Versija: kempinligę galėjo sukelti žmonių palaikų dalelės gyvuliniame pašare

Didžiosios Britanijos mokslininkai paskelbė prieštaringų vertinimų sulaukusią teoriją ir teigia, kad pirmuosius kempinligės atvejus sukėlė gyvulinis pašaras, kuriame buvo žmogaus palaikų dalelių, praneša BBC.

Pagal šią versiją, septintąjį ir aštuntąjį praėjusio amžiaus dešimtmečiais iš Indostano pusiasalio atsivežtose gyvuliniam pašarui ir trąšoms gaminti naudojamose žaliavose buvo žmogaus kaulų ir minkštųjų audinių. Jei šiuose palaikuose buvo tokias ligas kaip Kroicfeldo-Jakobo liga sukeliančių prionų, jie galėjo sukelti kempinligę.

Prionas – baltymas, sukeliantis galvijų spongiforminę encefalopatiją. Sukėlėjas randamas galvijų galvos, stuburo smegenyse ir klubinėje žarnoje. Prionas išlaiko gebėjimą sukelti ligą išbuvęs užkastas žemėje 3 metus ir džiovintas sausu karštu oru 1 val. 360 C temperatūroje.

Tokia teorija buvo paskelbta žurnale „Lancet”. Tačiau ši versija iš karto susilaukė kelių galvijų spongiforminės encefalopatijos (BSE) ekspertų kritikos. Šios teorijos autoriai pripažįsta, kad jų versijai pagrįsti kol kas trūksta įrodymų, tačiau, jų nuomone, teorija yra gana tikėtina, todėl vertėtų ir toliau ją nagrinėti.

Septintąjį ir aštuntąjį praėjusio amžiaus dešimtmečiais Didžioji Britanija importavo tūkstančius tonų galvijų kaulų, smulkintų kaulų ir kitų skerdienos dalių gaminti trąšoms ir gyvuliniam pašarui.

Beveik 50 proc. šios žaliavos buvo importuota iš Bangladešo, Indijos ir Pakistano, kur rinkti kaulus kaimo vietovėse bei traukti juos iš upių yra tikras verslas.

Pagal hinduistų papročius mirusio žmogaus kūnas turi būti „palaidotas” upėje, geriausiai Gange. Nors iš pradžių kūnas turi būti sudegintas, ne visi žmonės išgali nusipirkti užtektinai medienos, kad būtų galima atlikti kremaciją. Todėl dažnai upėse skandinami kūnai.

2005-09-02 09:05

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.