Finansinė ES perspektyva: Lietuvai blogiau nebus

Praėjusio gruodžio viduryje Lietuvos liejęsis valdančiųjų džiaugsmas dėl finansinės Europos Sąjungos paramos mūsų šaliai, panašu, buvo kiek ankstyvas.

Nors premjeras Algirdas Brazauskas ir džiūgavo, kad Europos Sąjungos šalių vadovams – Tarybai – Briuselyje pavyko susitarti dėl svarbiausio finansinio ES dokumento – 2007-2013 metų finansinės perspektyvos, šiandien Europos Parlamentas rengiasi jai nepritarti.

Tiesa, tai tragedija nevadinama. Jei ir nebus pritarta perspektyvai, ES finansinis gyvenimas bent 2007 metais vyks vadovaujantis 2006-ųjų biudžetu, EP patvirtintu pernai gruodį.

Kai kurių Lietuvoje išrinktų EP deputatų teigimu, skeptiškas Parlamento požiūris į Tarybos susitarimą mūsų šaliai yra netgi naudingas.

Parlamentas – už naują politiką

Šiandien sesijoje Strasbūre EP rengiasi balsuoti dėl Vokietijos parlamentaro Raimerio Biogės ataskaitos, kuria siūloma atmesti Europos Vadovų Tarybos pasiektą susitarimą.

Šiam atmetimui jau pritarė EP Biudžeto komitetas. Teigiama, jog Briuselyje pasiektas Tarybos susitarimas „neužtikrina tokio ES biudžeto, kuris stiprintų klestėjimą, konkurencingumą, solidarumą ir sanglaudą”.

R. Biogės ataskaitos projekte teigiama, kad „Tarybos išvadose, užuot pabrėžus tas politikos kryptis, kurios padėtų ES susidoroti su naujais uždaviniais ir plėtoti Europos pridėtinę vertę jos piliečiams, dėmesys sutelktas į tradicines politikos kryptis”.

Ypač kritiškai įvertintas susitarimas dėl to, kad juo ketinama EP pasiūlytą 975 mlrd. eurų finansavimo sumą sumažinti iki 862 mlrd. eurų. Be to, teigta, kad finansinėje perspektyvoje numatytų lėšų nepakanka įgyvendinti įsipareigojimams – 2006-ųjų ES biudžete šiems asignavimams skirta 1,093 proc. bendrųjų ES pajamų (BNP), o minėtoje perspektyvoje – 1,045 BNP.

Remiantis galiojančiomis sutartimis, finansinę perspektyvą priima Vadovų Taryba ir EP bendru sprendimu. Jei tarp šių dviejų ES institucijų nėra susitarimo, finansinė perspektyva vadinama nepatvirtinta. Tokiu atveju ką nors keisti šiame dokumente galės tik EP, suderinęs su pirmininkaujančia ES šalimi (pirmąjį 2006-ųjų pusmetį tai yra Austrija).

Daugiau pinigų švietimui ir kultūrai

„Jei Parlamentas atmes Tarybos poziciją, iki patvirtinant naują perspektyvą finansinis gyvenimas ES šalyse vyks pagal 2006-ųjų biudžetą. O jo rodikliai yra pakankamai aukšti, todėl nerimauti dėl neva sumažėsiančių lėšų Lietuvai nereikia”, – vakar „Vakarų ekspresui” sakė europarlamentarė Margarita Starkevičiūtė.

Be to, jos teigimu, dabartine EP pozicija nesiekiama apkarpyti struktūrinės paramos ES narėms.

„Šis klausimas EP siūlymuose liečiamas mažiau, nes struktūrinės paramos dydis labiau yra šalių susitarimo reikalas. Tad dėl to Lietuva nenukentės. Atvirkščiai – jei bus įgyvendinti EP siūlymai, daugiau lėšų mūsų šalis gaus tos sritys, kurias pamiršo mūsų šalies biurokratai – švietimo, kultūros, jaunimo programoms finansuoti”, – teigė politikė.

Panašiai dienraščiui sakė ir kita europarlamentarė – Laima Andrikienė: „Tarp EP prioritetų, kuriems atiteks reikalaujamas padidinimas, yra asignavimai struktūriniams fondams, švietimui, jaunimui, mažoms ir vidutinėms įmonėms. Todėl galiu teigti, kad Lietuvai tikrai nebus blogiau, struktūriniams fondams galime gauti daugiau lėšų”.

Anot M. Starkevičiūtės, gruodį Tarybos priimta finansinė perspektyva įvairioms sritims – konkurencijos skatinimui, informacinės visuomenės vystymui, palydovinės „Galileo” programos įgyvendinimui – skirti numatė net 50 procentų mažiau lėšų nei siūlė Parlamentas, trečdaliu šalių vadovai ketino sumažinti ir mokslo bei tyrimų finansavimą.

Tikimasi, kad pakoreguotai 2007-2013 metų finansinei perspektyvai Biudžeto komitetas pritars balandį, o EP patvirtins gegužę.

Tomas Gukauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.