Lietuvoje besigydantys užsieniečiai privers kelti įkainius

Po kelerių metų Lietuvos ligoninėse vadinamosioms planinėms operacijoms gali būti sudaromos dvi eilės – viena mūsų šalies piliečiams, kita – užsieniečiams. Pirmesnis bus tas, kuris už paslaugas mokės.

Faktą, jog mažesnės kainos ir kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos gydytis ne vien į privačias, bet ir valstybines Lietuvos gydymo įstaigas pritraukia vis daugiau užsieniečių, patvirtino ne tik „Vakarų ekspreso” kalbinti uostamiesčio ligoninių vyriausieji gydytojai, bet ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Nemokama tik būtinoji pagalba

Daugiausiai senbuvių Europos Sąjungos (ES) šalių piliečių vyksta į Vilniaus ir Kauno universitetines klinikas bei sostinėje esančius privačius medicinos centrus.

Tačiau užsieniečių netrūksta ir Klaipėdos ligoninėse. Čia jiems dažniausiai daromos ortopedinės traumatologinės, taip pat širdies operacijos.

„Pas mus besigydantiems europiečiams už būtinąją pagalbą mokėti nereikia, – dienraščiui situaciją komentavo Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) direktorius Alfridas Bumblys.

– Tačiau už planines operacijas bei visapusišką ištyrimą kompiuteriniu tomografu ar kita diagnostine įranga ES bei kitų valstybių piliečiai susimoka.”

Gydosi ir kanadiečiai

Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas sako, kad pernai pas juos gydėsi apie 60 pacientų iš Rusijos.

Didžioji dalis užsieniečių, kuriems šios ligoninės specialistai suteikė ne tik būtinąją pagalbą, bet ir atliko intervencines procedūras – Kaliningrado srities gyventojai.

Praėjusiais metais Apskrities ligoninėje gydėsi 25 pacientai iš ES šalių. „Tai yra daug, – akcentavo vyr. gydytojas. – Prieš kelerius metus pagalbą tekdavo suteikti tik vienam kitam europiečiui. Pernai pas mus gydėsi ir kanadiečiai.”

R. Sakalausko teigimu, lietuvaičiai yra drausmingesni pacientai nei užsieniečiai.

„Dauguma senbuvių ES šalių piliečių, kuriems mūsų ligoninėje buvo suteikta būtinoji pagalba, neturėjo visoje Europoje galiojančios vadinamosios E kortelės, – pasakojo vyr. gydytojas. – Mes gi vykdami į užsienį pasirūpiname medicinine kortele, garantuojančią būtinąją medicinos pagalbą svečioje šalyje.”

Pasak vyr. gydytojo, problemų nėra dėl tų užsieniečių, kurie pas mus atvyksta operuotis ar visapusiškai išsitirti, t.y. profilaktiškai pasitikrinti sveikatą.

„Vokietijos, Danijos, Švedijos, Didžiosios Britanijos ir kitų valstybių gyventojai naudojasi situacija, kad Lietuvoje medicinos paslaugos kainuoja gerokai mažiau”, – komentavo R. Sakalauskas.

Atvyksta operuotis sąnarius

Į Apskrities ligoninę atvyksta vis daugiau vokiečių, norinčių pasidaryti sąnarių endoprotezavimo operacijas.

„Lietuvoje tokių operacijų, kurios mūsų šalies piliečiams atliekamos nemokamai, įkainiai – apie du tūkstančius litų, – aiškino ligoninės vadovas. – Šioms operacijoms sudaromos eilės, tačiau gana dažnai pacientai, nenorintys laukti, susimoka, žinodami, jog vėliau šiuos pinigus atgaus – mat sąnarių endoprotezavimo operacijas kompensuoja valstybė.”

R. Sakalauskas akcentavo, kad senbuvėse ES šalyse norint be eilės pasidaryti sąnario endoprotezavimo operaciją, reikia mokėti žymiai daugiau.

Paklaustas, kiek už tokią operaciją Apskrities ligoninei sumoka užsienietis, vyr. gydytojas paaiškino, jog tai – komercinė paslaptis. „Galiu pasakyti tik tiek, kad nemažai”, – pridūrė jis.

Už lovą – 120 Lt

Vadinamąja planine tvarka besigydantiems užsieniečiams nustatyti ir didesni lovadienių įkainiai – jie skiriasi, priklausomai nuo ligos sunkumo. Vidutinė lovadienio kaina – 120 Lt.

„Mūsų šalies piliečiams už lovadienius sumoka Valstybinė ligonių kasa, – pasakojo vyr. gydytojas. – O užsieniečiai, atvykstantys pas mus operuotis, lovas „perka”. Jiems lovadienio įkainis yra didesnis. Be to, jie naudojasi specialiai užsieniečiams įrengtomis mokamomis palatomis.”

R. Sakalauskas neatmetė versijos, kad dėl užsieniečių antplūdžio Lietuvoje medicinos paslaugos gali pabrangti. „Šiandien medicinos srityje yra pereinamasis laikotarpis, – situaciją komentavo pašnekovas. – Lietuva – ES narė, tad per laiką ir pas mus paslaugų įkainiai bent jau daugmaž turėtų priartėti prie europietiškų.”

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga dar šią savaitę pacientus ramino, kad Lietuvoje besigydantys užsieniečiai kainų nesukels – bent jau artimiausiu metu.

Širdies operacija – 12 tūkst. Lt

Pacientų iš kitų valstybių nemažai sulaukia ir Jūrininkų ligoninė. Vyriausiojo gydytojo Jono Sąlygos duomenimis, pernai čia gydėsi 72 užsieniečiai – iš Vokietijos, Švedijos, Lenkijos ir Rusijos Kaliningrado srities. Anot vadovo, daugumai jų buvo suteikta nemokama vadinamoji ekstrinė pagalba.

J. Sąlyga informavo, kad dviem užsieniečiams pernai ligoninėje buvo atliktos širdies operacijos.

„Šiemet širdies operacija, už kurią kitos šalies piliečiai moka apie 12 tūkstančių litų, buvo atlikta Kaliningrado srities gyventojai”, – sakė vyr. gydytojas.

Jūrininkų ligoninės vadovas, paklaustas, ar už brangias širdies operacijas susimokėti galintys užsieniečiai iš eilės neišstums mūsų ligonių, atsakė lakoniškai: „Ne tik Lietuvos, bet ir ES šalių piliečiai yra mūsų pacientai.”

Mokūs pacientai nefiksuojami

Užsieniečiams už mūsų šalies gydymo įstaigose suteiktą vadinamąją ekstrinę pagalbą mokėti nereikia – paslaugas, kai kyla pavojus žmogaus gyvybei, padengia Valstybinė ligonių kasa. Pastaroji vėliau pateikia sąskaitas tų valstybių, kurių piliečiams pas mus buvo suteikta būtinoji medicinos pagalba, ligonių kasoms.

Klaipėdos TLK direktorius A. Bumblys pabrėžė, kad gydymo įstaigos jiems pateikia sąskaitas tik už tuos užsieniečius, kuriems buvo suteikta būtinoji pagalba.

Todėl TLK neturi duomenų, kiek iš viso užsieniečių gydėsi uostamiesčio ligoninėse – vyr. gydytojai neprivalo teikti tokios informacijos.

A. Bumblys informavo, kad pernai Klaipėdos gydymo įstaigose ekstrinė pagalba suteikta 21 užsieniečiui, o per šių metų aštuonis mėnesius – net 42-iems. Daugiausiai jų pateko į Jūrininkų ligoninę (17) ir Klaipėdos vaikų ligoninę (13).

TLK duomenimis, pernai Klaipėdos ligoninėse vadinamąja ekstrine tvarka besigydantiems užsieniečiams buvo suteikta 17 tūkst. Lt vertės paslaugų, šiemet ši suma šoktelėjo iki 30 tūkst. Lt.

Jūratė Mazajeva

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.