Informacinės technologijos veržiasi į statybas

Atsižvelgdama į sparčiai augančios statybos pramonės ir nekilnojamojo turto rinkos dalyvių poreikius, konferencijų, seminarų ir parodų organizavimo UAB „Ekspozona” kartu su partneriais rengia dviejų dienų trukmės konferenciją „Informacinės technologijos statyboje”. Šios konferencijos tikslas – pristatyti statybos įmonėms, nekilnojamojo turto agentūroms, kitiems rinkos dalyviams informacinių technologijų pritaikymo galimybes, sėkmingus jų panaudojimo pavyzdžius, pasidalinti nuomonėmis aktualiais informacinių technologijų panaudojimo klausimais.

„Šiandien statybos pramonėje bei nekilnojamojo turto rinkoje procesai vyksta itin sparčiai ir jų suvaldyti be informacinių technologijų neįmanoma, – sako Sniežana Bulatova, UAB „Ekspozona” projekto vadovė. –Atsižvelgdami į rinkos iššūkius ir norėdami padėti jos dalyviams efektyviau valdyti savo veiklos procesus, mes rengiame šią konferenciją kartu su mokslininkais, teisininkais, atitinkamų valstybinių institucijų bei šakinių asociacijų atstovais, informacinių technologijų sprendimų statybos pramonei kūrėjais, diegėjais, analitikais bei konsultantais.”

Rengiant šią konferenciją, daug prisidėjo ir aktyviai joje dalyvaus Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto (VGTU) statybos fakulteto mokslininkai, Valstybės įmonės „Registrų Centras” specialistai, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija bei didžiausios Baltijos šalyse verslo valdymo paslaugų teikėjos UAB „Sonex Sistemos” bei UAB „Microlink”.

Pasak p.Bulatovos, „Ekspozona” turi didelę panašių renginių organizavimo Lietuvoje patirtį ir didžiausios sėkmės susilaukia būtent tokie renginiai, kuomet sudaromos galimybės pasikeisti patirtimi ir nuomonėmis visiems rinkos dalyviams nuo gamintojo iki vartotojo, įskaitant mokslo bei valstybinių organizacijų specialistus.

Kalbant apie konferencijos tikslą ir koncepciją, prof. hab. dr. Artūras Kaklauskas, VGTU statybos ekonomikos ir nekilnojamojo turto vadybos katedros vedėjas, minėjo, kad šios konferencijos metu bus pristatytos naujausios internetinės ir intelektualios technologijos naudojamos statybos ir nekilnojamojo turto sektoriuose. Tai yra palyginus nauja sritis ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, tačiau labai daug žadanti. Naudojant šias technologijas padidėtų vykdomų darbų ir verslo procesų kokybė, sumažėtų kaina, sukauptą patirtį būtų galima daug kartų panaudoti, mažiau reikėtų darbuotojų.

„Šiuo metu Lietuvos IT rinkoje situacija yra kritiška, nes nėra jokios patogios ir prieinamos IT sistemos, leidžiančios nekilnojamojo turto įmonei patogiai administruoti objektus bei kokybiškai juos pateikti rinkai. Įmonės neturėdamos kitos išeities pačios yra priverstos aukoti savo brangų laiką, ir investuoti pinigus į tokių sistemų kūrimą. Šio reiškinio rezultatas nėra kokybiškas, nes dažnai sistemos nėra išbaigtos arba neatlieka visų tokai sistemai keliamų reikalavimų , tuo pačiu reikalaudamos postovių investicijų i tokios sistemos tobulinimą.

Problema yra ta , kad nėra vienos institucijos, kuri vadovaudamasi nekilnojamojo turto įmonių poreikiais, kurtų bei pastoviai tobulintų vieną IT sistemą, kurios naudojimas būtų patogus ne tik brokeriams, bet ir vartotojams”, – sako Žygimantas Talaikis, UAB „City24” pardavimų vadovas.

Kalbant apie IT perspektyvas Lietuvoje, p.Talaikis, mano, kad jos yra pakankamai aiškios. Jas galima įžvelgti stebint kaimynių šalių patirtį. Atsižvelgdami į tai galima teigti , kad bus plačiai naudojama viena ar kelios NT objektų administravimo sistemos, kurios bus išbaigtos vadovaujantis NT įmonių poreikiais. Tokio pobūdžio sistema leistų efektyviai ir kokybiškai pateikti objektus rinkai, sutaupant įmonės laiką, lėšas ir darbuotojų darbo krūvį. Taip pat bus įdiegtos Vakaruose jau veikiančios naujovės – SMS, MMS paslaugos, skirtos net tik nekilnojamojo turto objektų, bet ir įmonių klientų informacijos administravimui.

„Įmonės, negalvojančios apie savo IT sistemą šiandien – praranda konkurencinį pranašumą rinkoje – nes svarbiausia yra informacijos kokybė ir greitumas, o jei nėra patogios NT administravimo sistemos – nei greitumo, nei kokybiško pateikimo nėra”, – mano p.Talaikis.

Anot Rūtos Grigienės, UAB „Sonex Sistemos” direktorės, statybos pramonė yra viena iš pagrindinių bendrovės vertikalių veiklos sričių, kurioje jie turi sukaupę nemažą verslo valdymo paslaugų patirtį ir nori ja pasidalinti su kitais rinkos dalyviais. „Dalyvavimas tokiuose renginiuose, bendradarbiavimas juos organizuojant mums yra ypatingai naudingi, kadangi konferencijos metu visi rinkos dalyviai gali geriau įvertinti vienas kito poreikius ir efektyviai panaudoti gautą informaciją”, – sakė p.Grigienė. Konferencijoje „Sonex Sistemos” pristatys „Microsoft Dynamics Navision” pagrindu parengtus taikomuosius sprendimus statybų procesų valdymui ir nekilnojamojo turto verslo valdymui.

Dvi dienas truksiančios konferencijos metu jos dalyviai susipažins su informacinėmis technologijomis statyboje, nekilnojamajame turte bei jų vystimosi kryptimis, bus apžvelgtos svarbiausios pasaulinės tendencijos ir praktiniai pavyzdžiai. Daug dėmesio bus skirta statybinių projektų ir procesų valdymui bei verslo valdymo sistemoms, bus pristatomos Valstybės įmonės „Registrų centras” teikiamos informacinės paslaugos nekilnojamojo turto sektoriaus dalyviams ir jų tolimesnės plėtojimo kryptys. Taip pat konferencijoje bus skirtas dėmesys ir kitiems informacinių technologijų panaudojimo nekilnojamojo turto rinkoje klausimams – elektroninio verslo bei kitoms sistemoms.

Konferencija „Informacinės technologijos statyboje” vyks lapkričio 29-30 dienomis Vilniuje, „Karolinos” viešbučio konferencijų centre.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Informacinės technologijos veržiasi į statybas"

  1. Silvija

    Pastaruoju metu visur kur pasisuksi it sistemos… Net statybose,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.