Po skrandžio operacijos

Valgome kasdien. Tai savotiškas ritualas, skirtas ne vien tik mūsų gyvybinėms jėgoms palaikyti. Valgydami jaučiame malonumą, estetinį pasitenkinimą, kartais nusiraminame ar, pamalonindami skrandį, kartu patraukiame ir kažkieno širdį.

Po operacijos skrandis kartais pavirsta paprasčiausiu kanalėliu maistui, todėl būtina gerai žinoti, kaip elgtis tokiu atveju ir kokių nemalonumų galima tikėtis.

Po skrandžio operacijos neskiriamas maitinimas įprastu būdu, kol neapgyja siūlės ir nepradeda normaliai funkcionuoti žarnos. Skystą maistą leidžiama valgyti trečią dieną po operacijos. Kietą maistą pacientai pradeda toleruoti paprastai 5–7 dieną po operacijos.

Po skrandžio operacijos rekomenduojama valgyti po nedaug ir dažnai.

Reikia atsisakyti maisto produktų, skatinančių vidurių pūtimą, – pupų, žirnių, juodos duonos, kopūstų, obuolių ir t.t.

Valgyti reikia 6–7 kartus per dieną (vėliau – 5 kartus per dieną), po 200–400 ml. Kiekvieną kartą reikia valgyti baltymingų produktų.

Patiekalai turi būti virti, trinti, troškinti, gaminti garuose, bet ne kepti.

Galima vartoti švelnius prie-skonius (krapus, petražolę, cinamoną, vanilę, baziliką), draudžiama – pipirus bei čili.

Daugeliui pacientų po skrandžio operacijos negalima vartoti pieno produktų.

Po 2–3 mėnesių (kartais ir po mėnesio) ligoniams leidžiama valgyti ir nemaltą maistą. Jei toks maistas gerai toleruojamas, pamažu galima pereiti prie įprasto maitinimosi.

Po skrandžio operacijų nemalonių simptomų paprastai atsiranda vos tik pavalgius arba po 15–20 minučių.

• Dempingo sindromas. Nepakankamai suvirškintas maistas iš skrandžio didelėmis porcijomis patenka į plonąsias žarnas, jos sudirginamos. Pavalgęs ligonis jaučia silpnumą, plaka širdis, svaigsta galva ir t.t. Simptomai paprastai pasireiškia per pirmas 20–30 minučių po valgio arba po 2–3 valandų. Pagulėjus 15–20 minučių, šie simptomai paprastai išnyksta. Po valgio nerekomenduojama gerti skysčių, nes jie pagreitina turinio slinkimą iš skrandžio į plonąją žarną, o tai gali paūminti nemalonius pojūčius. Geriausia gerti maždaug 45 min. prieš valgį arba 1–2 valandas po jo. Venkite saldumynų, jie pasunkina būklę bei simptomus.
• Kai kuriems pacientams pasireiškia viduriavimas ar žarnyno spazmai, reikia stebėti, kokie maisto produktai provokuoja šiuos simptomus, ir jų vengti. Viena galimų viduriavimo priežasčių – dempingo sindromas (žr. ankstesnį punktą).
• Refliuksinis ezofagitas. Suvalgytas maistas iš skrandžio patenka atgal į stemplę, sukeldamas nemalonų deginimo jausmą, skausmą (dėl turinyje esančių skrandžio, kasos sulčių ir tulžies). Dažniau pasireiškia suvalgius riebaus, pieniško maisto ar vaisių. Stebėkite, kas sukelia šį simptomą, ir venkite netinkamų maisto produktų.
• Suvalgius nedidelį maisto kiekį, atsiranda sotumo jausmas. Tačiau itin svarbu valgyti pakankamai (kaip minėta aukščiau: 5–7 kartus per dieną), kad organizmas gautų reikiamą kiekį maisto medžiagų, mikroelementų ir vitaminų. Būtina valgyti daug baltymų turinčių maisto produktų.
• Anemijos sindromas po skrandžio pašalinimo. Išsivysto, kai trūksta vidinio Kastlio faktoriaus, būtino vitaminui B12 pasisavinti. Beje, šios kilmės mažakraujystė dažniausiai pasireiškia praėjus 1–2 metams po operacijos, o kartais ir dar vėliau. Jei pašalintas visas skrandis, po operacijos reikia daryti vitamino B12 injekcijas. Beje, esant nevisavertei mitybai, mažakraujystė gali išsivystyti ir dėl kitų priežasčių, pvz., stokojant folio rūgšties ar geležies.

Deja, statistika rodo, kad asmenims, kurių skrandis operuotas, dažniau išsivysto onkologinės ligos, ypač jei po operacijos praėjo 10 ar daugiau metų. Todėl, atsiradus naujiems negalavimams, nelaukite, kol jie praeis savaime, pasikonsultuokite su gydytoju.

Mityba

Pavyzdinis dienos valgiaraštis

Parengta remiantis Pitsburgo universiteto Medicinos centro rekomendacijomis (praėjus 6 savaitėms po operacijos ar anksčiau, jei leidžia gydytojas), iki tol rekomenduojama nevartoti nemaltos mėsos, perspėjama, kad organizmas gali netoleruoti pieno produktų, todėl rekomenduojama rinktis produktus be laktozės arba papildomai vartoti laktozę skaldančio fermento laktazės.

Pusryčiai

½ banano

1 riekelė duonos

1 virtas kaušinis

2 arbatiniai šaukšteliai margarino

1 puodelis arbatos arba 1–2  riebumo pieno (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)

Užkandis

Apie 30 gramų sūrio

4 nesaldūs sausainiai (krekeriai)

Pietūs

½ vištos krūtinėlės

½ stiklinės bulvių košės

½ stiklinės žaliųjų žirnelių

2 arbatiniai šaukšteliai margarino

½ stiklinės obuolių tyrės

1 stiklinės arbatos arba 1–2  riebumo pieno (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)

Užkandis

1 arbatinis šaukštelis riešutų sviesto

3 sausainiai

½ stiklinės apelsinų sulčių (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)

Vakarienė

2 sumuštiniai su mėsa

1 nedidelė bandelė

½ stiklinės trintų vaisių kokteilio

½ stiklinės sulčių (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)

Užkandis

1 nedidelis sumuštinis su kalakutiena

½ stiklinės sulčių, nesaldaus jogurto ar lieso pieno (išgerkite praėjus 30–60 minučių po valgio)

Troškinta žuvis

Žuvį (apie 300 g) išvalyti, užpilti 2 šaukštais aliejaus ir 1 šaukštu 9 proc. acto bei ¼ stiklinės vandens, įdėti lapelį lauro lapo, kelis kvapiųjų pipirų žirnelius, pasūdyti. Troškinti ant silpnos ugnies apie valandą. Patiekti su bulvių koše, pagardinta krapais ir žaliaisiais žirneliais.

Įdarytas moliūgas

Nedidelį moliūgą perpjauti pusiau, išimti sėklas. Vištienos krūtinėlę supjaustyti 3–4 cm ilgio gabaliukais, apvirti nedideliame kiekyje vandens, įdėjus lauro lapų, kvapiųjų pipirų ir petražolių bei druskos. Pakepinti morkas, kad suminkštėtų, apvirti brokolius.

Apvirtą mėsą dėti į moliūgų puseles, virš jos dėti sluoksnį brokolių ir pakepintų morkų, užpilti ½ stiklinės sultinio, kuriame virė vištiena, ir pašauti į orkaitę. Kepti valandą, 200o C temperatūroje.

Vištiena su obuoliais

Vištienos krūtinėlę išvirti nedideliame kiekyje vandens su prieskoniais. Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis ir kepti ant silpnos ugnies, pridėjus 2 arbatinius šaukštelius margarino, kol išsileis. Pakepinti svogūną, sudėti į obuolių tyrę. Padažą paskaninti druska, krapais ir maltais kvapiaisiais pipirais. Išvirusią krūtinėlę apipilti paruoštu obuolių ir svogūnų padažu ir patiekti su bulvių koše.

Trinta daržovių sriuba

Į vištienos sultinį sudėkite kubeliais supjaustytas morkas, brokolius, bulves, moliūgą, 1 svogūną, 2 šaukštus lydyto sūrio su kumpiu ir virkite ant silpnos ugnies. Išvirus daržovėms, pertrinkite, kad gautųsi vienalytė masė, įberkite džiūvėsėlių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Po skrandžio operacijos"

  1. mazulea

    o tai kiek konkreciai kainuoja tos operacijos? 😕 taip niekas ir nepasako

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.