Vairavimo kursai kainuoja daugiau

Degalų pabrangimą ima jausti ir būsimieji vairuotojai – dauguma uostamiesčio vairavimo mokyklų jau pakėlė kursų kainas arba ketina tai padaryti.

Nors kai kurios įstaigos kainas padidino panašiu metu, tačiau vėl būti apkaltintos karteliniu susitarimu, kaip nemažai daliai Klaipėdos mokyklų nutiko praėjusiais metais, pernelyg nesibaiminama. Pasak vienos vairavimo mokyklos savininko Artūro Strižako, tokio kaltinimo galima būtų sulaukti, jei kainos būtų padvigubėjusios.

Kol kas jos kilo nežymiai – tik tiek, kad atpirktų padidėjusias išlaidas benzinui. Kursai kainas kėlusiose mokyklose brango maždaug 50 litų. Dabar jų kaina siekia vidutiniškai 750-800 litų.

Tūkstančio nepasieks

Vairavimo mokyklos „Linaudrė” administratoriaus Lino Zikaro teigimu, 50 litų didinti kursų kainą teko ne tik dėl benzino – brangstant kurui didėja ir kitos sąnaudos.

„Pavyzdžiui, brangsta automobilių dalys, nes daugiau kainuoja jas atvežti. Kainos kyla visur, bet kol kas kelti jas iki tūkstančio litų, kaip girdima kalbant, poreikio nėra”, – pastebi L. Zikaras.

Senoji kursų kaina buvusi apskaičiuota tada, kai litras degalų kainavo apie 2,5 lito, todėl dabar ją perskaičiuoti būtinai reikėję.

Pasak A. Strižako, kainas mokyklos kelia individualiai – vienoms tai daryti reikia, kitoms – gal ir nebūtina.

„Yra konkurencija, ir kainas reguliuoja rinka. Visų mokyklų išlaidos skirtingos – vienos perka naujus automobilius, o kitos – ne, vienos turi savo patalpas, o kitos nuomoja. Pas mus kursų kaina svyruoja pagal sezoną – žiemą gali nukristi, o vasarą pakilti”, – sakė A. Strižakas.

50 litų kursus pabranginusios kitos vairavimo mokyklos savininko Vytauto Voliko teigimu, kainos išlaidų vis tiek neatitinka, nes dirbant norisi ir uždirbti.

„Iki kokio tūkstančio litų, kaip pasigirsta kalbant Vilniuje, mes kainų kelti negalvojame, tačiau jeigu jos kils visur, teks tai padaryti. Brangimo nesustabdysi, ne nuo mūsų tai priklauso”, – svarstė V. Volikas.

Nuo rugsėjo vidurio vienu litu – iki 11 litų už valandą – važiavimo kainą padidino ir Darbo rinkos mokymo centras. Pasak jo direktorės Birutės Dirmontienės, kainas reguliuoja rinka – ji nemananti, kad uostamiestyje jos galėtų kilti tiek, kiek sostinėje. Ten mokytis vairuoti kainuoja maždaug 100 litų brangiau nei Klaipėdoje – vidutiniškai 800-900 litų.

Tiesa, kursai brango dar ne visose uostamiesčio vairuotojų mokymo įstaigose – kai kurių vadovai teigė to daryti kol kas nesirengiantys, o kiti jau apie tai galvojantys. Pasak vienos iš jų savininko Juozo Gelumbausko, „tas dalykas jau sirpsta”, nes viskas brangsta, kyla ir instruktorių atlyginimai.

Vis dėlto, ar pakelti kainą, bus sprendžiama, kai paaiškės, kiek bus norinčiųjų mokytis. „Jei žmonės rinksis gausiai, gal ir didinsime, o jei norinčiųjų bus mažai, didesnėmis kainomis jų negąsdinsime”, – sakė J. Gelumbauskas.

Beje, jo teigimu, kiekviena mokykla apie kainas turės spręsti individualiai. „Kažkada sukėlėme vienu metu, ir gavome per uodegą”, – prisiminė J. Gelumbauskas.

Dujų nenori

Beje, taupyti ir išlaikyti nedidėjančią kursų kainą montuojant į automobilius dujų įrangą uostamiesčio vairavimo mokyklos, atrodo, ne itin trokšta.

Pasak L. Zikaro, tai būtų labai didelė investicija, nes į naujus automobilius pigios įrangos neįdėsi. Vienai transporto priemonei tai atsieitų apie 3,5 tūkst. litų, todėl galimybė kol kas nesvarstyta. „Gal ateityje”, – sakė L. Zikaras.

B. Dirmontienė teigė apskritai nemananti, kad tai – geras dalykas. „Benzinu varomi varikliai nėra pritaikyti dujoms. Jų degimo greitis nevienodas, todėl įstačius dujas mažėja benzininio variklio ilgaamžiškumas. Be to, neaišku, kada tai atsipirktų, nes esant tokiai paklausai brangsta ir dujos bei jų įranga”, – svarstė B. Dirmontienė.

Giedrė Norvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vairavimo kursai kainuoja daugiau"

  1. Joris

    Logiška, kad Vilniuje vairavimo kursai yra brangesni, nei Klaipėdoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.