoksniuojami. Tada jie tarsi kokteilis susiurbiami specialia kaniule”, – pasakoja grožio chirurgas.

Vienos operacijos, kuri užtrunka 1-5 valandas, metu ištraukiama nuo 200 ml iki 2 litrų riebalų. Pagal operuojamos vietos dydį pacientui skiriama vietinė arba bendrinė nejautra. Žinia, operuojama tik patikrinus sveikatą, jei kraujas ir jo krešėjimo rodikliai yra normalūs. Dėl galimybės operuoti konsultuoja anesteziologas.

Po operacijos kelias savaites teks nešioti odą spaudžiančius korsetus – kad sugytų audiniai. Apie porą mėnesių negalima bus aktyviai sportuoti, dirbti sunkius fizinius darbus.

Ar operacija ilgam pagražina kūno kontūrus? O gal sulaukiama priešingo rezultato? „Riebalai toje vietoje neatauga, pakoreguota linija liks graži, – kategoriškai tikina daktaras. – Jei priaugama svorio, riebalai pasiskirsto proporcingai visame kūne.”

Tiesa, pripažįsta jis, gali likti įdubimai, nežymūs randai – ši rizika egzistuoja kaip bet kurios operacijos metu.

Beje, operacija nepakeičia sveikos gyvensenos, mitybos nei judėjimo, – perspėja gydytojas. – Fiziologiškiau ir sveikiau svorį numesti natūraliais būdais. Jei riebalų sankaupų tai neįveikia, tik tada derėtų kreiptis į medikus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

1 atsiliepimas į "Riebalų nusiurbimas – ne svoriui mažinti"

  1. Ramunė

    Straipsnis gan išsamus, vertas dėmesio. Manau kiekvienas turėtų žinoti, kad riebalų nusiurbimas operacija nepakeis nei sveikos gyvensenos, nei judėjimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.