Daugiavaikė šeima pagalbos sulaukė tik po gimdytojos mirties

Ylių kaime, Plungės rajone, gyvenanti gausi Bumblių šeima išgarsėjo pernai. Dėl liūdnos priežasties – gimdydama vienuoliktąjį kūdikį mirė 39 metų motina, o tėvas liko su dešimčia vaikų.

Su aštuonių vaikų tėvu bei našliu Alfonsu Bumbliu susitikome pakeliui į Plungės ligoninę, kur gulėjo mažiausias, beveik dvejų metukų sūnus Erikas.

Mirus mamai jaunesniuosius broliukus ir sesutes auginti padeda vyriausias vaikas – 18 metų Gintarė. Iš pažiūros paauglę primenanti mergina kartu su mažyliu gulėjo ligoninėje. Tyliai šnekanti Gintarė nesiskundė, tik paminėjo, kad naktį mažylis nebuvo ramus.

Prieš tris dienas į ligoninę paguldytas vaikas netrukus įsitaisė ant pirmąkart jį aplankyti atėjusio tėvo kelių: patampė už ūsų, pakštelėjo į lūpas ir davė paragauti dovanų gautą čiulpinuką.

Vėliau dvimečio gydytoja infektologė Nijolė Girdenienė vaiką apibūdino kaip guvų, judrų, mokantį pakovoti už savo teises. „Gamtos vaikas…” – sakė ji.

Našlio dalia

Nekalbus 41 metų A. Bumblys pasakojo, kad tuo metu, kai jis susipažino su būsima žmona Irina, ši jau turėjo mergaitę ir berniuką. Sutuoktiniai kartu išgyveno 15 metų.

Vyriškis pasakojo, kad namuose tvarkosi su podukra. Maistą ruošią pakaitomis, tik Gintarei karvę reikia pamelžti. Našlys tikino sugebąs gaminti valgį, mat prisimena, ką prieš dvi dešimtis metų tarnaudamas kariuomenėje virėju išmoko. Daugiavaikei šeimai padeda ir giminaičiai. Tad, pasak Alfonso, našlio dalia nėra per sunki.

Vyras minėjo iš Vokietijos prieš Kalėdas gautą paramą. Ilgametis Plungės varguolių, ligoninės ir mokyklos labdarys vokietis Horstas Laumbneris prieš šventes aplankė ir Bumblių šeimą. Pažadėjo jiems samdyti pagalbininkę, nupirkti mašiną, kad ji galėtų lankyti šeimą. Sunkiai besiverčiančius Bumblius su dovanomis buvo aplankę ir švedai.

Po Irinos mirties rėmėjai padėjo į namelį įvesti vandenį, nupirko skalbyklę, pažadėjo sudėti grindis. Pagalbos ranką našliui ištiesė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, lyg ir Alma Adamkienė ketinusi padėti.

Alfonsas neslėpė, kad ir iki žmonos mirties šeima vertėsi sunkiai: iš 600 litų pašalpų už vaikus ir tai, ką jam pavykdavę uždirbti kaip padieniui darbininkui.

Pagalba – tik po nelaimės

Paklaustas, ar neapmaudu, kad pagalbos sulaukė tik po žmonos mirties, vyras tarstelėjo: „O ką čia bepakeisi? Yra kaip yra…” Tik kartu į ligoninę atvažiavusi brolio žmona nerimo: esą daugiavaikei šeimai nuolat reikia padėti, ne tik tada, kai užklumpa nelaimė.

Panašiai kalbėjo ir Plungės rajono Alsėdžių seniūnijos socialinė darbuotoja Jolanta Mikutienė: „Kol buvo gyva Irina, šeima gyveno kur kas blogiau. Dabar vyrui nei dirbti reikia, nei Darbo biržoje registruotis, nes gauna dvigubai daugiau pajamų nei anksčiau. Kol neatsitinka kas nors baisaus, niekas nepadeda. Tokie įstatymai, o vienkartinę pašalpą gali duoti tik kartą per metus”.

Pasak socialinės darbuotojos, Alsėdžių seniūnijoje gyvena ir daugiau daugiavaikių šeimų, kurioms pagalbos reikėtų ir dabar, o ne tik tada, kai nutiks nelaimė.

Vieno sunkumo daugiavaikei šeimai atsikratyti nepadeda nei giminaičiai, nei žurnalistai. Bumblių šeimoje auga šeši mokyklinio amžiaus vaikai: 6, 8, 10, 11, 13 ir 15 metų. Į Alsėdžių pagrindinę mokyklą jiems tenka eiti pėstute, o ši yra kiek arčiau nei už trijų kilometrų. Jei būtų nors keliais šimtais metrų toliau, pavežėjimu turėtų rūpintis mokykla.

A. Bumblys sakė dėl silpnos sveikatos nelabai ir galįs dirbti – nors invalidumas nenustatytas, tačiau vyras tikino kartais ir iš lovos sunkiai atsikeliąs.

Beje, 16-mečiui Gintarės broliui buvo rasta globėjų šeima – šiuo metu paauglys joje ir gyvena…

Per daug gimdymų…

Ramiai apie namų ūkio darbus kalbantis Alfonsas pasikeičia prakalbus apie mirusią žmoną. Rugsėjo pradžioje pajutusi pirmuosius gimdymo požymius, moteris išsikvietė greitosios medicinos pagalbos brigadą ir išsiruošė jos pasitikti.

Tos pačios dienos vakarą moteris ligoninėje mirė, o pasaulį turėjęs išvysti vienuoliktas vaikas gimė negyvas. Irinos mirties priežastimi gydytojai vėliau nurodė kraujo užkrėtimą. Kalbėdamas apie medikus vyras įsikarščiuoja. Jis spėja, kad gal įvykiai būtų kitaip susiklostę, jei būtų turėjęs pinigų.

Mažąjį Eriką prižiūrinti gydytoja užsiminė, kad gal mažiau gimdymų reikėję, juk kasmet po vaikelį būdavę… Alfonsas su tuo kategoriškai nesutiko, tik jau paskubom einant ilgais ligoninės koridoriais namo pusbalsiu prisipažino negalvojęs turėti tiek daug vaikų. Tiesiog taip išėję.

Užkrauta svetima našta

Pasak gydytojos N. Girdenienės, mažasis jos pacientas pasveiks, bet dabar gelbėti reikėtų vyresniąją mergaitę – 18-metei patikėta per sunki našta.

„Motinai su vienu vaiku gulėti ligoninėje yra sunku, bet joms dar ateina kas nors padėti… Gintarė nesiskundžia, nes taip yra įpratusi. Visas jos gyvenimas toks”, – kalbėjo medikė.

Gydytojos nuomone, auginti vaikus yra tėvų pareiga. Tuo tarpu Gintarei teko auginti brolius ir seseris, o mokslai specialiojoje internatinėje mokykloje buvo atidėti į šalį.

A. Bumblys tikino, kad merginos situacija pagerės, kai bus sulaukta vokiečio paramos ir nusamdyta pagalbininkė – neva tada Gintarė galės mokytis. „Kada? Vasario mėnesį?” – perklausė gydytoja, rodos, ne itin tikėdama vyro žodžiais.

Aštuoniolikmetė prisipažino norinti mokytis, tik dar nežinanti kur: ar arčiau namų, Alsėdžiuose, ar Plungėje. Beje, būtent apie šį merginos norą sužinojęs vokietis ir suskato šeimai ieškoti pagalbininkės – kad motinos pareigas mergina galėtų iškeisti į mokslus.

Sandra Lukošiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Daugiavaikė šeima pagalbos sulaukė tik po gimdytojos mirties"

  1. Mona

    Ylių kaime, Plungės rajone, gyvenanti gausi Bumblių šeima išgarsėjo pernai. Dėl liūdnos priežasties – gimdydama vienuoliktąjį kūdikį mirė 39 metų motina, o tėvas liko su dešimčia vaikų.

    Su aštuonių vaikų tėvu bei našliu Alfonsu Bumbliu susitikome

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.