Artėjanti LNK „Gerumo diena” skiriama neišnešiotiems kūdikiams

Ketvirtą pavasarį iš eilės LNK kvies pasidalyti gerumu su tais, kuriems labiausiai jo trūksta. Šiemet kovo 5-ąją vyksianti Gerumo diena bus skirta padėti naujagimiams, kurie į šį pasaulį pasibeldė šiek tiek anksčiau.

Juos medikai švelniai vadina coliukėmis. Jie telpa ant delno. Jie plazdena tarp gyvybės ir mirties. Jie tarsi kabo tarp dangaus ir žemės. Jie gyvena inkubatoriuose, panašiuose į inkilėlius, kol pasiveja tuos, kurie gimė nei per anksti, nei per vėlai…

„Jie per maži, kad dabar pasakytų jums ačiū. Bet kai užaugs, bus jums dėkingi”, – sako tradiciškai LNK „Gerumo dieną” vesiantis Arūnas Valinskas.

„Iš jų išaugs dideli ir gražūs žmonės. Jie – būsimi Einšteinai, Niutonai, Makedoniečiai, Čerčiliai, Gėtės ir Pliseckajos. Visi šie dideli žmonės gimė labai maži ir per anksti. Anksčiau atėję į šį pasaulį taip nori kabintis į gyvenimą, kad dažnai savo protu, sugebėjimais pralenkia kitus vaikus. Tampa genijais”, – sako viena „Gerumo dienos” vedėjų Rūta Mikelkevičiūtė.

Dar 1990-aiais iki 28 savaitės gimę vaikai nebuvo net registruojami. Per pastaruosius šešiolika metų viskas keičiasi milžiniškais tempais – Lietuvą pasiekia vis geresnė medicinė technika, tobulėja medicina ir išgyvena net tos kruopelytės, kurios gimsta vos 22 savaičių. Rekordiškai mažiausia naujagimė 2000 -aiais gimusi Raselė Marija Urbonaitė svėrė vos 450 gramų ir buvo 28 cm ūgio. Buvo manoma, kad ji teišgyvens parą. Dabar ji – penkerių metų guvi mergytė.

Šalies medikai nusivylę menku valdžios dėmesiu naujagimiais. Ligoninių skyriai, kuriuose gydomi silpni, ką tik gimę, neišnešioti kūdikiai, aparatūra aprūpinami kone tik fondų ir privačių rėmėjų lėšomis. „Tačiau aparatūra sensta, byra, o naujos technikos nėra lėšų įsigyti”, – sako VU Moterų klinikos Naujagimių skyriaus vedėja Nijolė Drazdienė.

Vilniaus miesto universitetinėje ligoninėje, Kauno medicinos universiteto klinikose, Vilniaus universitetinėje vaikų ligoninėje trūksta medicinės technikos už daugiau nei 10 milijonų litų – inkubatorių, kvėpavimo sistemų, plaučių ventiliacijos aparatų, fototerapijos lempų, rentgeno aparatų, lovelių su šildomais čiužiniais ir kt. aparatūros.

Per tradicinį LNK muzikos ir publicistikos telemaratoną „Gerumo diena” šiemet kviesime padėti užaugti neišnešiotiems vaikams. Telemaratono metu bus teikiami metų „Gerumo sparnai”, o žiūrovai kviečiami aukoti skambindami mokamomis linijomis.

Praėjusiais metais Gerumo dienos žiūrovai vaikams, sergantiems kraujo vėžiu, suaukojo per 1.2 milijono litų (1 237 286, 83 lito). Visi šie pinigai buvo pervesti Vilniaus universitetinei vaikų ligoninei.

Šiuo metu ligoninėje baigiami paskutiniai statybos darbai. Už Gerumo dieną suaukotus žmonių pinigus yra baigiamas įrengti dienos stacionaras, maisto ruošimo kambarys. „Po Gerumo dienos ligoninė tampa panašesnė į namus. Taip ir turi būti, nes vaikai, sergantys onkologinėmis ligomis, čia kartais praleidžia iki dviejų metų”, – sako Vilniaus universiteto vaikų ligoninės direktoriaus pavaduotojas Kazimieras Binkis. Šiuo metu vyksta konkursai pirkti reikiamai gydymo aparatūrai – rentgeno ir echoskopijų aparatams.

Per 2004-ųjų Gerumo dieną žiūrovai suaukojo per pusę milijono litų vaikams, sergantiems cerebriniu paralyžiumi. Už šiuos pinigus Druskininkų sanatorijoje „Saulutė” įsteigta Cerebrinio paralyžiaus klinika, įsigyta kineziterapijos, ergoterapijos, hidroterapijos įrangos, palatos pritaikytos neįgaliems vaikams.

Per pirmąją „Gerumo dieną” kvietėme padėti tiems, kurie mūsų nemato. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras pripažino, kad Gerumo dieną surinkti pinigai buvo didžiausia parama ligoninei nuo nepriklausomybės atgavimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.