Pasieniečių šuo išgelbėjo gyvybę dingusiai senutei

Pasieniečių šuo išgelbėjo dingusią 76 – erių metų senutę, kurios gyvybei buvo kilęs mirtinas pavojus. Pasieniečių belgų aviganis Tara neįgalią moterį naktį aptiko gulinčią sniege, smarkiai sušalusią ir vos bekvėpuojančią.
Šįkart Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) kinologės ir keturkojo jos pagalbininko pagalbos ieškant dingusios senutės prireikė sostinės policijai.
Antradienį vakare į pasieniečius kreipėsi Vilniaus policijos pareigūnai, kurie paprašė VSAT kinologų pagalbos ieškant iš namų išėjusios ir negrįžusios 76 – erių metų senutės.
Į įvykio vietą Verkių seniūnijoje esančiame sodų masyve netoli Žaliųjų ežerų laisvu nuo tarnybos metu išskubėjo VSAT Kinologijos veiklos organizavimo skyriaus vyresnioji specialistė Giedrė Balevičiūtė su belgų aviganiu Tara.
Atvykus prie namo, kuriame gyveno senutė ir kurios nepavyko rasti policijos pareigūnams, pustrečių metų Tarai kinologė davė pauostyti moters skarą.
Šis belgų aviganis yra išmokytas žmogaus paieškos, pėdsekystės ir aptikti narkotikus.
Dingusiosios paiešką sunkino tai, kad nuo jos išėjimo iš namų jau buvo praėjusios apie 6 valandos, snigo, pėdsakai buvo užpustyti, be to, šioje vietoje sodo masyve buvo praėję nemažai žmonių.
Todėl kinologė Torai davė komandą vykdyti žmogaus paiešką ir ėmėsi tikrinti visas aplinkines gatves, negyvenamų namų kiemus.
Maždaug po valandos intensyvios paieškos Tora prie vieno nebaigto statyti negyvenamo namo parodė kinologei aptikusi moters kvapą.
Belgų aviganis atvedė pasienietę į už namo esantį užkaborį. Dar po kelių akimirkų tamsoje Toros buvo aptikta vos vos dejuojanti, smarkiai sušalusi, sniege sukniubusi senolė.
Nors nuo jos namų sodų masyve iki aptikimo vietos buvo kiek daugiau nei šimtas metrų, neabejojama, kad be Toros pagalbos dingusioji nebūtų surasta, o tamsoje ir spaudžiant šalčiui jos gyvybei buvo iškilęs mirtinas pavojus.
Belgų aviganiai, kurių šiuo metu pasienyje tarnauja apie dešimtį, lyginant su vokiečių aviganiais, yra pranašesni fizine jėga ir psichologiniu tvirtumu.
Pasieniečiai su savo tarnybiniais šunimis neretai kviečiami pagalbon, kai dažniausiai pasienio rajonuose prireikia gelbėti į nelaimę pakliuvusius žmones ar tenka surasti nusikaltėlius.
Prieš dvi savaites Šakių rajone pasieniečių vokiečių aviganis Cipas surado dingusį vienuolikmetį.
Gavęs užuosti berniuko striukės kvapą jis iškart aptiko vaiko pėdsakus ir jais sekė apie 6 kilometrus keliu, laukais, pamiškėmis, palei vienkiemius.
Po valandą trukusios paieškos vienoje sodyboje Cipas rado dingusį berniuką. Priklydusį ir pavargusį vaiką priglaudė jos šeimininkai ir apnakvindino.
Pasieniečių šuo Cipas pasižymėjo nebe pirmą kartą. 2004 m. balandį kelyje Šakiai – Plokščiai nuo pareigūnų sprukęs automobilis, kuriuo važiavo dviem ginkluotais apiplėšimais Kazlų Rūdoje įtariami pavojingi nusikaltėliai, nulėkė nuo kelio ir apsivertė.
Į įvykio vietą buvo iškviestas pasieniečių kinologas su Cipu. Šis miške sekdamas pėdsakais aptiko pasislėpusį vieną iš įtariamųjų, kuris buvo sulaikytas.
Gruodžio viduryje Skuodo užkardos pasienietis kinologas su tarnybiniu vokiečių aviganiu sekdamas pėdsakais padėjo sulaikyti du paauglius, apvogusius parduotuvę.
Rugpjūčio pabaigoje Ignalinos rinktinės Adutiškio užkardos pasienietis kinologas su vokiečių avigane surado naktį iš namų išėjusį ir pradingusį 95 – erių metų senolį, kuris buvo sušalęs ir praradęs orientaciją.
Rugpjūčio viduryje VSAT Ignalinos rinktinės kinologų vokiečių aviganiai nepaliko jokių šansų nuo teisėsaugininkų bandžiusiems pasprukti trims plėšikams, o Šiaulių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pasieniečio kinologo dresuojamas keturkojis pėdsekys sėkmingai surado į upelį įkritusį ir be žinios dingusiu laikytą 63 – ejų metų vyrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.