Lietuvoje bus stebimas Saulės užtemimas

Jei nesutrukdys vis labiau rudenėjantys orai, artimiausią pirmadienį, spalio 3, Lietuvoje bus galima stebėti dalinį Saulės užtemimą.

Saulės užtemimai įvyksta Mėnuliui įžengiant į Jaunaties fazę, kuomet Mėnulis atsiduria tiesiai tarp Žemės ir Saulės, ir dalinai arba pilnai užstoja ją.
Centrinėje užtemimo linijoje užtemimas būna stipriausias ir trunka ilgiausiai. Toliau nuo jos Mėnulis pasislenka Saulės atžvilgiu užstodamas tik jos dalį. Priklausomai nuo Mėnulio atstumo iki Žemės, kuris nuolat kinta, net Saulės centru judantis Mėnulio diskas ne visada ją visiškai užstoja. Būtent toks užtemimas bus matomas Ispanijoje, Tunise ir kitose Afrikos šalyse, kurias kirs centrinė užtemimo linija. Mėnulio disko skersmuo bus šiek tiek mažesnis nei Saulės, todėl didžiausio užtemimo metu Saulės kraštai bus matomi, sudarydami įspūdingą žiedą. Tokie užtemimai ir vadinami Žiediniais.

Lietuvoje Mėnulio diskas praslinks Saulės kraštu, uždengdamas apie 20% jos paviršiaus. Užtemimas truks kiek ilgiau nei dvi valandas ir Vilniuje prasidės 11:23, kai Mėnulio kraštas palies Saulės diską. 12:26 bus didžiausio užtemimo metas, o 13:30 Mėnulis visiškai nuslinks nuo Saulės.

Astronomų klubas „Albirėjo” perspėja – nežiūrėkite į Saulę be specialiai tam skirtų filtrų. Kompaktinės plokštelės, lankstūs diskeliai ar aprūkyti stiklai neapsaugos jūsų akių. Naudodamiesi tokiais „įtaisais” galite negrįžtamai pakenkti savo akims. Klubo nariai norinčius kviečia atvykti į Katedros aikštę Vilniuje, kur savo teleskopais stebės šį užtemimą. Čia galėsite saugiai pasižiūrėti į Saulę ir ją dengiantį Mėnulį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.