Gydytis negalavimų – netradiciškai

Pasiligoję žmonės vis dažniau šalia žodžių karvalolis, validolis ir valerijonas vartoja daug egzotiškiau skambančius – energija, reiki, akupunktūra, ekstrasensorika, aura ir daugelį kitų.

Tačiau ne visi žino, kad bioenergetikų ir ekstrasensų „sveikatinimo” seansai gali rimtai pakenkti sveikatai, o jų verslas neretai tėra tik akių dūmimas lengvatikiams.

Reklamuoja stebuklus

Niekas neskaičiuoja, kiek tūkstančių žmonių, užklupus ligai, kreipiasi ne tik į medikus, bet ir į netradicinės medicinos specialistus. Tikrąsias negalavimų priežastis mėgina įvardyti ekstrasensai, bioenergetikai ir aiškiaregiai. Ligų diagnozes kortomis „pamato” net būrėjos. Sklando daugybė istorijų, kaip koks stebukladarys išgydė net įsisenėjusią ligą. Žolelėmis, rankomis, užkalbėtu vandeniu, energijos pasikeitimo seansais, net „įkrautu” tualetiniu popieriumi gydoma viskas – nuo nemigos iki įsisenėjusių ligų.

Skelbimą apie aukštos kvalifikacijos ekstrasensą, galintį panaikinti pagirių sindromą ir liepiantį į seansą atsinešti 200 litų ir 150 gramų degtinės, kol kas galima atrasti tik humoro skyrelyje. Tačiau reklama, kad ekstrasensas gali išgydyti infarktą, rankomis nuimti nugaros ir sąnarių skausmus, radikulitą, nemigą, gydyti moteriškas ligas, taip pat sukelia daugelio šypseną.

Specializuotuose leidiniuose – daugybė skelbimų, kuriuose nežinia kokių mokslo įstaigų tarptautinius diplomus įgiję „daktarai” skelbiasi galį atlikti kone stebuklus.

Akivaizdu, kad ir lengvatikių Lietuvoje – tūkstančiai. Nedidelis eksperimentas parodė, kad daugelis stebukladarių puikiai gyvena ir nenuilstamai dirba. Pasirodo, kad užsiregistruoti konsultacijai pas stebukladarį reikia daug anksčiau nei pas tikrą mediką. Laukti vizito pas netradicinės medicinos propaguotoją tenka kelias savaites ar mėnesius. Tokios pat eilės ir pas nesireklamuojančius bioenergetikus, apie kuriuos informacija sklinda iš lūpų į lūpas.

Siūlo mokytis

Prieš porą savaičių Klaipėdoje įvyko skambiu pavadinimu pakrikštyta Lietuvos parapsichologų konferencija. Renginiu susidomėjo pusšimtis klaipėdiečių, už bilietą į konferenciją pakloję po 5 litus.

Konferencijoje daugiausiai dėmesio buvo skiriama Vilniaus visuomeninės parapsichologijos akademijos reklamai. Vos po tris valandas kiekvieną šeštadienį vykstančiose paskaitose žadama išmokyti būsimuosius studentus neaiškių disciplinų. Studijų programoje – bioenergetika, šokio magija, bioenergoinformacija, chirologija, Su Džok terapija, biolokacija, persikūnijimo alchemija, telepatija, signatūrologija, okultinė filosofija. „Studentai” už mokslus turi mokėti po 500 litų per metus, rašyti diplominius bei magistrinius darbus. Už papildomas paskaitas norima tema – papildomas mokestis.

Penkerius metus trunkančių studijų metu žadamos įdomios diskusijos, susitikimai su aiškiaregiais, būrėjais, telepatais, chiromantais, astrologais, ekstrasensais, liaudies medicinos žinovais. Prisijungusiems prie parapsichologijos akademijos taip pat žadama sudaryti galimybę pigiau įsigyti ezoterinės literatūros, mineralų, amuletų, muzikos ir vaizdo įrašų.

Diplomas – bevertis

Reklaminiame „akademijos” lankstinuke skelbiama: „Baigiant mokslus, pageidaujantys paruošia diplominį darbą pasirinkta tema. Jiems išduodami diplomai, kurie atitinka tarptautinį parapsichologijos mokslo standartą”.

Tačiau faktą, kad 2500 litų atsiėjusį diplomą absolventai galės tik kaip papuošalą pasikabinti ant sienos, net remiami parapsichologijos „profesionalai” neigia. Bet kuris Švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojas patvirtintų, kad toks diplomas tolygus jūsų pačių išsispausdintam, pasirašytam ir ant sienos pasikabintam diplomui.

Tačiau kai kurie šią akademiją baigę studentai vėliau tampa būrėjais, ekstrasensais ir ima vadinti save sielų gydytojais.

Kreipiasi nusivylę

Psichologas Robertas Petronis teigia, kad į okultinėmis praktikomis užsiimančius žmones kreipiasi daug eilinių žmonių. Pasak psichologo, dažniausiai tai būna nusivylę, palaužti artimųjų dingimo ar sunkios ligos arba stokojantieji pasitikėjimo savimi bei ieškantys, kam perkelti atsakomybę už sprendimus, žmonės.

Niekas negali pasakyti, kiek žmonių okultinių „sveikatinimo” seansų metu susigadina sveikatą, patiria sunkių psichinių traumų.

Žmonės, kurie labai sunkiai atsigavo po „čakrų valymo”, „energetinio kanalo atidarymo” ar „karmos valymo”, neturi iš ko pareikalauti atlyginti žalą, kreiptis į teismą, jų teisių niekas negina.

Mėgsta elitas

Filosofas ir žurnalistas Andrius Navakas tikina, kad pavojinga yra tai, jog kultinės paslaugos pristatomos kaip teisinga pasaulio interpretacija, o ne kaip dar vienas pramogavimo būdas. Įvairius netradicinius gydymo būdus siūlantys ekstrasensai neretai tikina, kad naujos metodikos yra įrodytos mokslo. Tačiau savo klientams jie nepateikia jokių mokslinių darbų ar straipsnių medicinos žurnaluose. Patiklesni pasikliauja „gydytojo” žodžiu ir ryžtasi eksperimentuoti su savo sveikata.

Pasak A.Navako, okultizmo verslas suklesti, kai sparčios permainos visuomenėje sukelia diskomfortą ir žmonės ima ilgėtis veiksmingų priemonių kontroliuoti savo gyvenimą.

Jo manymu, okultizmo verslo bumas Lietuvoje prasidėjo prieš porą metų, kai kilo skandalas dėl Prezidento Rolando Pakso bendravimo su Lena Lolišvili. Tuomet žiniasklaida daug dėmesio skyrė L.Lolišvili kolegėms, buvo diskutuojama apie pranašystes, „įkrauto” tualetinio popieriaus ir vandens galią. Paaiškėjo, kad daug verslo ir politikos elito atstovų bendrauja su įvairiomis aiškiaregėmis ir būrėjomis. A.Navako manymu, būtent todėl ir paprastiems žmonėms pasidarė įdomu išbandyti būrėjų bei ekstrasensių galias.

Būrėjų neskaičiuoja

Nė viena šalies įstaiga negali suteikti duomenų, kiek būrėjų, aiškiaregių ir ekstrasensų dirba Lietuvoje. Paprastai kultinio verslo atstovai savo įmones registruoja prisidengdami kitomis veiklos rūšimis arba verslo neregistruoja visai.

Registrų centras negali nurodyti nė vienos įmonės, kuri deklaruoja teikianti kultines paslaugas.

Teisingumo ministerijos Religijos reikalų padalinio specialistai taip pat negali įvardyti jokių skaičių.

Tačiau būrėjų ir ekstrasensų veiklos mastus atskleidė paprastas eksperimentas. Pas daugelį tokių specialistų reikia užsirašyti prieš keletą savaičių ar net mėnesių. Paskambinus penkiems įvairias ezoterines paslaugas siūlantiems ir spaudoje besireklamuojantiems specialistams, pasirodė, kad greičiausiai priėmimo galima tikėtis po trijų savaičių, vėliausiai – sausio viduryje.

„Daro” pinigus

A.Navakas neneigia, kad kai kurie žmonės išsiskiria savo sugebėjimais, tačiau jis siūlo atskirti diskusijas apie gamtą ir antgamtinius dalykus nuo paprasčiausio šarlatanų noro „daryti” pinigus.

„Daugelis esame susidūrę su prekeiviais, kurie bando įsiūlyti „naujausią, modernią ir visagalę” priemonę, kuri pakeis gyvenimą. Okultizmo verslo produktai panašūs į tokių prekeivių siūlomas prekes. Tačiau jie pavojingi dar ir tuo, kad dažnai turi padarinių, kuriuos nėra lengva greitai nustatyti”, – teigė filosofas.

Pasak A.Navako psichiatrai ir psichologai pripažįsta, jog pastaraisiais metais psichikos sutrikimų Lietuvoje gerokai padaugėjo, taip pat padaugėjo pacientų, kuriems psichikos sutrikimai gerokai paūmėjo po apsilankymo pas okultikos „specialistus”. Tačiau tokius faktus sunku įrodyti.

Filosofo teigimu, nei Vartotojų teisių gynimo taryba, nei Visuomenės sveikatos centras negali apginti ekstrasensų „sveikatinimo” paslaugų vartotojų. Žmonių psichikos tarša, A.Navako manymu, Lietuvoje mažai kam rūpi.

A.Navakas mano, kad artimiausiu metu bent jau reikėtų aiškiai apibrėžti, jog tie žmonės, kurie reklamuoja sveikatinimo paslaugas, skelbimuose turi aiškiai nurodyti savo kvalifikaciją šioje srityje. Tais atvejais, kai jie neturi valstybės pripažįstamos kvalifikacijos, skelbime turi būti nurodyta, jog jų gydymo metodai prieštarauja medicinos mokslo patvirtintiems.

Bažnyčia prieštarauja

Okultizmo, paranormalių reiškinių tema pastaruoju metu Lietuvoje labai populiari.

Katalikų Bažnyčia piktinasi burtų, magijos ir okultizmo paplitimu Lietuvoje bei jų propagavimu. Prieš keletą mėnesių Lietuvos vyskupų paskelbtame laiške apie okultizmo plitimą pažymima, kad „prietarai, burtai, magija ir visoks okultizmas yra blogis”, žlugdo asmens iniciatyvą, pasitikėjimą savimi, orumą ir atsakomybę.

Bažnyčios hierarchų laiške vyskupai konstatavo, kad Lietuvoje gausėja būrimo salonų, parapsichologų kabinetų, šamanų kursų, propaguojamos įvairios okultinės praktikos. Bažnyčia ne tik prabilo apie okultizmo pavojų, bet ir apgailestavo, jog visa tai propaguoja žiniasklaida ir visuomenės įžymybės.

Tačiau Teisingumo ministerijos Religijų reikalų tarnybos vyriausiasis specialistas Juozas Ruzgys vyskupų laiške pasigedo konkrečių nurodymų katalikų bendruomenėms, kunigams, kaip kovoti su okultizmu. Jo nuomone, Bažnyčia turėtų „agresyviau” aiškinti katalikams savo poziciją, geriau pristatyti savo pačios veiklą, o ne laukti, kol valstybė įves saugiklius nuo okultizmo.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Gydytis negalavimų – netradiciškai"

  1. Tai kaip surasti nors viena normalu bureja ar ekstrasensa? Kike kur nebuvau dauguma sarlatanu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.