Auskarai šokiruoja paauglių tėvus

Papuošalai, kuriuos pripažįsta dabartinis jaunimas, ne visada gali patikti jų tėvams.

Auskaras bamboje, lūpoje, antakyje ar net kur kas intymesnėje vietoje gali tapti ir konflikto tarp paauglių bei jų tėvų priežastimi.

Kosmetologai pripažįsta, kad būna ir tokių atvejų, kai po kurio laiko ir patys paaugliai ima gailėtis, kad vėrėsi auskarą, nes likusio rando lūpoje, antakyje ar kitoje gerai matomoje veido vietoje lengvai nebepašalinsi.

Prieš atlikdami net menkiausią operaciją, gydytojai privalo gauti ligonio ar jo artimųjų sutikimą, tačiau auskarus į antakius, nosį ar bambą veriantiems kosmetologams tokio sutikimo nereikia – tai nenumatyta jokiuose teisės aktuose.

Tuo kartais naudojasi paaugliai, sumanę be tėvų žinios pasipuošti kūną geležėlėmis.

„Panevėžio rytui” viena biržietė (pavardė redakcijai žinoma) guodėsi patyrusi šoką, kai jos 13-metė dukra iš Panevėžio sugrįžo su antakyje įvertu auskaru.

Moteris teigė suprantanti, kad už nepilnametį vaiką atsako tėvai, tačiau, jos nuomone, tam tikros atsakomybės prieš verdami auskarą į antakį paaugliui turėtų imtis ir tokią operaciją darantys kosmetologai.

„Manyčiau, kad nepilnametis privalo turėti tėvų sutikimą, ir tik tada kosmetologas gali imtis darbo, kurio pasekmės ant veido lieka visam gyvenimui”, – teigė biržietė.

Namo grįžusi mergaitė motinai nesugebėjo pasakyti nei tikslaus kosmetikos kabineto adreso, nei procedūrą atlikusios kosmetologės pavardės. Beje, nepilnametei nebuvo išduotas ir grynųjų pinigų priėmimo kvitas.

„Kas atsakytų, jei iškiltų kokių komplikacijų ar būtų pažeisti aplink akį esantys nervai? O gal auskarą į antakį trylikametei įvėrusi kosmetologė tai padarytų ir šešiamečiui, jei tik šis atsineštų pinigų?” – klausė motina.

Privalo informuoti klientą

Kirpyklas, grožio ir tatuiruočių salonus prižiūrinčio Panevėžio visuomenės sveikatos centro gydytojas vyriausiasis ekspertas Eugenijus Vilčinskas „Panevėžio rytui” sakė, kad šių įstaigų darbą reglamentuojančioje higienos normoje nenumatyta, kad auskarus nepilnamečiams į įvairias kūno vietas veriantys kosmetologai turi gauti tėvų sutikimą.

Tačiau higienos normoje rašoma, kad auskarų vėrimo procedūrą atliekantys žmonės privalo turėti kvalifikaciją įrodantį dokumentą, ne tik išmanyti teikiamų paslaugų ypatumus, bet ir informuoti klientą apie galimą tokių procedūrų šalutinį poveikį.

„Aš, kaip tėvas, norėčiau, kad auskarus norintys įsiverti nepilnamečiai to negalėtų padaryti be tėvų sutikimo, tačiau šią veiklą reglamentuojanti higienos norma tokio sutikimo nenumato”, – sakė E.Vilčinskas.

Gresia alerginės reakcijos

Panevėžio infekcinių ligų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas dermatovenerologijai Vidas Brazaitis „Panevėžio rytui” sakė, kad auskarus veriantys specialistai turi išmanyti žmogaus anatomiją, kad nepažeistų kraujagyslių ar nervų.

„Jei tokia procedūra atliekama laikantis aseptikos ir antiseptikos reikalavimų ir dirbama steriliais vienkartiniais ar daugkartinio naudojimo įrankiais, pavojaus nėra, tačiau įvairūs metaliniai auskarai gali sukelti tam tikras alergines reakcijas”, – perspėjo V.Brazaitis.

Gydytojas sakė savo praktikoje turėjęs ne vieną atvejį, kai alergines reakcijas sukeldavo chromo ar nikelio turintys auskarai įvairiose kūno vietose.

Jei žmogus jautrus šiems metalams, pradurta vieta parausta, patinsta, žaizda ima šlapiuoti. Tuomet auskarą reikia nedelsiant išverti, žaizdą dezinfekuoti ir įverti iš tauriojo metalo pagamintą papuošalą.

Alergines reakcijas gali sukelti ne tik iš minėtų metalų ar jų lydinių pagaminti auskarai, bet ir diržų sagtys, laikrodžių apyrankės, paprasčiausi pakabučiai ir net džinsų sagos.

Vėliau tenka gailėtis

Biržuose dirbanti kosmetologė Vita Gražienė „Panevėžio rytui” sakė, kad ir į jos kabinetą neretai užsuka paauglės, norinčios turėti auskarą bamboje, lūpoje ar antakyje. Tiesa, žiemą tokių klienčių būna gerokai mažiau nei pavasarį ir vasarą.

Daugiau kaip dešimties metų darbo patirtį turinti biržietė pripažino, kad auskaro vėrimas į antakį yra labai atsakingas žingsnis, nes po tokios intervencijos dažniausiai visam gyvenimui lieka balsvas randelis, o toje vietoje iškrenta ir antakio plaukeliai.

„Savo praktikoje turėjau ne vieną atvejį, kai antakyje auskaro pageidavusios paauglės po poros metų labai gailėjosi tokio savo žingsnio. Prieš veriantis auskarą į antakį, reikėtų dešimt kartų pasverti visus už ir prieš, o tik paskui gultis į kosmetologo kėdę”, – sakė V.Gražienė.

Be tėvų sutikimo procedūros neatlieka

Panevėžyje veikiančiame grožio salone „Vanela” dirbanti kosmetologė Ieva Žiukaitė-Damaševičienė tvirtina iš atėjusių auskarų vertis nepilnamečių visada prašanti tėvų sutikimo.

„Jei nepilnametis ateina kartu su tėvais, jie užpildo specialią anketą ir ji lieka mano kartotekoje. Kartais paaugliai atneša raštišką tėvų sutikimą, kuriame, be tėvų pavardės ir parašo, nurodomas ir tėvų telefonas, kuriuo bet kada galiu paskambinti”, – sakė kosmetologė.

Septynerius metus auskarus į įvairias kūno vietas verianti moteris pasakojo, kad tėvų sutikimo iš nepilnamečių prašo jau trečius metus, siekdama apsaugoti ir klientų, ir savo interesus.

Per tą laiką I.Žiukaitė-Damaševičienė nesulaukė paauglių tėvų pretenzijų.

Pasak kosmetologės, dažnai į ją kreipiasi ir tėvų sutikimo neturintys paaugliai, todėl juos tenka išprašyti pro duris.

Pasigyrė per televiziją

I.Žiukaitė-Damaševičienė sakė, kad dažniausiai jos kabinete apsilankančios merginos pageidauja, jog auskaras papuoštų bambą.

„Merginos visada nori būti madingos. Auga nauja karta ir norinčiųjų įsiverti auskarą į bambą ne mažėja, o daugėja”, – sakė kosmetologė.

Kosmetologė pasakojo, kad vienoje televizijos laidoje ji atpažino nepilnametę merginą, kuri iš jos kabineto išėjo nieko nepešusi, nes neturėjo tėvų sutikimo auskarui verti į bambą.

Mergina visai Lietuvai prieš televizijos kameras pasakojo, kaip jai pavyko įsiverti auskarą į bambą ir neturint tėvų sutikimo, nes jo kitur niekas neprašė.

Tatuiruotes išrenka tėvai

Panevėžyje gerai žinomas tatuiruočių meistras Tomas Olšauskas irgi teigė nepilnamečių kūnus tatuiruotėmis puošiąs tik įsitikinęs, kad tam pritaria jų tėvai.

Dažniausiai pas T.Olšauską paaugliai ateina kartu su tėvais, kartais tėvai paskambina telefonu, teiraujasi apie procedūros saugumą, o kai kurie net padeda vaikams išsirinkti tatuiruotės piešinį.

Aštuonerius metus tatuiruotes darantis meistras pasakojo, kad jauniausiai jo klientei buvo trylika metų ir ji į tatuiruočių saloną atėjo kartu su motina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

33 atsiliepimai į "Auskarai šokiruoja paauglių tėvus"

  1. Gabriele

    😀 Juokas paime 😀 As ta trylikos metu mergajte apie kuria pasakojo T.Olsauskas 😀

  2. gabriele

    as turiu auskarav bamboje labai grazu

  3. Amelija

    Iš tiesų blogai. Įsivėriau kremzlėje ausyje, dar „įsikabinau” grandinč, ir po kelių mėnesių po ausimi išaugo guzelis. Tai infekcijos padarinys, ir teko atsisakyti šios grožybės….

  4. tina

    bijau durtis auskara i antaki,bijau kad kokiu nervu nepazeistu ar dar ka…..ir taip regejimas silpnas…bet kad tas auskariukas yra mano sena svajone….zmones patarkit.? 💡 😥

  5. iEva ;D

    Tina – jei versies auskara i antaky salone , jokios gresmes nera ..
    ash i antaki isiveriau pati , t.y drauge man pervere ir nieko neatsitiko , ji dar pati turi prasiverus ..
    tad cia akims nekenkia ..

  6. iewoosia xDD

    Ash lb noriu auskaro i antaky ir i nosy ti db reikia apsiskaityti ar tikraj jo noriu ir jis amn reikalingasz xDD 😀 😛 😉 8)

  7. vijoleta

    😮

  8. paulina

    paneles.man mama neleidzia auskaro i lupa ka kalbeti apie kita vietas.turiu 2 auskarus ausyse tj man wos 2i desine ausy leido[ir tai dar neisiwerus1]
    patarkit ka daryt kad leisjtu…
    su teciu dar nekalbejau.man 12m[iswadinsit snargle ir t.t bet man lpj grazhu ir dauguma mergaiciu isiwere 12m…ir beje kaikurie pamano kad man 14m …
    prasau patarkit 🙄

  9. irce

    labas patarkyt noriu vertis i nosi bet nezinau i kuria puse nes i kazkokia viena puse veriasi tik lezbijetes o as ne tokia tai i kokia vertis o gal nera skirtumo?

  10. Kite

    Turiu auskara liezuvyje.
    Kai ejau vertis niekas neklause,ar tevai sutinka ar ne.
    Man tada irgi buvo tik 13m.
    Nieko blogo man neatsitiko,o kosmetologe buvo labai miela.

  11. karina

    sveiki, ash turiu auskara nosyje, kremzleje, ausyse, man tai labai grazu ir nemanau apsistoti tik ties tuo 😉

  12. Gaby

    ka daryt kad tety ytikint leist vertis y lupa auskara?mama leido bet prisidirbau tai sake as tau neleisiu bent iki rugsejo[o zn kad iki rugsejo apsigalvos tikrai]o tada ziuresim.prasyk tecio jei jau taip nori.tj va.tetis gryzta tik rugsejo 12tj nz.. ir be to tetis neleido ir taip dazyt plauku bet su mam nuejau ir nusidaziau..net sako kaskart isgirdes &#039auskarai veide&#039 sako man kad ne ko dar prisigalvosi?bet vistiek sakiau kad prasysyu lauktuvem ne ko kito o kad auskara lupoj leistu ysivert..bet ka daryt jey neleys?

  13. ;D

    tai va.mama man leido vertis auskara i lupa.bet siek tiek bijau kad ten tipo i koki nerva nepataikytu. nes ten tipo buna kad veida susuka ir pan. jei kas galit patarkit ;DDD

  14. monika

    as tai ir turiejau lupoj auskara tai po kurio laiko atsibodo ir issiveriau;>:x seip man lbj grazu dar turiu bamboj ir liezuvy ir dar ketinu i nosi isivert tik nezn o labai skauda?;D 😯

  15. mincikas

    man 10metu ir as noriu i antaki auskaro bet man tevai neleidzia ar man vertis ji ar ne tevams nezinant

  16. rasa

    siaip zinot ka paneles ir berniukai.. man tai auskarai irgi patinka.. pati toriu 6 . viena liezuvyje kitus ausyse. man 15 m… taipat ilgai vargau su visais kol isprasiau leidimo nes puse giminiu buvo pries tai….. bet isiveriau y ta liezuvy ir nk neatsitiko… bet nebukit kvaili ir patys nieko nesiverkit.. taip dar bedu prisidarysit o ne kazka grazaus…

  17. as

    kas turit nosija auskara rasikit i one 🙂

  18. Missy

    Hmm… Noriu. Beprotiškai noriu auskaro po lūpa. Tačiau tėvai sako, kad man atėjus į saloną su jais sakys, kad negalima vertis, nes man 11 metų. Iš tikro … Daugelis mano pažįstamų įsivėrė 11 metų. O mano giminės iš viso pablūstų. bet man taip gražu. Be to žinau, kad nelabai skauda. Labai daug ko atsiklausiau ir sakė, kas nelabai skauda. Bet reikia to tėvų sutikimo visgi. Man amžinai kartoja nuo pilnametystės. Bet taip ilgai laukti (7 metus …). Po to aš įtikinėjau sakė 15. Dar įtikinėjau sakė 14. Dar įtikinėt bandau, bet net 13 neleidžia. Jiems atrodo, kad išvadins juos bepročiais visi, kad leido tokiai „mažai” mergaitei įsiverti auskarą. Jeigu bus gražu niekas taip nevadins. Aš nebijau, o jie visokių infekcijų prisigalvoja. Gali būt, bet aš neimu į galvą. Pff.. Tie tėvai caro maro laikų parėję… 😡 Bet vistiek žadu pasipriešint jų valiai ir nueiti į saloną. Nes nelauksiu aš sušiktų 2 metų. Viskas po 2 metų. Katė, auskaras … 👿

  19. Rima

    😀 turiu auskara antak, po lupa, virs lupos, liezuvi, nemazai ausyje ir bamboj.pirna auskara iveriau per keturiolikta gitadieni o paskui tai vienur tai kitur.dabar like sitie.i salonus nevaikstau, veriausi pati arba drauga.nieko nenutiko,tiesiog reikia tinkamo auskaro ir priziuret ta vieta,o jei kas negerai tai tiesiog isimti.vienuolikmetems mergaitems pasiulyciau palauktisuprantu, kad norisi,bet spesit isivert visad,o isemus auskar visad lieka nors ir mazi,be andelia.bet spresti tik jums patiems 8)

  20. Rima

    atleiskit uz priveltas klaida…miegodama rasau 😳

  21. redute@ ;DD*~

    tj va turiu 4 auskariukus ausije 3 kairej 1 desinei jai neretes antra i ausi verkites i kaire i desine veresi tik lezbes tj dar noriu auskaro i bamba mama ir tevas leidzia, bet lb bijau nes gali skaudet ir uzpuliuot ka daryt vertis ar nea? ;Pp*~ 😀 😛 🙁 😳

  22. Raminta

    Sweiki. Labai norėjau auskaro į lūpą. Man tik 12m, vargau gal 1men bet pagaliau leido isiverti, o dabar kai leido, isigandau ir biaju vertis. Gazdina tai kad gali likti didelis randas ar kazkas panasaus… Kas turi auskara lūpoje? ar labai ten viskas matosi?

  23. PePe

    Iškilo problema . Vakar nuėjau pas kosmetologe ir paklausiau ar galetu man šeštadienį įverti auskarą i l;iežuvį . Ji sake pažiūrės. Ir paaiškino , kad vasarą i liežuvį auskaro vertis negalima . Klausiau kodėl neatsakė ……
    Taigi ar tikra vasarą auskaro į mliežuvį vertis negalima????
    hellp

  24. Monika

    turiu auskariuka virs nosies prie lupos taj buvo mano svajone… taciau jau 5dienos kaj ji turiu ir pamazu noras vis mazeja 😥 prasizioti negaliu, lupa sutinusi, puliuoja, vaistaj brangus, niu siaubas 😳

  25. Greta

    As irgi turiu kaireje puseje virsuj lupos auskara ir esu labai patenkinta,isiveriau per gimtadieni pries beveik menesius ir man labai greitai uzgijo,tik pacia pirma diena buvo paraudimas,o kita diena jau nebebuvo. Man 14 metu. Ir kol kas nesigailiu,kad isiveriau ir dar beje as ejau durtis su mama. 🙂

  26. Greta

    O jaunesnems nepatariu nepranesus ar isvis vertis i veida. Palaukit biskuti 😉
    P.s. dabar pas mane isviso yra 6 auskarai.
    Desinioje ausyje 2 ; Kairioje – 3 ir lupoje kaireje puseje,virsuje.

  27. Greta

    Pries beveik 2* menesius 😀

  28. Greta

    Ziema labai gerai ir greitai gija auskarai,o vasara gali patekti smelio ir pan.,todel dazniau ir puliuoja 🙂

  29. Ramunė

    O man leido, įsivėriau. Auskarai į bambą labai gražu ir tikrai nešokiruoja nieko. :))

  30. Estela

    O man tėvai leido įsiverti auskarus į ausis, kai buvo tik šeši metai. Dabar turiu abejose ausyse po tris skylutes, kurias puošia sidabriniai auskarai. Manau, kad auskarai įvairiose kūno vietose jau nieko nebestebina.

  31. Aš tai manau, kad dabar kai kuriose vietose įverti auskarai šokiruoja ne tik paauglių tėvus, bet ir jų aplinkinius. Kai kurie tikrai smarkiai peržengia ribą

  32. O baisiausia, kai įveriami auskarai, kuriuso nakčiai reikia išimti ir vaikas nuvežamas nakčiai pas senelius… O jau jie tada turi tikrai daug vargo krapštytis su tais auskariukais

  33. O aš manau, kad visiškai nėra dėl go gąsdintis. Pasualis eina pirmyn ir auskarus nešios vis jaunesni…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.