Lietuvoje jau taikomas kompleksinis limfotakos sutrikimų gydymas

Be akivaizdžios priežasties patinusios galūnės ar neproporcingas jų nutukimas gali būti limfotakos sutrikimo požymis. Ilgą laiką Lietuvos gydytojai į šią problemą nekreipė ypatingo dėmesio. Tačiau net norėdami padėti pacientui atgauti estetinį grožį ir gyvenimo kokybę gydytojai nežinodavo, ką patarti ir kur nukreipti. Limfotakos sutrikimų tyrimai nebuvo atliekami, trūko teorinių žinių, statistinių duomenų. Apie mokslinius tyrimus bei Lietuvoje, Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje, neseniai pradėtą taikyti kompleksinį limfotakos sutrikimų gydymą bei profilaktiką sutiko papasakoti limfologijos specialistas Vitalijus Naumavičius.

Limfinė sistema išvalytą kraujo plazmą gražina iš audinių į kraujotaką. Limfmazgiai, kurie yra limfinės sistemos dalis, atlieka filtravimo ir valymo funkciją, sulaiko bakterijas. Esant įgimtiems limfinės struktūros pažeidimams ar dėl krūtų vėžio pašalinus limfmazgius, sutrinka limfos cirkuliavimas, vystosi limfoedema. Siekiant atstatyti normalų limfos cirkuliavimą organizme reikia skatinti limfos ištraukimą ir stūmimą. Limfos nutekėjimą skatinanti procedūra vadinama limfodrenažu. Lietuvoje iki šiol tai buvo atliekama tik onkologijos skyrių pacientėms po krūties ir limfmazgių pašalinimo operacijos. Tačiau vien limfodrenažas ne visada efektyvus, – sako V. Naumavičius. Būtinas sisteminis gydymo metodas – masažas rankomis, bandažavimas su elastiniais bintais, speciali mankšta ir odos priežiūra. Pacientus taip pat reikia išmokyti koreguoti gyvenimo būdą, mitybą. Visa tai kol kas atliekama tik Baltijos ir Amerikos klinikoje.

Limfotakos problemos taip pat yra specifinio nutukimo – lipoedemos priežastis. Tai mažai žinomas, bet gyvenime gana dažnai pasitaikantis sutrikimas. Prasta limfotaka skatina greitesnį riebalinio audinio augimą. Daugumai moterų, besiskundžiančių neproporcingai stambiomis kojomis, padėtų kompleksinis limfotakos sutrikimų gydymas. Net sveiki žmonės, turintys didelį fizinį krūvį, išgyvenantys stresą, patiriantys staigų temperatūrų kitimą, turėtų pagalvoti apie limfinės sistemos sutrikimų profilaktiką, ypač jei jie jau yra susidūrę su limfos problemomis. Limfotakos sutrikimai turi įtakos ir poodžio uždegimo – celiulito atsiradimui.

Limfologijos tyrimus prieš 20 metų pradėjo mokslininkai M. Foldi ir Kubik. Lietuvoje ši problema ilgą laiką liko nuošalyje, nes limfotakos sutrikimai nėra pavojingi gyvybei ir ne visada sumažina žmogaus darbingumą. Tačiau toks sutrikimas kenkia gyvenimo kokybei, estetiškai nemaloni ir dėl jo išsivystanti komplikacija – žymus galūnių patinimas. Yra atvejų, kai dėl išsivysčiusios limfostazės tenka net pašalinti galūnę.

Kinijoje, Europos Sąjungos šalyse ir Rusijoje studijavęs limfologijos specialistas V. Naumavičius (ilgą laiką dirbęs onkologinės ligoninės reabilitacijos skyriuje), šiuo metu dirbantis Baltijos ir Amerijos klinikoje, vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo taikyti limfodrenažą, apie šią sritį parašė knygą. Gydytojas prasitarė, kad viena pacienčių galūnių patinimo gydymo Lietuvoje ieškojo net keturis metus. Gydant limfotakos sutrikimus labai svarbus specialisto dėmesys pacientui, patarimai, subalansuoto gyvenimo būdo pamokos. Pilnas kompleksinis gydymas trunka 3-4 savaites, ir jei reikia kartojamas kas 3 mėnesius. Limfos apytakai atsistačius patariama procedūrą atlikti bent kartą per metus. Tokia priežiūra padeda vizualiai sumažinti ir suvienodinti galūnes, gražina pacientams gyvenimo džiaugsmą ir pasitikėjimą savimi.

Po limfmazgių pašalinimo, sergant krūties vėžiu su limfotakos sutrikimais susiduria net 50% moterų. Iš viso Lietuvoje šiuo metu po tokios operacijos gyvena net 14 000 pacienčių, o bendras piktybiniais navikais sergančiųjų skaičius viršija 60.000. Tik dabar imta stebėti, kiek žmonių kenčia nuo įgimtų ar dėl žalingo gyvenimo būdo atsiradusių limfotakos sutrikimų. Jungtinėse Amerikos Vastijose tokiais sutrikimais skundžiasi beveik 2 mln. gyventojų.

Sveikatos ir gyvenimo kokybės centras www.sveikatosgerove.lt

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

6 atsiliepimai į "Lietuvoje jau taikomas kompleksinis limfotakos sutrikimų gydymas"

  1. zita

    Jau 4-5 nežinau dėl ko labai ištino kojos. Ilgai gydytojai sakė, kad tai vidinių venų problemos ir čia niekas nepadės. Šiais metais pasidariau ultragarsinį kojų tyrimą ir paaiškėjo, kad sergu limfostaze. Norėčiau sužinoti, kiek šios ligos gydymas kainuoja.

  2. adrė

    laba diena,
    norėčiau sužinoti kokios dietos reikėtų laikytis sergant šia liga?kokią mankšta padėtų?

  3. Donata

    Laba diena.Prieš 5metus t.y.po operacijos ir spindulinio gydymo pradejo tinti viena koja.Dabar vis progresuojasi tolyn.Gydytojai sake,kad sergu limfostaze.Koju skirtumas 28cm.Ka patartumete?Kiek kainuoja toks gydymas?

  4. Janina

    Laba diena, su šia problema, aš jau kankinuosi daugelį metų,diagnozė, kad tai limfostazė,sužinojau,prieš metus,buvo pasiūlyta kompresinės kojinės, bet aš manau,kad jas naudojant, gal kiek lengviau,bet rezultato nėra, kuo toliau tuo kojos darosi storesnės ir sunkesnės, savijauta bloga.
    Norėčiau kreiptis į Jus dėl konkrečios pagalbos, kokia būtų galimybė?

  5. Magnolija

    Limfotakos sutrikimus gali padėti išspręsti limfodrenažas, kurio metu yra iš masažuojamos problemas keliančios kūno vietos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.