Buvęs kunigas atplaukė į ramybės uostą

Jaučiuosi atradęs ramybės uostą, kurio ieškojau keliasdešimt metų”, – „Lietuvos rytui” vakar sakė praėjusį savaitgalį paslapčia šeimą sukūręs buvęs kunigas 53 metų Ričardas Jakutis.

Buvęs Nemenčinės klebonas ir 42 metų Dalia susituokė Pakruojo civilinės metrikacijos skyriuje.

Mėnesį eilėje laukusi pora prašė santuoką įregistruoti tiesiog kabinete, be jokių iškilmių.

Į vėliau šalia Pakruojo esančioje sodyboje „Impolis” vykusį vestuvių pokylį jaunavedžiai pasikvietė tik artimiausius draugus bei giminaičius.

Filmuotis ir fotografuotis nenorinčius porą linksmino R.Jakučio draugai – dainininkai Vitalija Katunskytė, Adolfas Jarulis ir Rimantas Cininas.

Šių metų birželį iš kalėjimo paleistas R.Jakutis ir iš pirmos santuokos suaugusią dukterį turinti jo išrinktoji kruopščiai slėpė vestuves. Tai, kad kuria šeimą, apžvalgas Šiaulių miesto laikraštyje rašantis ekskunigas nepasakojo net bendradarbiams.

Nenorėdamas patekti į viešumą, ekskunigas nutarė nesituokti bažnyčioje – tai planuoja padaryti vėliau.

„Tiesiog nebenoriu dėmesio, kurio neišvengiu net nuėjęs į bažnyčią. Ir žmona labai nenorėjo viešumo, – sakė R.Jakutis. – Už išskirtinį interviu viena televizija siūlė mums kelionę į užsienį, bet dovanos atsisakėme, kadangi nenorime būti sekiojami kamera”.

Susipažino pakeliui į Vilnių

Su Pakruojo rajone pas ūkininkaujančius tėvus gyvenusia vieniša moterimi R.Jakutis susipažino šios vasaros pradžioje, kai iš kalėjimo išėjo į laisvę.

Birželį ekskunigą draugas automobiliu vežė į Vilnių, o kartu važiavo ir prieš 20 metų autokatastrofoje žuvusį vyrą palaidojusi moteris.

„Mane pirmiausia pavergė jos paprastumas, – prisipažino R.Jakutis. – Gal ji necituoja klasikų, tačiau su ja jaučiuosi itin gerai”.

Ekskunigas sakė, jog buvo kiek nejauku, kai reikėjo važiuoti pas mylimosios tėvus. Bet susitikimas su uošviais Šiauliuose gyvenančio R.Jakučio nenuvylė – mylimosios šeima ji priėmė labai šiltai.

Buvęs dvasininkas nerimavo ir dėl savo motinos 90 metų Elenos Jakutienės reakcijos: „Žinau, ji vylėsi, kad grįšiu į kunigystę. Tačiau esu nusikaltęs ir nesijaučiu vertas būti kunigas”.

Apsigyvens išsinuomotame bute

Dvi autorines vietinės televizijos laidas apie kultūrą ir Lietuvos bažnyčias kuriantis R.Jakutis artimiausiomis dienomis paliks motinos butą.

Su žmona iš žurnalisto duonos gyvenantis ekskunigas apsigyvens išsinuomotame bute.

„Motinai reikia priežiūros, todėl patys kasdien ateisime ja rūpintis, – ateities planais dalijosi R.Jakutis. – Žmona turi pasiūlymų dėl darbo Šiauliuose, aš šį savaitgalį lydėsiu turistus į pirmąją ekskursiją po Žemaitijos bažnyčias”.

Ekskunigas prisipažino, kad jį šiek tiek slegia dėl praeities klaidų rodomas dėmesys: „Suprantu, kad nedažnai šeimą kuria buvę kunigai. Tačiau jaučiuosi atlikęs bausmę. Ko gero, didžiausia bausmė man buvo ne kalėjimas, o porą šimtų kartų išgirstas: „Stot, teismas eina”.

Nuteisė už turto pasisavinimą

Buvęs Nemenčinės klebonas R.Jakutis į kalėjimą pateko pernai kovą, kai Aukščiausiasis teismas jį pripažino kaltu dėl svetimo turto pasisavinimo ir nuteisė pustrečių metų kalėti. Dėl amnestijos ekskunigui bausmė sumažinta penktadaliu.

R.Jakutis nuo 1994 m. balandžio iki 1997 m. pradžios iš bankų, įmonių ir privačių asmenų pasiskolino didžiules pinigų sumas, pasisavino ir Vyriausybės skirtas lėšas. Teismas civiliniams ieškovams iš R.Jakučio priteisė 3,42 mln. litų.

Kalėjimo bibliotekoje dirbęs ir bendroje kameroje gyvenęs R.Jakutis sakė, kad į laisvę išėjo šiek tiek sugniuždytas: „Todėl sutikus Dalią man gyvenimas iškart prašviesėjo”.

R.Jakutis pripažino, kad suklydo pasirinkęs kunigo kelią, tačiau dėl to kaltina santvarką: „Tuo metu save realizuoti buvo galima tik tapus komjaunimo sekretoriumi, pabėgus į užsienį, pasikorus ar tapus kunigu”.

Mylimosios žėrė kaltinimus

Po skandalų iš kunigystės pasitraukęs R.Jakutis artimai bendravo su dar dviem moterimis – vilniete verslininke Jolanta Blažiene ir šiauliete Rita Šapaliene.

„Nebenoriu apie jas kalbėti”, – vakar sakė ekskunigas.

J.Blažienė buvo padavusi R.Jakutį ir į teismą. Vilnietė tikino, kad dvejus metus su ja gyvenęs vyriškis pasiskolino daugiau kaip milijoną litų.

Skolos raštelius pateikusios verslininkės ieškinys buvo atmestas dėl nenuoseklių pareiškimų, o santykiai su R.Jakučiu pagrįsti bendrais verslo interesais.

Dramatiškai baigėsi ir R.Jakučio pažintis su šiauliete našle R.Šapaliene. Po aštuonis mėnesius trukusio bendro gyvenimo dviejų vaikų motina 1999 m. pavasarį net ketino kreiptis į pareigūnus ir prisiteisti 3 tūkstančius litų išlaidų.

Po skyrybų su mylimuoju šiaulietė jį kaltino, kad vienoje kavinėje sutiktas ekskunigas sužavėjo gražiomis kalbomis, o vėliau įkalbėjo mesti darbą, įklampino į skolas ir paliko.

Gintaras Šiuparys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.