Gėlių kalba

Dvylika rožių, įsuptų į juodą popierių, – tokia dovana už širdies priverstų susigriebti ne vieną damą.

Tūlam tautiečiui šiukštu įrodinėti gerus ketinimus, dovanojant lyginio skaičiaus žiedų puokštę.

Taip pat nepageidautinos geltonos gėlės ar chrizantemos – vienos neva simbolizuojančios išdavystę, skyrybas, o kitos asocijuojasi su laidotuvėmis ar mirusiųjų pagerbimo diena.

Nors Lietuvoje vis dar gajūs gëlių dovanojimo papročiai, besiremiantys prietarais, tačiau nauji mados skersvėjai neaplenkia ir lietuvių. Nuotakos puokštëse nebesibaimina juodų aksesuarų, o vyrams dovanojami balti žiedai.

Popierius – juodas

Kaip pripažino uostamiesčio salono „Gėlių fabrikas” savininkas bei floristas Sigitas Kaminskas, tam tikri gėlių spalvų kodai egzistuoja, tačiau jais aklai sekti nereikėtų.

„Pažįstu keletą klienčių, kurios vyrams dovanoja tik baltas gėles. Tai jau išskirtinis skonis, pabrėžiantis asmens individualumą”, – mano floristas.

S.Kaminsko teigimu, paprastai vyrauja nuostata, jog balta tinka visoms iškilmingoms progoms – laidotuvėms, vestuvėms. Geltona simbolizuoja pagarbą senatvei, tai šeimos židinio spalva. Išdavystę reiškia salotinė – žalsvai gelsva spalva, o meilę, aistrą įprasta išreikšti raudonų tonų gėlėmis.

S.Kaminskas prisiminė, jog dar neseniai kai kurie jo klientai patirdavo lengvą šoką, išvydę į juodą popierių įvyniotą puokštę.

„Tai tarsi mūsų salono prekinis ženklas. Dabar jau klientai priprato, bet iš pradžių sakydavo – aš gi ne į laidotuves einu. Bet argi su juodu kostiumu einame tik į laidotuves”, – retoriškai klausė floristas.

Ne laidoja, o myli

S.Kaminskas stebėjosi, jog kai kada pernelyg skrupulingai spalvų simbolikos paisantys tautiečiai būtinomis progomis į tai žiūri atsainiai.

„Per Valentino dieną teko pastebėti, jog klientai nenoriai pirko rožes, o rinkosi kitas gėles – tulpes, narcizus. Žmonės taupė pinigus. Bet tada tai praranda reikšmę, nes raudona spalva – meilės spalva, o raudona rožė – Valentino dienos gėlė. Juk niekas neliepia pirkti penkias rožes, galima pirkti vieną”, – dėstė pašnekovas.

Prietaras gedulingomis progomis dovanoti lyginį, o džiaugsmingomis – nelyginį gėlių skaičių floristą taip pat verčia gūžčioti pečiais.

„Užsienyje į tai niekas nekreipia dėmesio. Amerikoje 12 rožių yra didžiausias meilės įrodymas, – tikino S.Kaminskas. – Valentino dienos proga visi užsieniečiai mūsų mergaitėms siuntė tik po 12 rožių. Lietuvaitės tikrai turėtų žinoti, kad su 12 rožių jas ne laidoja, o labai myli.”

Mėgsta ilgus kotus

Vedybų planuotoja bei gėlių namų Vilniuje „Mažoji Kristė” savininkė Kristina Kaikarienė tikino, kad dviejų žiedų nuotaikai nesiūlytų, tačiau ar puokštėje yra 48, ar 49 rožės, tikrai neskaičiuotų.

Moteris pastebėjo, jog šio bei kitų prietarų klientai pamažu atsikrato. Nuotakos nebesibaimina ne tik geltonų gėlių, bet ir drąsesnių sprendimų. K.Kaikarienė prisiminė, jog viena nuotaka užsigeidė, kad puokštė būtų pagražinta juodomis plunksnelėmis.

„Patikėkite manimi, mūsų mergaitės – pačios gražiausios nuotakos ir turi puikų skonį”, – tikino moteris.

Pasak vedybų planuotojos, pastaraisiais metais jaunieji atsisako sunkių ir masyvių puokščių. Populiariausi balti, rausvi ir kreminiai tonai, iš gėlių – rožės bei frezijos.

S.Kaminskas pastebėjo, jog daugelis vyrų mėgsta rožes ilgais kotais.

„Jie turbūt įsivaizduoja, kad kuo ilgesniu kotu rožė, tuo ji gražesnė. Paaiškinti šios ilgų rožių dovanojimo manijos negalėčiau. Galbūt tai likę iš tarybinių laikų”, – spėliojo floristas.

Kovo 8-oji – be tulpių?

S.Kaminskas mano, kad dovanoti tulpes Kovo 8-osios proga – taip pat nesenų laikų liekana.

„Mūsų technologijos buvo pasenę ir nieko geriau neišgalvodavome, kaip Kovo 8-ajai išauginti tulpę. Ir nuo tarybinių laikų įsivyravo tradicija dovanoti tulpes. Bet jokiu būdu Moters diena neturėtų asocijuotis su šiomis gėlėmis”, – mano floristas.

Paklaustas, į ką kreipia dėmesį pats dovanodamas gėles, meistras prisipažino vadovaująsis netipišku požiūriu.

„Visada išrenku tokias, kurios labai patinka man, nes aš jas dovanoju iš visos širdies”, – teigė jis.

S.Kaminsko manymu, profesionalų patarimais ir skoniu labiau galėtų pasitikėti ir klientai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Gėlių kalba"

  1. Mikaela

    Kovo 8-oji be tulpių? Na jau ne… kad ir tulpės nuo tarybinių laikų įsivyravusios, bet kitokių gėlių net nenorėčiau gauti šią dieną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.